Meny

Musikk, dans og latter, duften av herlig mat, farger, lek og moro er kun noe av det du kan oppleve når Kulturetaten ved Kulturskolen i Fredrikstad kommune arrangerer Barnas verdensdager i mai.

Barna underholdes
Barna underholdes under Barnas verdensdager 2018, Foto: Trine Sirnes

Barnas verdensdager er en gratis familiefestival hvor barn i alle aldre skal få oppleve kulturuttrykk fra hele verden, gjennom kreative verksteder, dans, sang, eventyr, konserter og teater.

–Vi vil skape et unikt univers fylt av fargesprakende omgivelser, latter og glede. Målet med denne dagen er at publikum skal kunne tre inn i en annerledes verden hvor man møter på ulike tradisjoner og kulturer. En dag hvor man kan smake på herlig mat fra andre nasjonaliteter, hvor man kan vandre fra aktivitet til aktivitet, fra show til show, eller bare sette seg ned for å nyte folkelivet og omgivelsene, sier prosjektleder for Barnas verdensdager, Annette Havna Tømmerholen.

–Det er også et mål denne dagen at barn og unge skal kunne treffe på sterke ressurspersoner fra andre land, og på denne måten lære om ulike tradisjoner og kulturer i verden, sier Anette.

Barnas verdensby

Fugleverksted
Papirverksted under Barnas verdensdager 2018, Foto: Trine Sirnes

–Vi vil at de besøkende skal føle at de møter hele verden når Barnas verdensdager tar over kulturskolen og området rundt Værste 25. mai. Fredrikstad er ikke bare den lille verdensbyen, men også barnas verdensby, sier Anette.

Barnas verdensdager har blitt gjennomført årlig i mai siden 2012.  Frem til i år har Østfold fylkeskommune vært arrangør, men fra i år er det Fredrikstad kommune, i regi av kulturskolen, som er vertskap og arrangør for familiefestivalen. Rektor ved kulturskolen, John Einar Halvorsrød, sier Kulturskolen jobber med ulike kulturuttrykk hele året og vil ta dette med seg inn i arbeidet med verdensdagene.

–Vi jobber hele året for at elevene på kulturskolen skal få oppleve forskjellige kulturelle uttrykk, dette vil vi videreføre til Barnas verdensdager når vi nå har overtatt ansvaret for arrangementet. Barnas Verdensdager skal over tid i større grad tenkes som en del av helheten ved kulturskolens tilbud, og som del av en helårlig aktivitet ved skolen, forteller rektor ved Kulturskolen i Fredrikstad, John Einar Halvorsrød.

Barnas verdensdager for alle

Innendørs på Kulturskolen under Barnas verdensdager 2018, Foto: Trine Sirnes

Barnas verdensdager har som mål å være en møteplass for alle barn, der barn skal få være barn.

–Vi ønsker at denne dagen skal være en opplevelse hvor barn kan nyte kulturuttrykk og inntrykk, helt uavhengig av økonomi. På denne måten kan de sosiale skillene viskes ut og barn og publikum kan i samspill med andre erfare nye og spennende kulturuttrykk i sitt nærmiljø, sier Anette.

­–Barnas verdensdager arrangeres i år 25. mai, og vi gleder oss til å treffe alle de ulike menneskene som vil besøke oss denne dagen, avslutter Anette.