Min side Meld fra

Dette kan du gjøre selv

Har du alt du trenger for å klare deg selv i tre døgn hvis vann eller strøm plutselig blir borte? Tenk igjennom hvilke farer og ulykker som kan ramme deg hjemme, og forbered deg best mulig.

Vær beredt

Norge er et av verdens tryggeste land, og vi som bor her er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Likevel kan det oppstå kriser som gjør at vi må klare oss selv i noen dager.

Egenberedskap handler om hvordan hver enkelt av oss er rigget for en krise. Hvis strømmen går, vannet forsvinner, mobildekning og internett faller ut, eller en annen slags krise inntreffer, bør man kunne ta vare på seg selv og de nærmeste i 72 timer.

Hvorfor 72 timer?

Har du det mest nødvendige på plass slik at du kan klare deg selv i minst tre døgn, er du rustet for å komme deg gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har du med disse forberedelsene kjøpt deg tid og rom til å planlegge videre.

Hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss ved en hendelse, kan hjelpen settes inn der behovet er størst.

Beredskapslager hjemme

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon.

På nettsiden sikkerhverdag.no gir Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap tips til hvordan du kan bli bedre rustet til å takle litt større kriser og hendelser i hjemmet.

Foto: sikkerhverdag.no

Dette bør alle ha hjemme

• 9 liter vann per person (Les også: Slik lagrer du vann)
  • Mat som holder lenge. F.eks knekkebrød, pasta, hermetikk.
  • Ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
  • Grill eller kokeapparat som går på gass
  • Stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe
  • Fyrstikker eller lighter
  • Varme klær, pledd og sovepose
  • Førstehjelpspakke
  • Batteridrevet DAB-radio
  • Batterier, ladet batteribank og mobillader til bilen
  • Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
  • Tørke-/toalettpapir
  • Litt kontanter
  • Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging

Vurder også om du bør ha

• Jodtabletter ved atomhendelser dersom du er under 40 år, gravid, ammende eller har barn som bor hjemme. Les mer om jodtabletter her.
  • Mat og vann til familiens kjæledyr
  • Kopier av pass og førerkort
  • Utstyr til baby (babymat, morsmelkerstatning, bleier, våtservietter for 72 timer)

Nyttig å ha