Fairtrade

Innhold

 

Fredrikstad er godkjent som en Fairtrade-kommune. Dette betyr at vi engasjerer oss for en mer etisk verdenshandel gjennom å informere om, og selv kjøpe inn, Fairtrade-merkede produkter. For å lykkes trenger vi at også næringsliv, organisasjoner og innbyggerne deltar gjennom å kjøpe Fairtrade-merkede produkter.

Bli med

Du kan bli med gjennom å ta initiativ til at din arbeidsplass serverer Fairtrademerkede produkter, for eksempel kaffe og et annet produkt dere velger selv. Informasjonsmateriell kan lastes ned fra Fairtrade Norge sine hjemmesider: http://www.fairtrade.no/.

Hva er Fairtrade?

Fairtrade er en internasjonal merkeordning for rettferdig råvarehandel mellom bønder og plantasjer i utviklingsland og importører i Nord. Når du ser Fairtrade-merket på et produkt, betyr det at en uavhengig tredjepart har kontrollert at det er betalt en rettferdig råvarebetaling og at det jobbes for at produsentenes arbeidsforhold blir stadig bedre. Hver gang du kjøper et produkt med Fairtrade-merket på, bidrar du til bedre leve- og arbeidsforhold for bønder og plantasjearbeidere i Sør.

Fairtrade er et handelssystem som er basert på partnerskap mellom produsenter i Sør og forbrukere i Nord. Fairtrade sikrer produsenter i Sør markedsadgang og rettferdig råvarebetaling, slik at bøndene og arbeiderne kan ta styringen over sine egne liv, planlegge fremtiden og bidra til positiv utvikling i lokalmiljøet. I tillegg er Fairtrade-merket en konkret og pålitelig løsning for importører og forbrukere i Nord som ønsker å bidra til rettferdig handel og bærekraftig utvikling i Sør.

Over en millioner bønder og plantasjearbeidere i 58 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika er tilknyttet Fairtrade-systemet. Teller man med deres familier, er det over fem millioner mennesker som nyter godt av Fairtrade-systemet.

I dag finner du blant annet kaffe, sukker, juice, bananer, ris, te, kakao, sjokolade, honning, blomster, vin og bomull med Fairtrade-merket i Norge. Det kommer stadig nye produkter.

Mer informasjon

Mer informasjon om Fairtrade finner du på http://www.fairtrade.no/.

Kontakt oss

Ved spørsmål om arbeidet i Fredrikstad kan du ta kontakt med internasjonal koordinator Einar Stefanussen: eist@fredrikstad.kommune.no

Sist oppdatert: 28. juli 2016

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?