Vedtekter for kommunale barnehager
Vedtekter for Fredrikstad kommunes barnehager
Gjeldende fra 1.februar 2024
1. Eierforhold og forvaltning
Barnehagene eies og drives av Fredrikstad kommune. Barnehagene følger barnehagelovens bestemmelser, rammeplan for barnehager og andre forskrifter og retningslinjer som er fastsatt av Kunnskapsdepartementet, samt forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler, kommunens planer og vedtak og planer for den enkelte barnehage.
Den enkelte barnehage er underlagt barnehageetaten i seksjon for utdanning og oppvekst og oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune.
2. Formål
Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.
Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.
Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.
3. Barne- og foreldremedvirkning
For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg jf. § 4 i barnehageloven. I tråd med § 3 har barn i barnehagen rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.
Foreldrerådet består av foreldrene til alle barna i barnehagen og skal fremme fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Det er foreldrerådet som velger foreldrerepresentanter til samarbeidsutvalget, og de ansatte som velger sine representanter.
Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av 5 representanter med stemmerett, foreldre og ansatte skal være likt representert. Oppvekstutvalget oppnevner 1 representant og 1 vararepresentant til samarbeidsutvalget. Samarbeidsutvalget velger selv sin leder og skal forelegges saker av viktighet, blant annet fastsette en årsplan for barnehagen. Ved stemmelikhet er lederens stemme avgjørende. Barnehagens styrer har møte-, tale-, og forslagsrett, samt innkaller og forbereder saker for samarbeidsutvalget og fungerer som sekretær.
4. Rett til plass
Barn med rett til plass etter barnehageloven § 16. Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes barnehageplass, har rett til barnehageplass fra august. Barn som fyller ett år i september, oktober og november det året det søkes barnehageplass, har rett til plass i barnehage fra den måneden barnet fyller ett år.
5. Opptak
Seksjon for utdanning og oppvekst foretar opptak og tildeler barnehageplass etter vedtatte opptakskriterier. Søknad om plass i barnehage skjer elektronisk på Fredrikstad kommunes hjemmesider.
Tilbud om barnehageplass gis til søkere bosatt i eller tilflyttende til Fredrikstad kommune etter fastsatte kriterier.
Fredrikstad kommune er opptakskrets og kommunen betraktes som ett opptaksområde, selv om det bestrebes at det enkelte barn gis plass i sitt nærmiljø. Dersom dette ikke er mulig å få til, skal det gis tilbud i annen barnehage. Antall ledige plasser i forhold til antall søkere kan begrense muligheten for å imøtekomme foreldrenes prioriterte barnehager.
Eventuelle klager sendes barnehageetaten og behandles endelig i kommunens klageutvalg.
5.1 Opptakskriterier
Ved opptak vektlegges følgende kriterier, i prioritert rekkefølge:
- Barn med nedsatt funksjonsevne, etter § 18 i barnehageloven. Dokumentasjon: Skriftlig uttalelse fra sakkyndig instans med redegjørelse av barnets funksjonsvansker. Barn som det er fattet vedtak om etter barnevernsloven § 5-1 første ledd bokstav a til d, § 3-1 og § 3-4 første ledd bokstav b, har rett til prioritet ved opptak. Dokumentasjon: Vedtak fra barnevernet.
- Barn som bor i familier med store belastninger. Store belastninger kan være sykdom i hjemmet, søsken eller foreldre, med nedsatt funksjonsevne. Dokumentasjon: Vedtak eller anbefaling fra barnevernet, helsesykepleier, lege, NAV, eller andre.
- Andre kriterier i prioritert rekkefølge:
- 5 åringer som ikke har barnehageplass
- Søsken til barn som går i barnehagen
- Loddtrekning
5.2 Hovedopptak
Hovedopptaket gjelder barn som har lovfestet rett til barnehageplass (jf. punkt 4). Rettigheten gjelder barn som står uten barnehageplass, og som har søkt innen søknadsfristen som er 1.mars.
5.3 Overflyttingsopptak
Overflyttingsopptak gjelder for barn som har en barnehageplass i Fredrikstad, og som søker plass i en annen barnehage. Søknadsfristen er 1. februar. Plassene tildeles fra august.
5.4 Suppleringsopptak
Det blir foretatt opptak gjennom hele året dersom det er eller blir ledig plass. Dette opptaket gjelder for barn med og uten barnehageplass som søker utenom fristene for hovedopptak eller overflyttingsopptak.
6. Andre bestemmelser
6.1. Oppsigelse
Oppsigelse skal skje elektronisk i Vigilo, via kommunens hjemmeside. Ved bytte av barnehage innad i kommunen blir oppsigelse sendt via Vigilo, når det registreres «ja» til ny plass.
Oppsigelsestiden er en måned fra den 1. eller 15. i måneden. Reglene for oppsigelse gjelder også for de som har takket ja til plass, men som ombestemmer seg før plassen tas i bruk. Det må betales full pris i oppsigelsestiden.
Det er mulig til å si opp barnehageplassen gjennom hele året, med unntak av mai, juni og juli. Plasser som sies opp etter 1. april må betales ut barnehageåret. Ønsker man å ta barnet ut av barnehagen i denne perioden må man betale for plassen. Barn som skal begynne på skolen behøver ikke si opp barnehageplassen, men beholder den ut barnehageåret.
Ved flytting fra kommunen må barnet som hovedregel slutte i barnehagen innen 1 måned. Dersom en barnehageplass misligholdes, ved manglende betaling; dvs. restanse på 2 måneder eller mer, - eller ved mangelfullt frammøte i barnehagen, kan kommunen v/etatsjef barnehage si opp plassen.
6.2. Permisjon
Det kan søkes om permisjon fra barnehageplassen den 1. eller den 15. i måneden. Barnehagens styrer behandler permisjonssøknaden på bakgrunn av barnegruppens sammensetning og muligheten for midlertidig å fylle plassen. Ved innvilgelse av permisjon må det betales for 1 måned fra den datoen søknaden er registrert innkommet.
Permisjon gis ut barnehageåret. Permisjon gis ikke til nye barn som ikke har startet i barnehagen.
6.3. Foreldrebetaling
Stortinget fastsetter hvert år maksimalpris for plass i barnehage. Prisen gjelder for et heldagstilbud. Prisen for plass i Fredrikstad kommunes barnehager vil aldri overstige maksprisen. Foreldrene betaler matpenger i tillegg til foreldrebetaling. Prisen følger selvkostprinsippet. Juli måned er betalingsfri.
Det gis søskenmoderasjon i henhold til nasjonale føringer og det kan søkes 2 ulike moderasjonsordninger for lavinntektshusholdninger:
- Gratis kjernetid
- Reduksjon i foreldrebetaling
Disse 2 ordningene må det søkes om for hvert nytt barnehageår via søknadsskjema på Fredrikstad kommunes hjemmeside. Søskenmoderasjon og redusert foreldrebetaling gjelder ikke kostpenger.
Ved barns sykdom, der fraværet utgjør en sammenhengende periode på mer enn en måned, og det foreligger legeerklæring om barnets sykdom/fravær, innvilges det fritak for betaling fra sykefraværets begynnelse
Ved for sent henting av barn, utover barnehagens åpningstid, vil kommunen kreve et gebyr.
6.4. Åpningstid
Åpningstiden i kommunens barnehager er normalt 10 timer pr. dag. Tidspunkt varierer på grunnlag av lokale forhold. Informasjon om åpningstid skal gis på den enkelte barnehages hjemmeside Onsdag før skjærtorsdag stenger barnehagene kl. 12.00.
6.5. Oppholdstid
Fredrikstad kommune tilbyr kun hele dager i barnehagen. Redusert tid i barnehage betyr at antall dager pr uke reduseres, og minste mulige plass er 50% fordelt på to og tre avtalte hele dager. Det er ikke alle barnehager som tilbyr redusert plass. Informasjon om hvilke barnehager som tilbyr redusert plass kommer frem på kommunens hjemmeside.
6.6. Barnehageåret
Barnehageåret er fra 1. august til 31. juli.
Kommunale barnehager har sommerstengt i uke 28, 29 og 30, med unntak av en barnehage som skal holde sommeråpent i uke 28, 29 og 30 hvert år.
Alle kommunale barnehager holder stengt 5 planleggingsdager pr. år.
7. Arealutnyttelse
Barnehagens leke- og oppholdsareal skal følge veiledende norm på 4 kvadratmeter for barn over tre år og 5,3 kvadratmeter for barn under tre år.
8. Internkontroll
Barnehageeier skal ha internkontroll for å sikre at kravene i barnehageloven med forskrifter følges, i tråd med barnehageloven § 9, og internkontroll som sikrer at kravene i forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger overholdes. Dette står i § 18 i forskriften. Barnehagen følger kommunens regler for internkontroll.
9. Forsikring
Barn som har plass i kommunal barnehage, er forsikret i oppholdstiden og på direkte vei til og fra barnehagen.
10. Endringer i vedtektene
Vedtektsendringer skal i tråd med barnehageloven § 4. forelegges barnehagens foreldreråd og samarbeidsutvalg til uttalelse før endelig behandling i Bystyret.
Kommunedirektøren gis myndighet til å endre vedtektene når dette følger av endringer i Lov om barnehager.
- Revidert høsten 2023, med virkning fra 1.februar 2024
- Vedtatt i bystyret 07.12.2023