Tall Ships Races logo
Vis alle nyheter
Tall Ships Races Fredrikstad 2019 - Velkommen om bord!

I 2019 kommer The Tall Ships Races for tredje gang tilbake til Fredrikstad. Elva og byen skal igjen fylles av de stolte skutene med sine majestetiske rigger og ungdommelige mannskap.

Nyhet
Multiconsult blir sølvsponsor

Multiconsult er et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgiving, og har nå gått inn som sølvsponsor av The Tall Ships Races i Fredrikstad 2019.

– Det er med stor glede at vi ønsker Multiconsult velkommen på laget, sier prosjektleder for The Tall Ships Races 2019, Ingar Guttormsen.

Selskapet går inn som sølvsponsor, og skal bistå prosjektet i form av arbeidstid fra rådgivende ingeniør Stefan Karlsson, som var involvert i The Tall Ships Races Fredrikstad både i 2005 og i 2014.

– Multiconsult skal hjelpe oss med å tilrettelegge infrastrukturen spesielt i forbindelse med strøm, vann og renovasjon til skuter og scener. I tillegg inneholder sponsoratet et kontantbeløp, forteller Ingar.

Multiconsult har røtter tilbake til 1908 og tilbyr i dag med hjelp av sine 2850 ansatte, tjenester innen multifaglig rådgiving, design, prosjektering, arkitektur, prosjektoppfølging, ledelse, verifikasjon og kontroll - både nasjonalt og internasjonalt.

Vil du vite mer om hvordan du kan bidra til The Tall Ships Races i Fredrikstad 2019? Bli med som sponsor, frivillig eller medseiler!

 

Nyhet
Skoleferie på en skute

– Man sover tett i tett i hengekøyer på rad. Egentlig er det ganske deilig å sove i hengekøye, forteller Johannes Kolstad Olsen (17). Han var medseiler på Statsraad Lehmkuhl fra Esbjerg til Stavanger under The Tall Ships Races 2018.

– Det var god stemning selv om det var trangt, det er litt av opplevelsen, fortsetter han.

Johannes går medieproduksjon på Glemmen videregående skole og er lærling i Fredrikstad kommune. Han avfeier at hengekøya svinger veldig ute på havet.

– Egentlig er det skipet som svinger rundt køya. Du kan tenke på det som å være i orkanens øye. Det er stille i midten, men rundt deg raser stormen. Så det er bedre å sove med enn uten hengekøye, for du blir ikke med på svingningene fra bølgene. Dersom du er sjøsjuk hjelper det å legge seg litt i køya, forteller han.

 

Sammensveiset gjeng

Foto: til venstre - Martin og Johannes, til høyre: gjengen fra Fredrikstad

Johannes dro fra Fredrikstad sammen med en gruppe på 14 medseilere, inkludert prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019, Ingar Guttormsen. De tilbrakte en uke på den norske skuta Statsraad Lehmkuhl under The Tall Ships Races 2018. Skuta har plass til 150 medseilere og 30 permanente medlemmer i crewet.

– Det var en av de største skutene som var med på Tall Ships og det var mange folk om bord. Det var stappa, stappa med folk, så det er mye mannskapet må holde styr på. Men crewet er profesjonelt, de har gjort det før, forteller han.

Alle unge i alderen 15-25 år kan søke om å bli med en skute som medseiler under The Tall Ships Races. Flere reiser sammen med en venn, men Johannes tok turen alene.

– Gjengen fra Fredrikstad ble samlet i buss her og reiste nedover til Danmark sammen. Da fikk jeg med en gang noen kjente og jeg kunne forholde meg til, og det var veldig kjekt. Jeg ble jo kjent med mange nye folk med en gang, så det er ikke noe farlig å reise alene, sier han.


Vaktlag og sjømenn 


 
Som medseiler er mann en del av mannskapet på skuta. Man blir en del av et vaktlag og gjør de oppgavene som må gjøres om bord.

– Hvordan en dag på skuta ser ut, spørs litt på hvordan vaktlaget ditt er. Det er stilt inn på tre vaktlag hvor man jobber f.eks. fra 8-12,12-16, 16-20 og 20-24, så gjentok det seg fra 00-04, 04-08 og så videre. Så du jobbet ca. fire timer hver vakt, forteller Johannes.

  Statsraad Lehmkuhl

Foto: Statsraad Lehmkuhl fra Sail Training International


Han sier at det var varierte arbeidsoppgaver om bord. Alle fikk prøvd seg på alt, og fikk god opplæring underveis av et erfarent mannskap.

– Vi sto opp og spiste frokost før arbeidsdagen var i gang. Da kunne vi jobbe på dekk med et vaktlag som enten måtte styre skipet eller holde utkikk, eller du var bauvakt eller brannvakt. Vi dro i tau for å gjøre om seil, for å få mest mulig vind i seila, og vi vasket på dekk og i byssa, forteller han.

Beat for Beat

Johannes sier det sosiale om bord var helt spesielt. Han tilbrakte masse tid sammen med sitt eget vaktlag, og traff ungdom fra flere andre land fra de andre skutene som var med på The Tall Ships Races.

– Det florerte jo egentlig av mennesker fra hele verden.

–Det beste med hele turen var å være med alle menneskene. Vi ble kjent med noen jenter fra Kristiansand som var veldig hyggelige. Så vi starta noe sammen som vi kalte Beat for Beat. Hun ene begynte å nynne en sang så skulle vi andre gjette hvilken sang det var, det ble det god stemning av, forteller han.


Han mimrer videre om en av de beste opplevelsene på skuta.

– Vi hadde allsang en av de siste kveldene. Det var en som spilte gitar, og så sang vi alle sammen på natta, det ganske magisk.

 

Oppfordrer flere til å bli medseiler

Johannes’ uke som medseiler var sommeren 2018. Sommeren 2019 kommer de store skutene til Fredrikstad for The Tall Ships Races. Han oppfordrer alle unge til å ta en uke av sommerferien og bli med på en skute.


– Når du seiler i land så henger alle i seila eller står på dekk. Så synger de sjantier mens skuta styrer inn mot land.

– Det er en opplevelse for livet, noe man bør oppleve. Det var utrolig kult, sier han og smiler av minnene.

siste middag

Er du interessert i å prøve deg som medseiler? Les mer her og meld deg på!

 

Tekst: Guro Ihler

Foto: Gjengen fra Fredrikstad

 

Nyhet
Ønsker strikkasokker til Tall Ships-kapteiner

Prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen, ønsker seg sokker fra strikkeglade Fredrikstadfolk som han kan gi kapteinene som kommer til byen neste sommer.


– Vi vil gi kapteiner som skal komme med skutene sine til Fredrikstad under The Tall Ships Races neste år et par sokker for å ønske dem velkommen til oss. Vi skal møte kapteinene i slutten av november på en konferanse i Sevilla og synes det hadde vært veldig hyggelig hvis vi kunne ta med oss skikkelig hjemmestrikka sokker fra folk i Fredrikstad til dem, sier Ingar.

Han forteller at han trenger i alle fall 100 par sokker slik at han kan dele ut både til de som har bekreftet at de kommer, og til kapteinene på de skutene som han håper vil komme til Fredrikstad 11.-14. juli 2019. Sokkene skal han merke med hvem som har strikket dem slik at kapteinene ser at dette er laget med kjærlighet.

Ingar sier at prosjektets miljøansvar også er en viktig grunn til at han ønsker strikkasokker og ikke en plastikkdings de egentlig ikke har bruk for.

– Vi satt og så på en produktkatalog og var klare til å bestille, men føler at vi har et ekstra ansvar for å ta vare på miljøet og ønsker derfor ikke produsere opp noe som bare blir kastet. Så da drodlet vi litt på hva som er typisk norsk og hva kapteinene har brukt for. Ullsokker, selvfølgelig, sier Ingar.

– Så hvis noen har litt restegarn liggende og tid til å strikke et par herresokker som de er villige til å gi bort, blir vi veldig glade, fortsetter han.

Sokkene kan leveres til servicetorget i kommunen innen 23. november. 

Nyhet
Samarbeid om offisielt magasin

Båtens Verden skal lage det offisielle The Tall Ships Races-magasinet med massevis av spennende lesning. 

– Jeg er veldig fornøyd med å få på plass denne avtalen, og jeg tror at Båtens Verden vil produsere et magasin fylt med interessant lesestoff om The Tall Ships Races. Det er morsomt å få jobbe sammen med lokale aktører som allerede er så gode på å produsere båtmagasin, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019, Ingar Guttormsen. I magasinet vil det blant annet bli artikler og bilder om arrangementet, og program.

Magasinet er mest sannsynlig klart i begynnelsen av juli, og det vil distribueres sammen med Fredriksstad Blad. I tillegg vil det bli tilgjengelig på cafeer og andre møteplasser i byen.

The Tall Ships Races kommer til Fredrikstad mellom 11-14 juli i 2019. Les mer på våre nettsider for å finne ut hvordan du kan bidra til arrangementet, enten som frivillig, som medseiler, eller som sponsor.

Nyhet
Mobilise - et nytt nettsamfunn for frivillige

Tall Ships Races 2019 tar i bruk verktlyet Mobilise for å organisere frivillige som vil jobbe for oss før, under og etter skutefesten.

- Mobilise er et nytt verktøy som vil gjøre det lettere for oss i The Tall Ships Races å fordele vakter mellom de frivillige, og for den frivillige til selv å holde oversikten over hvilke vakter de blir satt til, forteller Torill.

Torill E. Kristiansen har ansvaret for det nye nettsamfunnet og organiseringen av de frivillige frem mot The Tall Ships Races 2019.

- De som er registrert som frivillig vil få en egen «Min-side» hvor de kan se sine vaktplaner, både via mobil, nettbrett eller PC. Det er også her de vil motta beskjeder fra oss i The Tall Ship Races og finne all annen informasjon som er relevant for dem, fortsetter hun.

Prosjektleder Ingar Guttormsen stiller seg positiv til å prøve den nye løsningen til å organisere de frivillige på.

- Dette er et godt og gjennomprøvd verktøy som jeg tror vil bidra til å effektivisere organiseringen av frivillige, sier Ingar.

Har du lyst til å finne ut hvordan du kan bidra som frivillig under The Tall Ships Race? Les her om de forskjellige oppgavene på våre nettsider.

Har du spørsmål til selve registreringen, kontakt systemansvarlig Torill Kristiansen på tokris@fredrikstad.kommune.no  eller 918 55 079.

Har du andre spørsmål rundt det å være frivillig, kontakt frivilligansvarlig Helge Hammeren på helham@fredrikstad.kommune.no eller 958 38 584.

Nyhet
Følg Ragnhild og Denise på SnapChat

Lærlingene Ragnhild Ringsrød og Denise Saniei fra Medieproduksjonslinja på Glemmen VGS skal drifte SnapChat-kontoen TSRF19 før, under og etter The Tall Ships Races 2019.

- Sosiale medier og markedsføring er helt klart en stor oppgave før og under en festival som Tall Ships Races. Det at vi har fått lov til å jobbe med det, er sykt gøy! Jeg gleder meg masse til å jobbe videre med de sosiale mediene frem mot festivalen i juli 2019, sier Ragnhild.

Den store skutefesten nærmer seg sakte men sikkert, og jentene har planlagt å bl.a. produsere videoer for å fange publikum.

- Jeg gleder med til å se utviklingen av Tall Ships Races sin SnapChat konto, og Ragnhild og jeg vil gjøre vårt beste for å skape fine videoer som gir seerne og følgerene våre en god opplevelse, og et godt inntrykk av arrangementet, forteller Denise.

Utfordrende
Det kan være krevende å skulle styre innholdet i en plattform som SnapChat, men Ragnhild og Denise tar utfordringen på strak arm.

- Det å nå ulike målgruppe med budskap via sosiale medier, er en utfordring vi er klare for å gripe og gjennomføre. Jeg er glad i å utfordre meg selv og dette er en god utfordring for oss begge, sier Ragnhild.

Helt spesifikt hva slags innhold de vil satse på å dele på Snapchat-kontoen foruten video er de ennå litt usikre på:

- Vi ønsker å spille mest på humor, men det kan fort bli noe annet også, avslutter Ragnhild.

Legg oss til på snapchat

Kyrre påmeldt Tall Ships Races

1. Isegran Sjø Speidergruppe skal seile Aalborg-Fredrikstad.

Sjøspeidergruppa, som holder til på Isegran, stiller med skuta Kyrre fra 1925. Som alle andre skuter som er med på Tall Ships Races, skal de ha med seg unge medseilere om bord. Skuta har plass til ni personer så de satser på å reise tre voksne og seks medseilere.

Se alle skutene som kommer til Fredrikstad sommeren 2019

Nyhet
Scandic City inn som sølvsponsor

Hotellet Scandic City går inn som sponsor for the Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

Bli med som sponsor av Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Nyhet
Første skute påmeldt The Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Den britiske klasse A-skuta Lord Nelson er den første skuta som har bekreftet at de deltar i Fredrikstad i juli neste år.

– Dette er en milepæl for oss som jobber frem mot skutefesten i Fredrikstad i 2019. Det er selvsagt ekstra gøy at dette er en klasse A-skute, som betyr at det er en av de helt store båtene, sier Ingar Guttormsen, prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

Lord Nelson er spesielt tilpasset for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Den har blant annet brede dekk for plass til rullestol, snakkende kompass slik at svaksynte og blinde kan styre skuta og hydraulisk styring for personer med begrenset styrke.

 Mast

Foto: Sail Training International

– Dette er en viktig skute å få til byen. I tillegg til at den selvsagt er spektakulær, sikrer den at Tall Ships Races Fredrikstad 2019 blir et arrangement for alle. På denne skuta vet vi at det både vil være greit for mennesker i rullestol å komme ombord for en titt under selve skutefesten, og vi har en perfekt skute for unge med nedsatt funksjonsevne å være medseiler på, sier Ingar.

For mer fakta om Lord Nelson

The Tall Ships Races kommer til Fredrikstad 11. – 14. juli 2019.

Ungdom som vil være med og seile kan melde seg på her.

Nyhet
Kronprinsessen besøkte Isegran

Kronprinsesse Mette Marit så byggingen av Håpets Katedral på Isegran og hørte om maritim forsøpling da hun besøkte Fredrikstad 15. februar.

Håpets Katedral er et initiativ til en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd.

 Kronprinsessen møtte blant annet møte representanter for det maritime miljøet på Isegran, Ordfører Jon-Ivar Nygård, Tall Ships Race-ansvarlig Ingar Guttormsen, barna fra Smertulia barnehage og mange flere.

Mette Marit besøker Isegran

– At katedralen skal bygges her på Isegran, bidrar til å gjøre prosjektet enda mer spesielt og verdifult for oss i Fredrikstad, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Isegran er på mange måter Fredrikstads maritime senter, spesielt når det kommer til vår maritime historie og videreføring av denne. Navn som Alv Erlingsson, Tordenskiold, Bjarne Aas og i dag Maritime Senter og Plus Skolen har bidratt til å gjøre Isegran kjent for sjøfarere helt siden 1300-tallet.

I 2019 ønsker vi igjen sjøfarere fra hele verden velkommen til Fredrikstad. The Tall Ships Race har tidligere besøkt oss i 2005 og 2014.

– Et av temaene for Tall Ships Races 2019 er «Rent hav». En åpning av «Håpets katedral» som del av Tall Ships Races vil bidra til å forsterke og å spre et veldig viktig budskap - «Gjør vi ikke noe nå står havet om noen tiår i fare for å inneholde mer plast enn sjødyr», sier ordføreren.

Mette Marit og Jon Ivar Nygaard

Nyhet
Tall Ships Races Fredrikstad signerer første sponsorat

Fredriksstad Blad går inn som Gullsponsor for Tall Ships Races Fredrikstad, og stiller til rådighet markedstjenester til en verdi av kr. 400.000.

Den første sponsoravtalen for Tall Ships Races Fredrikstad 2019 ble signert torsdag 1. februar.

 – Vi har samtidig etablert en kreativ dialog med Fredriksstad Blad om kommunikasjon mot ulike målgrupper fram mot den store skutefesten sommeren 2019. Det det er betryggende for oss å ha en så stor medieaktør i ryggen så tidlig i prosessen, sier prosjektleder Ingar Guttormsen.

Se hvordan du kan bli sponsor.