Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av Store opplevelser i den lille verdensbyen
Store opplevelser i den lille verdensbyen

– Når de store skutene kommer til sommeren, skal du virkelig få oppleve den lille verdensbyen, lover kulturutvikler Åshild van Nuys. Kulturetaten i Fredrikstad kommune har ansvar for å kulturprogrammet under skutefesten og har allerede lagt noen rammer.

– Det vi kan si så langt er at det blir en hovedarena i parken ved biblioteket og en på Isegran. På Isegran får vi en maritim opplevelsespark. Her blir det aktiviteter og opplevelser spesielt rettet mot familier, med fokus på Fredrikstads maritime historie. Ved biblioteket ser vi for oss essensen av den lille verdensbyen samlet rundt en scene, med matopplevelser, kunst og musikk, forteller hun.

Hun sier at man også flere andre steder i byen vil treffe på opplevelser og aktiviteter. Prosjektleder for Tall Ships Races Fredrikstad Ingar Guttormsen nikker bekreftende.

– Skutene skal som tidligere ligge langs elva på begge sider. Publikum skal få klokke inn noen skritt når de spaserer fra skutene ved Isegran på den ene siden, oppover elva forbi Glommen Brygge, Bjølstad og Værste, så over på bysiden og nedover elva igjen mot biblioteket og Tollboden, og så over til Gamlebyen. På hele turen kan man beundre vakre skuter og stoppe opp for kulturelle innsalg, opplevelser og kanskje en matbit, sier han.

– Kulturprogrammet utvikles i nært samarbeid med en rekke ulike aktører, føyer Åshild til.

For ungdom

Både Ingar og Åshild lover at skutefesten blir en fest for både barn, unge og voksne.

– The Tall Ships Races er først og fremst et ungdomsarrangement. Alle skutene som kommer har unge om bord. Vi legger til rette for steder i byen hvor Fredrikstad-ungdom kan få treffe disse ungdommene fra hele Europa som besøker oss. De skal få konserter, aktiviteter og steder der de bare kan være sammen, forteller Åshild.

Hun sier at de ikke har landet detaljene for hvor og når, men lover spennende steder der de unge kan treffe hverandre og kanskje få nye bekjentskaper fra helt andre postnumre. 

Åshild forteller at dessuten allerede er et samarbeid med St. Croix-huset, UKM og Jypling.

– Vi vil plukke ut to unge artister eller band fra Jypling-finalen som vil få anledning til å spille på en av hovedscenene under The Tall Ships Races, sier hun.

Åpning og parade

Til sommeren er det tredje gangen Fredrikstad arrangerer The Tall Ships Races. De som har vært med tidligere vil sikkert kjenne igjen noe.

– Vi kommer også denne gangen til å ha en åpningsseremoni der alle er velkomne, og det vil bli en fargerik parade gjennom byen der mannskapene fra skutene får vise seg frem for byen, forteller Åshild. Dette er tradisjonelt å sammenligne med et skikkelig karnevalsopptog. Detaljene i programmet kommer utover våren.

– Vi har mange spennende baller i lufta nå og alt skal lande i løpet av de neste månedene slik at vi får en skikkelig folkefest i byen i sommer, lover Ingar.

The Tall Ships Races Fredrikstad er 11.-14. juli.