Min side Meld fra
Kontakt oss

Jodtabletter ved atomhendelser

Er du under 40 år, gravid, ammende eller har barn under 18 som bor hjemme? Da anbefaler Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet deg å ha jodtabletter hjemme.

Jodtabletter er et aktuelt tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod, for å beskytte mot kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter kjøpes reseptfritt på apotekene og skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Fredrikstad kommune har et lager av jodtabletter til personer mellom 0-18 år, gravide og ammende. Hvis en anbefaling om å ta jodtabletter kommer mens barn og unge oppholder seg på skole, barnehage eller institusjoner for barn, sørger Fredrikstad kommune for utlevering av tabletter til disse målgruppene. 

Innbyggere utenom disse målgruppene kan kjøpe tabletter på apotekene.

Slik vil utdelingen foregå:

  • Hvis en hendelse skulle inntreffe på dagtid sørger kommunen for distribusjon av jodtabletter til alle skoler og barnehager.
  • Hvis en hendelse skulle inntreffe utenom åpningstiden til skoler og barnehager, vil de som har jodtabletter tilgjengelig hjemme kunne bli oppfordret til å ta disse.
  • Utenom åpningstiden til skoler og barnehager vil det være mulig å hente tabletter på definerte steder for dem som ikke har tabletter hjemme.
  • Dersom en hendelse inntreffer vil det komme presis informasjon om hvor man kan hente tabletter.

Fredrikstad kommune innhenter nå samtykkeerklæringer for utdeling til barn og unge under 18 år.

Råd om å oppholde seg innendørs

Dersom en atomhendelse skjer, skal jodtabletter bare tas etter råd fra myndighetene. Rådene vil komme gjennom media, relevante myndigheter, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og/eller på Helsenorge.no

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. For å minimere tiden eksponert for radioaktivt avfall, er det derfor viktig å ha tablettene hjemme. 

Innendørsopphold reduserer hvor mye stråling du utsettes for. Det hindrer også at du puster inn radioaktiv forurensning eller får det på kroppen. Her kan du lese mer om atomberedskap og hvordan vi kan beskytte oss dersom en atomhendelse rammer oss. 

Nyttige lenker

 

Sist oppdatert: 08. mars 2022