Tall Ships Races logo
- En sjuk opplevelse

– Jeg er ikke båtmenneske i det hele tatt, og har vært veldig lite på sjøen. Å bli med på seiltur var langt utenfor min komfortsone og virket egentlig ganske skummelt, sier Ragnhild Ringsrød.

Da Fredrikstad i 2019 var vertskap for The Tall Ships Races fikk Ragnhild og Denise tilbud om å bli med en av skutene og seile fra Aalborg til Fredrikstad. Også i sommer skal The Tall Ships Races Fredrikstad sende 25 utvalgte ungdom på seiltur.

Kjent med seg selv

– Jeg var veldig usikker om jeg ville på turen. Men det er ikke mange ganger man får en sånn mulighet så jeg ble med, fortsetter Ragnhild om turen i 2019.

– Det var en kjempeopplevelse og vi møtte masse nye mennesker, sier Denise Saniei. Hun og Ragnhild var med den tyske skuta Johann Smidt sammen.

De forteller at det i tillegg til dem var flere andre ungdommer fra hele verden på båten. Alle måtte ta vakter og jobbe mens skuta seilte over sjøen.

– Det var andre unge fra mange forskjellige steder. Om bord på båten var det ikke så mange steder å gå så vi var nødt til å bli kjent med hverandre, og ikke minst bli kjent med oss selv, sier Ragnhild.

Sosialt

– Vi var med og laget mat, vi vasket doer, og vi hadde vakter ute på dekk. Og når vi ikke jobbet, var vi sammen med de andre ungdommene der, legger Denise til.

– Ja, vi spilte kort, vi lå på dekk og solte oss, vi sang, lo og snakket sammen.

– Og for noen fantastiske solnedganger og soloppganger vi så, sier Ragnhild.

– Alle tok så godt vare på hverandre, fortsetter Denise.

– Det er noe ved å bare hoppe ut av den hverdagslige rutinen og gjøre noe helt nytt, sier Denise.

– Det var egentlig bare en helt sjuk opplevelse som ble avsluttet med et skikkelig crew party og crew parade sammen med de andre unge seilerne i Fredrikstad, mimrer Ragnhild.

Vil du være med å seile?

Er du mellom 15 og 25 år kan du også være med som ung seiler neste sommer når The Tall Ships Races kommer til Fredrikstad.

– Du vil lære å seile, synge shantier med nye venner, klatre i master, spille kortspill og kanskje du ser noen dyr som svømmer med skuta, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Knut R. Hansen.

– Bare gjør det! Det er en helt annen hverdag enn vi er vant med, oppfordrer Ragnhild.

Ta kontakt med Marte Emilie Johannessen hvis du er interesert i å være ung seiler neste sommer!

E-post: maemjo@fredrikstad.kommune.no