Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av Elvekonsert med Cameron Carpenter under skutefesten
Elvekonsert med Cameron Carpenter under skutefesten

Den verdenskjente organisten Cameron Carpenter (38) kommer til The Tall Ships Races Fredrikstad med sitt spesialbygde orgel. Konserten blir midt i elva, på den nybygde prammen til Håpets katedral.

Carpenter er ofte omtalt som orgelverdenens store rockestjerne. Han har tatt med seg orgelet ut av kirkerommet ved å bygge et helt eget digitalt orgel, som har fått navnet the International Touring Organ (ITO). Med dette har han turnert både Australia, New Zealand, Russland, USA og Asia.

– Når Carpenter setter seg ved orgelet må man være forberedt på alt fra Bach til musikk fra Pirates of the Caribbean. Elva er med på å gjøre byen vår unik, og det å kunne ta den i bruk også som konsertarena, er noe vi virkelig ser fram til. At dette også blir på prammen til Håpets katedral gjør dette ekstra gøy, forteller Åshild van Nuys, kulturutvikler i Fredrikstad kommune.

– Det blir en spektakulær opplevelse på brygga i Fredrikstad med skuter på alle kanter og helt unik orgelmusikk, legger prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad Ingar Guttormsen til. Konserten er et samarbeid mellom Egil Hovland-festivalen og Kulturetaten i Fredrikstad kommune, med støtte fra Borg bispedømme, Stene Stål Gjenvinning, Metallco Stene og Knif Trygghet Forsikring. Håpets katedral er også en sentral samarbeidspartner for The Tall Ships Races.

– Dette er Carpenters første konsert i Norge med det digitale orgelet. Kanskje får vi til og med høre noe fra vår egen store komponist, Egil Hovland, sier Emil Skartveit, festivalsjef for Egil Hovland-festivalen.

Elvescenen skal ligge foran Båthuset Scene slik at publikum kan stå både på bysiden, gangbrua, eller sitte på en av restaurantene på Bryggepromenaden. Det vil også bli satt opp storskjermer slik at man kan oppleve Carpenters forrykende teknikk både med hender og føtter.

Fredag 12. juli kl. 22.00 på elvescenen utenfor Båthuset Scene. Konserten er 2x30 min. med 15 min. pause. Konserten er gratis og åpen for alle.