Tall Ships Races logo
Skoleferie på en skute

– Man sover tett i tett i hengekøyer på rad. Egentlig er det ganske deilig å sove i hengekøye, forteller Johannes Kolstad Olsen (17). Han var medseiler på Statsraad Lehmkuhl fra Esbjerg til Stavanger under The Tall Ships Races 2018.

– Det var god stemning selv om det var trangt, det er litt av opplevelsen, fortsetter han.

Johannes går medieproduksjon på Glemmen videregående skole og er lærling i Fredrikstad kommune. Han avfeier at hengekøya svinger veldig ute på havet.

– Egentlig er det skipet som svinger rundt køya. Du kan tenke på det som å være i orkanens øye. Det er stille i midten, men rundt deg raser stormen. Så det er bedre å sove med enn uten hengekøye, for du blir ikke med på svingningene fra bølgene. Dersom du er sjøsjuk hjelper det å legge seg litt i køya, forteller han.

Sammensveiset gjeng

Foto: til venstre - Martin og Johannes, til høyre: gjengen fra Fredrikstad

Johannes dro fra Fredrikstad sammen med en gruppe på 14 medseilere, inkludert prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019, Ingar Guttormsen. De tilbrakte en uke på den norske skuta Statsraad Lehmkuhl under The Tall Ships Races 2018. Skuta har plass til 150 medseilere og 30 permanente medlemmer i crewet.

– Det var en av de største skutene som var med på Tall Ships og det var mange folk om bord. Det var stappa, stappa med folk, så det er mye mannskapet må holde styr på. Men crewet er profesjonelt, de har gjort det før, forteller han.

Alle unge i alderen 15-25 år kan søke om å bli med en skute som medseiler under The Tall Ships Races. Flere reiser sammen med en venn, men Johannes tok turen alene.

– Gjengen fra Fredrikstad ble samlet i buss her og reiste nedover til Danmark sammen. Da fikk jeg med en gang noen kjente og jeg kunne forholde meg til, og det var veldig kjekt. Jeg ble jo kjent med mange nye folk med en gang, så det er ikke noe farlig å reise alene, sier han.

Vaktlag og sjømenn

Som medseiler er mann en del av mannskapet på skuta. Man blir en del av et vaktlag og gjør de oppgavene som må gjøres om bord.

– Hvordan en dag på skuta ser ut, spørs litt på hvordan vaktlaget ditt er. Det er stilt inn på tre vaktlag hvor man jobber f.eks. fra 8-12,12-16, 16-20 og 20-24, så gjentok det seg fra 00-04, 04-08 og så videre. Så du jobbet ca. fire timer hver vakt, forteller Johannes.

Statsraad Lehmkuhl

Foto: Statsraad Lehmkuhl fra Sail Training International

Han sier at det var varierte arbeidsoppgaver om bord. Alle fikk prøvd seg på alt, og fikk god opplæring underveis av et erfarent mannskap.

– Vi sto opp og spiste frokost før arbeidsdagen var i gang. Da kunne vi jobbe på dekk med et vaktlag som enten måtte styre skipet eller holde utkikk, eller du var bauvakt eller brannvakt. Vi dro i tau for å gjøre om seil, for å få mest mulig vind i seila, og vi vasket på dekk og i byssa, forteller han.

Beat for Beat

Johannes sier det sosiale om bord var helt spesielt. Han tilbrakte masse tid sammen med sitt eget vaktlag, og traff ungdom fra flere andre land fra de andre skutene som var med på The Tall Ships Races.

– Det florerte jo egentlig av mennesker fra hele verden.

–Det beste med hele turen var å være med alle menneskene. Vi ble kjent med noen jenter fra Kristiansand som var veldig hyggelige. Så vi starta noe sammen som vi kalte Beat for Beat. Hun ene begynte å nynne en sang så skulle vi andre gjette hvilken sang det var, det ble det god stemning av, forteller han.

Han mimrer videre om en av de beste opplevelsene på skuta.

– Vi hadde allsang en av de siste kveldene. Det var en som spilte gitar, og så sang vi alle sammen på natta, det ganske magisk.

Oppfordrer flere til å bli medseiler

Johannes’ uke som medseiler var sommeren 2018. Sommeren 2019 kommer de store skutene til Fredrikstad for The Tall Ships Races. Han oppfordrer alle unge til å ta en uke av sommerferien og bli med på en skute.

– Når du seiler i land så henger alle i seila eller står på dekk. Så synger de sjantier mens skuta styrer inn mot land.

– Det er en opplevelse for livet, noe man bør oppleve. Det var utrolig kult, sier han og smiler av minnene.

siste middag

Er du interessert i å prøve deg som medseiler? Les mer her og meld deg på!

Tekst: Guro Ihler

Foto: Gjengen fra Fredrikstad