Informasjon til deg som skal i karantene eller isolasjon

De fleste som utvikler sykdommen Covid-19 får bare milde plager, men noen kan bli svært syke. Derfor prøver vi å bremse spredningen av smitte i samfunnet.

karantene2.jpg

Noen blir bedt av kommuneoverlege eller koronasenteret om å holde seg hjemme:

• De som får påvist Covid-19 må isoleres helt fra andre mennesker.
  • De som ikke har fått påvist sykdom ennå, men som kan ha vært utsatt for smitte, må være i karantene.
  • Karantene gjelder også ved innreise til Norge fra mange land.

Hva er hjemmeisolasjon?

Hvis du har Covid-19, eller det er sannsynlig at du har det, må du holde deg helt isolert slik at du ikke smitter andre. Hjemmeisolasjon betyr at du skal være isolert fra alle, også de du bor sammen med. Du kan ikke gå ut, du bør være på et rom for deg selv, spise på rommet og må ikke dele håndkle med andre. De som hjelper deg, må holde avstand og være nøye med håndhygienen. Hvis tilstanden din forverrer seg, må du kontakte lege på telefon 116 117. Det går også an å være isolert på sykehus. Isolasjonen varer til legen eller koronasenteret sier at du er smittefri.

Hva er karantene?

Hvis du ikke er syk, men har fått beskjed fra koronasenteret om at du har vært mye utsatt for smitte, må du være i karantene. Det samme gjelder ved innreise til Norge fra flere land. Karantene varer til 10 dager etter at du kom til Norge eller sist var utsatt for smitte. Du må holde deg hjemme eller på et annet egnet sted, men det er ikke like strengt som ved isolasjon. Karantene betyr at du skal redusere kontakt med andre mennesker mest mulig, men du behøver ikke være helt isolert. Du kan ikke gå på skole, jobb, og andre aktiviteter. Du kan ikke ta kollektivtransport (buss, trikk, t-bane, tog, fly eller ferge), men du kan gå en tur ute alene. Dersom du begynner å få hoste, halsbetennelse, er kortpustet, har feber eller andre lignende tegn til sykdom, er det viktig at du kontakter koronasenteret for rask test. Da er det nemlig sannsynlig at du har covid-19. Trenger du akutt legehjelp ringer du 113 eller legevakt på telefon 116 117. Test for covid-19 er gratis i Norge.

Hva med de jeg bor sammen med?

Hvis du er i karantene, men ikke er syk kan de du bor sammen med gå på skolen, jobben og ta kollektivtransport. Hvis du skulle bli syk mens du er i karantene, må de du bor sammen med straks i karantene. Da kan heller ikke de gå på skolen, jobben, ta kollektivtransport eller møte andre. Dere skal da kontakte koronasenteret for test.

Hold deg oppdatert!

Myndighetene ber alle som bor i Norge om å lese viktig informasjon og råd om koronavirus på www.fhi.no og www.helsenorge.no. Rådene kan forandrer seg. Informasjonen er tilgjengelig på norsk og engelsk. Dersom du har problemer med å forstå informasjonen, oppfordrer vi deg til å be noen du kjenner om hjelp. Du kan også holde deg oppdatert på situasjonen i Fredrikstad på: www.fredrikstad.kommune.no/korona

Koronasenteret, tlf: 69 38 11 08.

Lytt til informasjonen

PDF med karantene- og isolasjonsinformasjon

PlayHør denne informasjonen

Andre språk

Somali
Adiga oo ah qofka loo sheegay inaad kujirto karanteenada ama go'doominta ah in aad ku ekaanto/joogto guriga

Playmaqal macluumaadka

Arabisk

معلومات إلى من تم تبليغه بالخضوع للحجر الصحي أو العزل المنزلي

Playاستمع إلى المعلومات

To people who have been told to stay home in quarantine or home isolation

Kurdisk sorani

بۆ تۆ کە پێتڕاگەیاندراوە خۆت کەرەنتینە بکەی یان لە ناو ماڵ خۆت ئیزۆلە بکەیت

Playگوێ لەم زانیاریانە بگرە

Polsk

Informacje dla osób, które otrzymały informację o tym, że mają poddać się kwarantannie lub domowej izolacji

Playsłuchaj informacji

Sist oppdatert: 21. november 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.