Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av Gateteater med smart-teknologi
Gateteater med smart-teknologi

Elever ved Sciencelinja på Greåker videregående skole har sammen med Studium Actoris og teknologiselskapet Nxtech utviklet teknologi som lar skuespillerne styre musikken med bare bevegelse.

Fra forestillingen Sweet Home on Wheels

Teknologien skal brukes under gateteaterforestillingen Sweet Home on Wheels, som du kan oppleve på ulike steder i byen under The Tall Ships Races Fredrikstad 11.-14. juli.

– Med løsningen Give and Get kan vi endre volumet på musikkfilter trådløst. Det betyr at skuespillerne kan bruke det til å kontrollere volumet bare ved å gjøre bevegelser, forteller Paolo Martini fra Studium Actoris.

Sweet Home on Wheels er en morsom forestilling om livet til et ektepar som må flytte fra sin store leilighet og inn i en campingvogn. Absurde og komiske situasjoner blir servert - med skuespiller Adrian Schvartzstein og Paolo Martini. Forestillingen er en co-produksjon mellom Fredrikstadbaserte Studium Actoris og Adrian Schvarzstein og skal spilles hele åtte ganger i løpet av skutefesten. Forestillingen blir gratis man trenger ikke billetter for å oppleve den.

Prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen og kulturutvikler i Fredrikstad kommune, Åshild van Nuys, synes det er et spennene prosjekt å ha med under skutefesten.

– Studium Actoris er en profesjonell og selvskreven aktør til å lage liv i byen under skutefesten. Så må vi ikke glemme at The Tall Ships Races egentlig først og fremst handler om ungdom. Alle skutene som er med, må ha ungdom om bord. Da er det ekstra morsomt når Studium Actoris går sammen med unge, dyktige elever, kobler på lokal teknologisk ekspertise og utvikler noe helt nytt, sier Guttormsen.

– For oss i kulturetaten i Fredrikstad kommune er dette en slags pilot på hva vi kan få til fremover. Det er gøy å se hvordan smart-teknologi kan brukes innenfor kunst og kultur, og veldig spennende å se at disse fagmiljøene jobber sammen, sier van Nuys.

Elevene som har utviklet teknologien går første året på sciencelinja på Greåker.

Elevene ved Sciencelinja på Greåker videregående skole