Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av Skutefesten sertifisert Miljøfyrtårn
Skutefesten sertifisert Miljøfyrtårn

The Tall Ships Races Fredrikstad 2019 er sertifisert Miljøfyrtårn.

– Vi elsker livet i og på havet og ønsker å sette et spesielt fokus på vår store felles miljøutfordring med plastforsøplingen av verdenshavene. Denne sertifiseringen er for oss både et klapp på skuldra for jobben vi allerede har gjort med å ta miljøbevisste valg i planleggingen, men også et dytt og et ansvar til å jobbe minst like bevisst med dette framover, sier Ingar Guttormsen, prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad.

(Foto: Trine Sirnes)

I prosessen med å bli sertifisert som Miljøfyrtårn, har Fredrikstad kommune og prosjektet The Tall Ships Races Fredrikstad gjennomgått en lang rekke krav.

– Vi har blitt vurdert på alt fra valg av leverandører, informasjon om kollektivtransport, avfallshåndtering, og at vi har ørepropper tilgjengelig for publikum. Det er en lang liste, men det har vært veldig nyttig og en fin bevisstgjøring for oss, forteller Guttormsen.

– Det beste med dette er at vi kun opplever positivitet og entusiasme når vi stiller krav til våre leverandører og samarbeidspartnere om å tenke miljø. Da vi stilte spørsmålstegn ved bærekraften i bærenettene vi ville bestille, fant leverandøren vår bærenett av resirkulert materiale. Da vi utfordret Borg Havn på at dieselaggregat som strømkilde til skutene burde unngås, har de jobbet på spreng med å få landstrøm til langt flere skuter enn vi har klart noen gang tidligere. Vår samarbeidspartner Humlekjær og Ødegaard tar ansvaret med avfallssortering, og Kystlotteriet tar med seg alle medseilerne ut på strandrydding. Vi ser at bedriftene og organisasjonene vi samarbeider med er mer enn villig til å gjøre det lille ekstra, som sammenlagt kan bety mye, fortsetter han. 

The Tall Ships Races Fredrikstad vil få den offisielle overrekkelsen av plaketten som bekrefter statusen under åpningsseremonien 11. juli.

Miljøpolicy for The Tall Ships Races Fredrikstad:

"Å ta hensyn til miljø er en viktig del av alle bedrifters samfunnsansvar. Fredrikstad kommune og TSRF19 er opptatt av å ta ansvar i møte både med publikum, frivillige, medseilere, skuter og mannskaper, ansatte, sponsorer, samarbeidspartnere og andre. Både økonomisk og gjennom måten vi fremstår på har vi stor påvirkningskraft. Den ønsker vi å utøve så godt som mulig. På den måten kan vi være med å bevege samfunnet i en mer bærekraftig retning. Å tenke bærekraftig handler om å tenke langsiktig