Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av Skute 74 påmeldt skutefest
Skute 74 påmeldt skutefest

Denne uka kom påmelding til The Tall Ships Races Fredrikstad fra skute 73 og 74 tikkende inn i eposten til prosjektleder Ingar Guttormsen. Den ene er det største fartøyet som er påmeldt så langt, og den ble rekruttert med god hjelp fra Den polske foreningen i Fredrikstad.


Både tyske Die Zwillinge og polske Dar Mlodziezy meldte seg på til skutefesten i Fredrikstad denne uka. Dar Mlodziezy er flaggskipet til universitetet i Gdynia og hele 108,81 meter langt og 50,22 meter høyt. Når det kommer til Fredrikstad har det med seg 130 kadetter som studerer ved Gdynia maritime universitet.


Engasjert forening


The Tall Ships Races Fredrikstad har fått god hjelp av Adam Puscion i Den polske foreningen i Fredrikstad til å få den polske skuta til byen.


– Jeg har vært i kaptein i 20 år og gikk selv på universitetet som eier Dar Mlodziezy da jeg studerte i Polen, forteller han. Adam er nå pensjonert og bor i Fredrikstad. 


Også leder i Den polske foreningen, Lidia Ewa Lisiecka-Wieczorek, har bistått i rekrutteringen av skuta. Hun har i tillegg meldt seg som frivillig liaison – bindeledd mellom skute og land – under skutefesten.


– Dette blir kjempespennende. Jeg gleder meg og synes det er veldig fint å kunne hjelpe til når det kommer polske skuter til Fredrikstad, sier hun.


Aktiviteter langs elva


Det er påmeldt 11 fartøy fra Polen til skutefesten. Totalt har 74 skuter bekreftet at de kommer. Guttormsen lover masse liv langs elva.


– Det blir en hovedarena i parken ved biblioteket og en på Isegran. På Isegran får vi en maritim opplevelsespark. Her blir det aktiviteter og opplevelser spesielt rettet mot familier, med fokus på Fredrikstads maritime historie. Ved biblioteket blir det konserter, aktiviteter og mat, sier han.


Han forteller at man også flere andre steder i byen vil treffe på opplevelser og aktiviteter.


– Skutene skal ligge langs elva på begge sider. Publikum kan spaserer fra Isegran på den ene siden den sjørøveraktige skuta Shtandart skal ligge, oppover elva forbi Glommen Brygge, Bjølstad og Værste der blant annet Kyrre fra Fredrikstad blir å finne. Folk kan så gå over på bysiden og nedover elva igjen mot biblioteket, Tollboden og Bellevue hvor det blir skuter, matboder og aktiviteter langs elva. Så kan de dra over til Gamlebyen. I Gamlebyen vil Statsraad Lehmkuhl ligge. Skuta skal være åpen med servering, sier han.


Se oversikt over alle skutene og programmet