Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av – Tusen takk, Fredrikstad!
– Tusen takk, Fredrikstad!

Kaptein Richard Cruse på skipet "Lord Nelson" er rørt over den hjelpen seilskuta fra Southhampton har fått i Fredrikstad.

 Lord Nelson reddet
Fra v. liaison på «Lord Nelson» — Mona Bjørnstad, rådgiver for staben i kulturetaten Bjørg J. Western, kaptein på «Lord Nelson» Richard Cruse.
Alle foto: Tove Irén Becker

AV TOVE IRÉN BECKER

Kapteinen syns det er svært flott at lokalsamfunnet her har strukket ut en hjelpende hånd. For noen dager siden gikk stiftelsen som eier "Lord Nelson", The Jubilee Sailing Trusts, tom for penger.  Det var fare for at skuta som faktisk var første skip som meldte seg på til Tall Ships Race i Fredrikstad, skulle bli nødt til å trekke seg og reise hjem fra Danmark. En innsamlingsaksjon blan næringsdrivere ble resultatet.

Da Bjørg Western gikk ombord på "Lord Nelson" klokken 12 torsdag, hadde hun med seg en overraskelse. 10.000 kroner i sedler fra Lions Club Fredrikstad, 10.000 kroner i matvarer fra Mills, løfte om 4.500 kroner i diesel fra Glommen Bunkers og diesel for 3.000 kroner fra Østfold Olje. Givergleden er til å ta og føle på i Plankebyen. 

– Fantastisk! Vi driver ikke kommersielt, og vi er helt avhengig av å få økonomisk hjelp, sier kapteinen med et stort smil.

matkasser
Fra Mills har seilskuta «Lord Nelson» sitt crew fått kasser med mat. Fra v. stuert Sheldon Bosun, kokk Mona Shah, frivillig-koordinator Helge Hammeren og en hjelpende hånd fra teknisk TSR-gruppe, Knut Norum. 

Å være en medseiler på «Lord Nelson», gir deg nye livsferdigheter, samtidig som den har en positiv innvirkning på samfunnet gjennom et sosialt inkluderende seilprogram. "Lord Nelson" er et av få skip i verden som er designet og bygget for å være fullt tilgjengelig for funksjonshemmede - for eksempel rullestolbrukere. Publikum blir overrasket hvor enn dette skipet kommer, når eksempelvis rullestolbrukere entrer riggen.  Mange mennesker som vi snakket med, uttrykte hvor imponert de er av sjømennene på "Lord Nelson".

The Jubilee Sailing Trusts har vært i drift i over tre tiår, og i løpet av den perioden har over 30.000 mennesker vært med på seilas, inkludert 12.000 personer med fysiske funksjonshemminger og 5.000 rullestolbrukere. Ombord er alle en del av mannskapet. Alle deltar aktivt i den daglige driften av "Lord Nelson" under konstant tilsyn av skipets høyt kvalifiserte og erfarne kaptein og mannskap.

maskinist
Maskinist Steve Garrett hjelper til med å bære varer fra Mills ombord på «Lord Nelson»

Navn: Lord NELSON
Klasse: A
Nasjonalitet: Storbritannia
Byggeår: 1985
Hjemmehavn: Southampton, England
Rig: Barque 3
Høyde: 33,60 m
Skroglengde: 40,80 m
Innført av: Jubileum Seiling Trust


Du kan se oversikt over alle skutene som er i Fredrikstad under Tall Ships Races 11.-14. juli her.