En vandring i Munchs fotspor

Selv om Edvard Munch ble født på Løten og hadde sin oppvekst i Oslo, fikk han mye inspirasjon fra Fredrikstad og hadde sterke bånd til byen. Edvard Munchs mor og tante, Laura Cathrine Bjølstad (senere Munch) og Karen Bjølstad, ble begge født i Fredrikstad, hvor de tilbrakte sin barndom i Storgata 26.

I 1861 giftet Laura Cathrine Bjølstad seg med Christian Munch, korpslege fra Oslo I Glemmen kirke i Fredrikstad, og fikk Edvard Munch i 1863. Edvard ble født på Løten i Hedmark som en del av en søskenflokk på fem. Edvards mor ble bare 31 år gammel da hun døde, og deretter var det hans kjære ”tante Karen”, Karen Bjølstad, som tok rollen som pleiemor for Lauras fem barn.

Edvard Munch og hans søsken besøkte også sin bestefar Andreas Larsen Bjølstad og stemor Marie i Storgata. Resten av Bjølstad-slekten var fra Kråkerøy og Torsnes. Også Munchs ”stamfader” på farssiden, Søren Rasmussen Munch, hadde sitt virke i Fredrikstad, nærmere bestemt på Isegran.

Som maler og grafiker oppnådde Edvard Munch verdensberømmelse og enorm kunstnerisk anerkjennelse. Munchs malerier ”Andreas Bjølstad på dødsleiet” er fra Storgata 26, og ”Notbinderen” og ”Paa Bryggen” er malt på Hankø. Hans mor og tante ble også brukt til inspirasjon og som modeller for flere av hans kjente verker.

Vandringen

- I ”En vandring i Munchs fotspor” kan du besøke seks av de stedene i Fredrikstad som Edvard Munch hadde spesiell tilknytning til. Hvert av stedene har et skilt der du kan lese mer om historien.

  • Løypa starter på Isegran (skiltet henger på døra til Minemagasinet)
  • Går videre om Blomstertorget til Storgata 26
  • Før du kommer til kirken Munchs foreldre giftet seg i, Glemmen kirke.
  • Neste stopp er Gamle Glemmen kirke, der familiegravstedet til hans morsslekt er,
  • Før den avsluttes på Hankø ved bryggene (skiltet henger på servicehuset til hotellet).

Guidede turer

For guidede turer og mer informasjon: Visit Fredrikstad & Hvaler: turistkontoret@visitfredrikstadhvaler.com eller 69 30 46 00

http://www.visitoslofjord.no/no/fredrikstad-og-hvaler/MunchFredrikstad/

Samarbeidsprosjekt

”En vandring i Munchs fotspor” er et samarbeid mellom Foreningen Munchs Mødre, Østfold Museene – Fredrikstad Museum, Fredrikstad kommune, Visit Fredrikstad & Hvaler og Sparebankstiftelsen DNB.

Mer informasjon om Munch

Les Edvard Munchs brev på nett og bli med på digital dugnad. Nå kan du finne mange av Edvard Munchs tekster og brev til og fra han helt gratis på http://emunch.no/ Nå utvides dette med en egen wiki for å involvere frivillige i en digital dugnad for å korrekturlese og kode korrespondansen adressert til Munch. Dette er brev på både norsk, svensk, dansk, fransk og tysk helt fra Munchs tidlige ungdom og frem til hans død i 1944. Brevenes mange hundre ulike adressater er mange og forskjellige, og kommer fra både familie, venner, andre kunstnere, kunstforeninger, gallerier, museer, trykkere, samlere, modeller, beundrere med mer.

Vil du bidra til wikien med korrekturlesing, transkripsjon eller tekstkoding? Les mer på: http://www.emunch.no/wiki/index.php/Edvard_Munchs_tekster

 

 

 

Sist oppdatert: 28. juli 2016

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.