Kunsten i rådhusparken
Her finner du litt informasjon om skulpturene i Lykkebergparken. Utsmykningen ble gjort i forbindelse med åpningen av rådhuset i 2002. Du kan også klikke på hvert bilde for å se de i større format. Engelsk oversettelse (english).
Ut av parken
© Birthe Marie Løveid / BONO 2003.
Skulpturen "Ut av parken" står utenfor Fredrikstad rådhus. I likhet med en tilsvarende skulptur i vennskapsbyen Aalborg er også disse tolv i tallet og står i water. Men installasjonen tegner en kurve i landskapet, i motsetning til installasjonen i Danmark som tegner en linje. Skulpturene kommer fra knausen under Lykkeberg og svinger seg ut av parken mot rådhuset og byen.
Rådyraksen
© Terje Resell / BONO 2003.
Det er her en rekke dyrefigurer i stål, skåret ut av samme plate og satt opp etter hverandre. Sett fra ett punkt framtrer figurene som om de står inni hverandre. Rådyraksen er godt tilpasset nettopp Lykkebergparken. Temaet tar opp igjen og håndterer den skulptursamling som allerede finnes i parken, som kjent mye rådyr. Plasseringen på rekke, som gir en ”inni-hverandre”-effekt, er et overraskelsesmoment som mange, både barn og voksen, kan få glede av.
Easy Living
© Ary Ketting / BONO 2003.
Dette er en sittegruppe i parken, og består av to lenestoler med stålampe mellom, på et teppe av granittmosaikk. Stålampen markerer kontrasten mellom inne/ute. Sittegruppen kan benyttes som et sted for samtale, eller man kan sitte og betrakte livet i parken. Stolene er rød Bohusgranitt. Lampeskjermen er i granitt (Vånga) med fot i stål.
Mange hender
© Marit Lyckander / BONO 2003.
På toppen av amfitrappen er det en mur av store steinblokker. Disse er aktivisert med hulrom for våre hender; en aktiv møteplass hvor barn og voksen kan leke litt og utforske hendenes følsomhet. Høyden er 115 cm.
Felix Scopulus
Kunstner: Stefan Christiansen. Hoveddelen av denne utsmykkingen er kunstnerens egen historie om romeren Felix Scopulus som flyktet fra den romerske hær og slo seg ned i Fredrikstad.
Elveløp
© Asgeir Midthjell / BONO 2003.
Skulpturen består av to elementer: Glommas elveløp og en granittstein. Glomma er, og har alltid vært, viktig for byen Fredrikstad. Elva har preget byen både med hensyn til næringsvirksomhet, kommunikasjonsvei, og estetisk/trivselsmessig. Dessuten er granittsteinen et viktig element i områdets landskap, og steinbryting har også vært en viktig næring i distriktet. Kunstverket består av en wire-saget steinblokk, som er delt slik at den åpningen som fremkommer tegner Glommas løp gjennom Fredrikstad. På en spennende måte fanges opp en lokal kjent form. Samtidig myker formen opp det firkantede og harde inntrykk som en steinblokk gir. Her er det noe levende og bevegelig midt i det harde.
Da at
© Hans Hamid Rasmussen, Thomas Saenger / BONO 2003 og Truls Theodor Barth.
NB! DA AT ble i samråd med kunstnerne destruert i 2015 da den var i en slik tilstand at den ikke kunne restaureres
Kunstverket besto av tre runde benker av laminert, lakkert finer, og som danner en sittegruppe. En benk var ganske flat, to hadde forhøyd midtparti. Kunstnerne tok utgangspunkt i paradokset som omgir ordet ”sete”: Setet kan være alt fra betegnelsen på menneskers endeparti, en teknisk innretning beregnet på å sitte, eller en betegnelse på stedet der institusjoner med makt og autoritet befinner seg.
Ursa major
© Hans-Ove Granath / BONO 2003.
Arkitektene som tegnet det nye rådhuset lot seg inspirere av borgen i Fredrikstads byvåpen. "Ursa major", stjernebildet Store Bjørn, representerer den andre enheten, nemlig bjørnen. Stjernene er blitt bærere av Nygaardsgatens historie, gjennom at hver stjerne får representere frosne øyeblikk av den dynamiske utviklingen som hele tiden forandrer en levende by.