Høring: Hva mener du om naturmangfold i Fredrikstad?
Vi lager nytt planprogram for kommunedelplan naturmangfold 2026–2036. Si din mening innen 30. april 2025!

Etter vedtak i Bystyret 13.03.2025 legges planprogram for kommunedelplan naturmangfold 2026–2036 ut på høring og offentlig ettersyn, samt varsel om planoppstart. Høringsperioden er i seks uker fra 21. mars til 2. mai 2025.
Bakgrunn
I planstrategi for Fredrikstad kommune 2024–2027 er det vedtatt at Kommunedelplan for naturmangfold skal rulleres i 2026.
Hva er et planprogram?
Planprogrammet skal gjøre rede for formålet med planarbeidet, planprosessen med frister og deltakere, opplegget for medvirkning, og behovet for utredninger. For å sikre vellykket naturforvaltning i Fredrikstad kommune, er det viktig å involvere innbyggere, interesseorganisasjoner og andre som
Kommunedelplanen skal begrunne kommunens langsiktige mål innenfor området, vise hvilke utfordringer man står ovenfor og redegjøre for strategier for en ønsket utvikling av naturmangfoldet i kommunen.
Planprogrammet gjør rede for:
· Premisser for planarbeidet
· Hovedinnholdet i planen
· Utredningsbehov i planprosessen
· Planprosess og framdriftsplan
· Medvirkning
Innhold
Noen sentrale temaer i planprosessen og den ferdige planen er blant annet forbedring av kunnskapsgrunnlaget, øke det biologiske mangfoldet, fremmede arter og naturmangfold i all kommunal saksbehandling.
Hele kommunens arbeid med naturmangfold skal samles i Kommunedelplan for naturmangfold 2026–2036. I rulleringen vil følgende temaplaner innarbeides i kommunedelplanen: Handlingsplan for bekker, Handlingsplan for Hunnebunn, Handlingsplan mot fremmede arter og Handlingsplan plast.
Hovedmål
Kommunedelplan naturmangfold skal sikre en helhetlig og effektiv forvaltning som styrker Fredrikstad kommunes innsats for å bevare naturmangfoldet og fremme bærekraftig utvikling. Målsetningen med rulleringen er:
· Oppdatere kunnskapsgrunnlaget: Gjennom ny forskning og kartlegging sikres mer presis informasjon om naturressurser og sårbarheter, noe som vil legge til rette for informerte og gode beslutninger.
· Redusere antall planer: samordning av eksisterende temaplaner innen naturmangfold gir en helhetlig tilnærming til forvaltningen. Dette bidrar til effektiv gjennomføring av målrettede tiltak.
· Tilpasse til endrede rammebetingelser: rulleringen skal sørge for at planen samsvarer med gjeldende lover og nasjonale målsettinger for naturvern og bærekraftig arealbruk.
· Forbedre styringsverktøy for arealbruk: en oppdatert plan skal gi et bedre beslutningsgrunnlag for å balansere utbyggingsbehov med hensynet til naturverdier.
· Styrke medvirkning og legitimitet: ved å involvere innbyggere, fagmiljøer og interessegrupper i revisjonsprosessen
Det skal videre i planarbeidet fastsettes mål for ivaretakelse av naturområder, naturrestaurering, vern av områder, oppdatering av kunnskapsgrunnlag med mer.
Hvordan kan du bidra?
Alle som ønsker å komme med innspill til planen, kan sende sine kommentarer til kommunen i høringsperioden. Vi oppfordrer både innbyggere, interesseorganisasjoner og andre aktører som har erfaring med eller interesse for kommunens naturmangfold, til å delta i høringen.
Les papirene her:
- Forslag : Planprogram for Kommunedelplan for naturmangfold 2026–2036
- Saksprotokollen til bystyresaken
Hvordan gi innspill? Send dine tanker og forslag via høringsskjema på kommunens nettsider. Alle innspill blir vurdert før endelig vedtak.
Spørsmål? Kontakt Mia Valsjø, naturforvalter i Fredrikstad kommune, på telefon 69 30 24 13 eller e-post miaval@fredrikstad.kommune.no.
Publisert: 20. mars 2025 | Oppdatert: 21. mars 2025 kl. 16:05