Lisleby

Prosjekttype: Vann og avløp, Vei Lokalsamfunn: Lisleby
Lislebyveien ved Dr.Møllersvei
Lislebyveien ved Dr.Møllersvei

Dette skal vi gjøre

Fredrikstad kommune skal legge nye vann- og avløpsledninger i Sletteveien, Karstensens vei, Claseveien, Årliveien, Lislebyveien, Krikenveien, Dr.Møllersvei og Sølands vei. Det skal i tillegg bygges en pumpestasjon for avløp i krysset Lislebyveien/Dr.Møllersvei. Se kartutsnitt her

Veier vil bli tilbakeført til eksisterende stand med nytt asfaltdekke. Dagens fortausløsning i Lislebyveien blir erstattet med opphøyet fortau. Setningsbolter som ble montert på en rekke boliger i 2022 vil bli målt inn på nytt underveis i prosjektet.

Status

Arbeidene startet i august 2024. Siden oppstart har vi lagt nytt ledningsnett i Sletteveien og deler av Årliveien (ca. 560 meter). I midten av januar startet arbeidene i nordenden av Karstensens vei. Vi graver også kabelgrøft i Lislebyveien for nye høyspentkabler. 

Framdrift

Spunting og kalkstabilisering

Fra 17. februar (uke 8) og i 8-10 uker skal vi utføre sikringstiltak på strekningen Karstensens vei - Årliveien - Dr.Møllersvei før graving av grøft for nye vann- og avløpsledninger. Arbeidene starter i krysset Lislebyveien/Dr.Møllersvei og fortsetter videre til Karstensens vei 10/11. Se kartutsnitt her.

Først skal det etableres en tosidig spuntvegg, som betyr nedsetting av stålvegger for å avstive grøfta. Deretter skal jordmassene innenfor spuntveggen stabiliseres med kalksement, som blandes inn i leiren. Det betyr at leirene i dette området blir mer stabile og mulig å grave ut. Denne prosedyren vil gi større stabilitet i gravearbeidet og alle de nærliggende bygningene.

Nedsetting av spunt og kalkstabilisering innebærer gjentakende perioder med høyt støynivå. Vi beklager ulempene dette medfører for omkringliggende husstander. Disse arbeidene vil pågå parallelt med arbeidene som allerede pågår i Karstensens vei. 

Arbeidstid

Spuntarbeidene er planlagt utført hverdager kl. 07.00-16.00
Kalkstabilisering er planlagt utført hverdager kl. 07.00-19.00

Lislebyveien stengt for gjennomkjøring til 7. mars - omkjøring for buss

Lisebyveien blir stengt for gjennomkjøring ved Dr.Møllersvei/Årliveien til 7. mars på grunn av spunting over Lislebyveien. Det er en uke lenger enn planlagt. Årsaken er en feil på spunteutstyret som benyttes i prosjektet. Det betyr også omlegging av berørte bussruter til og med 7. mars og gjelder linje 110, 120 og skolebussene 162 og 185. Mer informasjon i avsnitt under her og i dette kartet

Bussholdeplasser som ikke blir betjent:

  • Lisleby Snippen utenfor KIWI
  • Årliveien
  • Østgårdfeltet
  • Glemmen gamle kirke
  • Gamle Kirkevei 92
  • Gamle Kirkevei 74
  • Glemmen sykehjem (den som ligger nord for krysset Leiegata/Gamle Kirkevei)

Omkjøring for buss

  • Linje 110 og 120 vil kjøre Leiegata mellom Gamle Kirkevei og Snippen.
  • Linje 162 (skolebuss til Greåker videregående skole) vil kjøre Leiegata opp og ned til fylkesveg 109 (Rolvsøyveien). Elever som bor mellom Snippen og Østgårdfeltet må gå til holdeplass Snippen eller Stabburet (fylkesveg 109). 
  • Linje 185 (skolebuss til Cicignon skole) kjører fra holdeplass Snippen.  
  • Kart som viser omkjøring for buss og stengt busstrasé

Ruteendringene vil dessverre ikke være synlig i ruteplanleggeren til Østfold kollektivtrafikk.

Videre framdrift

Hele prosjektet er planlagt ferdig sommeren 2027. Vi må ta forbehold om endringer i framdriften og utførelsen, da det kan dukke opp uforutsette forhold over og under bakken som vi ikke er kjent med. Arbeidene vil hovedsakelig pågå innenfor normal arbeidstid.

Ulemper

  • Anleggstrafikk, støv og støy fra anleggsmaskiner.
  • Høyt støynivå og rystelser ved spunting og kalkstabilisering.
  • For husstander som er direkte berørt av spunttraseén vil det i perioder ikke være mulig å kjøre til og parkere ved eiendommene. Alle berørte hus vil ha gangpassasje tilgjengelig. Det er etablert noen midlertidige parkeringsplasser i Claseveien som kan benyttes. Alternativet er gateparkering. 
  • Det vil være tilgjengelig lader for elbil i rimelig nærhet når parkering ved eiendommene/gårdsplass ikke er mulig. Tilgang avtales med entreprenør.
  • Veier der arbeidene pågår blir stengt for gjennomkjøring, og passeringsmuligheten langs grøften for gående og syklende vil flere steder være begrenset. Omkjøring blir skiltet.
  • Omkjøring for busslinje 110, 120, 162 og 185 når arbeidene pågår i Lislebyveien. Se eget avsnitt under framdrift. 
  • I korte perioder vil det ikke være mulig å parkere biler ved eiendommene. Dette vil bli tatt opp med berørte etter hvert som arbeidene går fremover.
  • I Krikenveien er det ingen omkjøringsmulighet. Berørte blir kontaktet i forkant av gravearbeidene for nærmere avklaringer.
  • Det vil bli midlertidig vannforsyning der vi stenger hovedvannledningen.
  • Korte perioder med stengt vann, variasjoner i vanntrykket og misfarget vann kan forekomme. Hvis vannet er misfarget anbefaler vi å åpne kraner, la kaldt vann renne til det er klart og rense siler på tappestedene.
  • Dersom renovasjonsbilen ikke kommer frem som følge av anleggsarbeidet må huseier/beboer sørge for at avfallsdunkene blir trillet til nærmest kjørbare vei på tømmedagen. Entreprenør kan være behjelpelig for de som ikke klarer dette selv. Det utplasseres om nødvendig fellesbeholdere for renovasjon på nærmere angitt sted. 

Vi beklager ulempene arbeidene medfører for berørte.

Sikkerhet 

Entreprenøren vil sikre området på forskriftsmessig måte. Vi oppfordrer likevel berørte til å være ekstra oppmerksomme og orientere barn om faremomenter ved anleggsområdet og anleggstrafikken.

Tilstandsregistrering av eiendommer

Fredrikstad kommune har engasjert et eksternt firma, Aktiva Takst AS, som vil registrere tilstanden på eiendommen ved foto innvendig og utvendig. Dette for å dokumentere tilstanden på eiendommen før anleggsarbeidene, i tilfelle det oppstår skader. Aktuelle huseiere vil bli kontaktet av en representant fra Aktiva Takst for å avtale tid for registrering.

Oppgradering av vann- og avløpsnettet

De gamle kommunale vann- og avløpsledningene er i dårlig forfatning og skal skiftes ut. Avløpsledningene er bygd som fellessystem. Det betyr at overvannet blir transportert i samme ledning som spillvannet til renseanlegget på Øra. Dette er unødvendig og kostbart. Vi bytter derfor ut avløpsledningene med to separate ledninger, en for spillvann og en for overvann (separatsystem). Spillvannet blir transportert til FREVAR for rensing, mens overvannet blir ført til nærmeste bekk, elv eller sjø. Slik unngår vi unødvendig pumping og rensing av rent overvann.

Begrepsforklaringer

Spillvann
Alt vann som kommer innenfra huset (bad, toalett, kjøkken, vaskerom).

Overvann
Regn, vann fra tak, snø som smelter, overflatevann, utvendig drenering.

Stikkledninger
Private vann- og avløpsledninger fra bolig/eiendom til og med tilknytningspunkt på kommunal ledning.

Private stikkledninger

Når kommunen oppgraderer og separerer kommunale ledninger må huseier også oppgradere sine ledninger (forurensningslovens § 22). Huseiere med utett spillvannsledning (betong/tegl) og/eller drenering koblet inn på spillvannsledningen vil få pålegg om å legge nye tette ledninger. Ved dette arbeidet vil entreprenøren utføre en rørinspeksjon med kamera for å dokumentere stikkledningens tilstand frem til grunnmur. Før kommunen gir et pålegg vil huseier motta et varsel om pålegg, slik at huseier får anledning til å uttale seg før avgjørelsen blir tatt. Fristen for å utføre et pålegg er ett år. Dersom boligen har septiktank må den kobles ut (forurensningslovens § 26).

Takvann

Takvann skal ledes til terreng og håndteres på egen eiendom (infiltreres/fordrøyes). Påkoblinger av drenering eller takvann på avløpsledningen skal blendes på godkjent måte. Drenering skal kobles til overvannsledning. Overvann (herunder takvann) skal ikke være til sjenanse eller ulempe for andre (naboloven § 2) og skal ikke ledes til offentlig vei (vegloven § 57).

Kostnader

Kommunen legger private stikkledninger ut av offentlig vei, monterer ny utvendig stoppekran, spyle- og stakekum og kobler stikkledningene til kommunens ledningsnett uten kostnad for huseier. Øvrig arbeid med private stikkledninger betales av huseier. Entreprenøren for hovedledningsarbeidene kan gi pristilbud og kan om ønskelig utføre arbeidene. Dette blir en avtale mellom huseier og entreprenør. Huseier kan også velge å benytte en annen godkjent aktør (rørlegger/entreprenør). Arbeider med private stikkledninger skal meldes til kommunen og utføres av godkjent rørlegger/entreprenør. Det er ferdigmeldingen som gir kommunen grunnlag for å avgjøre om pålegget er oppfylt.

Informasjon

Kontaktpersoner

Prosjektledelse
Fredrikstad kommune – Utbygging
Per Helge Ludviksen, prosjektleder
tlf. 971 34 499
e-post: pehl@fredrikstad.kommune.no

Byggeleder
COWI AS
Magnus Holmskau, byggeleder
tlf. 950 84 833
e-post: mph@cowi.com

Entreprenør
Leif Grimsrud AS
Ole Fredrik Herrebrøden, anleggsleder
tlf. 926 50 446
e-post: olefredrik@leifgrimsrud.no

Stikkledninger
Fredrikstad kommune – Vann og avløp
Knut Martin Anshuus, overingeniør
tlf. 915 87 481
e-post: knuans@fredrikstad.kommune.no

Tilstandsregistrering
Aktiva Takst
Anders Tandberg
tlf. 909 38 011
e-post: anders@aktivatakst.no

Publisert: 06. februar 2025 | Oppdatert: 28. februar 2025 kl. 13:10

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.