Min side Meld fra
Kontakt oss

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor er egenberedskap viktig? 

Selv om vi lever i et trygt land kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss ved en hendelse, kan hjelpen settes inn der behovet er størst. På den måten er du en del av Norges beredskap. Her kan du lese mer om egenberedskap. 

Hvilke kriser skal jeg forberede meg på?

En krise oppstår når vi ikke lenger har tilgang til tjenester og funksjoner vi er avhengige av.

Det kan for eksempel være:

 • strømmen blir borte i flere dager
 • mobilnettet slutter å virke
 • vannet er forurenset eller avstengt
 • du kommer ikke deg hjemmefra fordi veien er sperret
 • butikkene har ikke de varene du trenger
 • du må vente på hjelp fordi mange andre er i samme situasjon
Hvordan vet jeg når det er en alvorlig krise?

I en krise som truer liv og helse er det viktig å ha tilgang på offisiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre.

NRK P1 skal sikre informasjon til publikum ved en krise. NRK har et særskilt ansvar for å bringe offisielle meldinger fra myndighetene. For å kunne motta råd og meldinger via beredskapskanalen NRK P1 bør du ha tilgang til en DAB-radio som også er batteridrevet.

Krisesituasjoner er uoversiktlige, og noen kan ha egeninteresser av å spre feilinformasjon. Vær derfor ekstra oppmerksom på at du får informasjon fra pålitelige kilder.

Les mer om hvor du kan få informasjon på sikkerhverdag.no   

Når skal jeg bruke tilfluktsrom? 

Tilfluktsrom vil bare bli tatt i bruk hvis det oppstår helt spesielle, alvorlige hendelser, for eksempel krig. Hvis det blir behov for å evakuere til tilfluktsrom, vil vi bli varslet av myndighetene.

Mange typer katastrofer og alvorlige hendelser krever beredskap, men sjelden egne tilfluktsrom. Du er godt beskyttet i ditt eget hjem hvis du har forberedt deg. 

Hvor er det tilfluktsrom i Fredrikstad?

Fredrikstad kommune har åtte offentlige tilfluktsrom. Du finner en oversikt her. 


Hvordan vet jeg hvilket tilfluktsrom jeg skal bruke?

Normalt søker man seg til nærmeste tilfluktsrom, eller til tilgjengelige rom på arbeidsplass, skole eller bosted. Se oversikt over kommunens tilfluktsrom her. 

Hva må jeg må eventuelt ha med meg til et tilfluktsrom?

Det kan være lurt å ha med seg:

 • Legitimasjon
 • Toalettsaker og medisiner
 • Mat (niste) og drikkekar. Gjerne litt drikke også.
 • Lesestoff
 • Praktiske klær
 • Egen lommelykt

Det er ikke anledning til å ta med seg husdyr inn i tilfluktsrom.

Må jeg kjøpe jodtabletter?

Hvis du er under 40 år, gravid, ammende eller har barn under 18 år som bor hjemme anbefaler myndighetene deg å ha jodtabletter hjemme. Les mer om jodtabletter her.  


Hvor deler kommunen ut jodtabletter ved en atomhendelse?

Hvis en hendelse skulle inntreffe på dagtid kommer kommunen til å sørge for distribusjon av jodtabletter til alle skoler og barnehager.

Hvis en hendelse skulle inntreffe utenom åpningstiden til skoler og barnehager, vil de som har jodtabletter tilgjengelig hjemme kunne bli oppfordret til å ta disse. Det vil da også være mulig å hente tabletter på definerte steder for dem som ikke har tabletter hjemme.

Dersom en hendelse inntreffer vil det komme presis informasjon om hvor man kan hente tabletter. 

Hvor lenge holder lagret vann seg?

Vann som oppbevares i ren, tett emballasje har tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Bytt gjerne ut vannet en gang årlig. Vannet må oppbevares kaldt, mørkt og frostfritt. Les mer om lagring av vann her.  

Sist oppdatert: 08. mars 2022