Tall Ships Races logo
Illustrerende bilde av Vis alle nyheter
Vis alle nyheter
Tall Ships Races Fredrikstad 2019 - Velkommen om bord!

Elva og byen fylles av stolte skuter med majestetiske rigger og ungdommelig mannskap. Det blir konserter, aktiviteter og deilige matboder.

Nyhet
Skute 74 påmeldt skutefest

Denne uka kom påmelding til The Tall Ships Races Fredrikstad fra skute 73 og 74 tikkende inn i eposten til prosjektleder Ingar Guttormsen. Den ene er det største fartøyet som er påmeldt så langt, og den ble rekruttert med god hjelp fra Den polske foreningen i Fredrikstad.


Både tyske Die Zwillinge og polske Dar Mlodziezy meldte seg på til skutefesten i Fredrikstad denne uka. Dar Mlodziezy er flaggskipet til universitetet i Gdynia og hele 108,81 meter langt og 50,22 meter høyt. Når det kommer til Fredrikstad har det med seg 130 kadetter som studerer ved Gdynia maritime universitet.


Engasjert forening


The Tall Ships Races Fredrikstad har fått god hjelp av Adam Puscion i Den polske foreningen i Fredrikstad til å få den polske skuta til byen.


– Jeg har vært i kaptein i 20 år og gikk selv på universitetet som eier Dar Mlodziezy da jeg studerte i Polen, forteller han. Adam er nå pensjonert og bor i Fredrikstad. 


Også leder i Den polske foreningen, Lidia Ewa Lisiecka-Wieczorek, har bistått i rekrutteringen av skuta. Hun har i tillegg meldt seg som frivillig liaison – bindeledd mellom skute og land – under skutefesten.


– Dette blir kjempespennende. Jeg gleder meg og synes det er veldig fint å kunne hjelpe til når det kommer polske skuter til Fredrikstad, sier hun.


Aktiviteter langs elva


Det er påmeldt 11 fartøy fra Polen til skutefesten. Totalt har 74 skuter bekreftet at de kommer. Guttormsen lover masse liv langs elva.


– Det blir en hovedarena i parken ved biblioteket og en på Isegran. På Isegran får vi en maritim opplevelsespark. Her blir det aktiviteter og opplevelser spesielt rettet mot familier, med fokus på Fredrikstads maritime historie. Ved biblioteket blir det konserter, aktiviteter og mat, sier han.


Han forteller at man også flere andre steder i byen vil treffe på opplevelser og aktiviteter.


– Skutene skal ligge langs elva på begge sider. Publikum kan spaserer fra Isegran på den ene siden den sjørøveraktige skuta Shtandart skal ligge, oppover elva forbi Glommen Brygge, Bjølstad og Værste der blant annet Kyrre fra Fredrikstad blir å finne. Folk kan så gå over på bysiden og nedover elva igjen mot biblioteket, Tollboden og Bellevue hvor det blir skuter, matboder og aktiviteter langs elva. Så kan de dra over til Gamlebyen. I Gamlebyen vil Statsraad Lehmkuhl ligge. Skuta skal være åpen med servering, sier han.


Se oversikt over alle skutene og programmet

Nyhet
Trafikkavvikling under skutefesten

Vi forventer mange mennesker til byen under skutefesten og oppfordrer alle som har mulighet til å la bilen stå.

Du kan komme deg til byen med kollektivtransport – buss koster bare ti kroner i hele Østfold 11.-14. juli, ferga er som alltid gratis og går kontinuerlig. Vi setter også ut sykkelparkering ved fergeleiene.


Biltrafikk på bruene


Kråkerøybrua vil tidvis kun være åpen for gående og syklende, og stengt for biltrafikk under skutefesten. Værstebrua stenges for biltrafikk i noen perioder under skutenes innseiling til byen.
En av bruene vil alltid være åpen for biltrafikk. Når den ene er stengt, skiltes det omkjøring til den andre. 


Begrenset fremkommelighet


Kjører du bil i Fredrikstad sentrum under skutefesten, må du regne med begrenset fremkommelighet. Enkelte gater stenges i perioder, og noen vil bli helt stengt for biltrafikk under hele The Tall Ships Races. Det vil bli skiltet omkjøring.

Se mer praktisk informasjon og ofte stilte spørsmål

Kultur
Moddi til The Tall Ships Races Fredrikstad

Bustehode. Aktivist. Visesanger. Når Pål Moddi Knutsen går på scenen, vet du aldri helt sikkert hvilken versjon av senjaværingen du får.

Men uansett om det er sensurerte sanger fra alle verdenshjørner, tonesatte dikt av nordnorske storheter som Helge Stangnes og Arvid Hanssen, eller klassikere som "House by the Sea" og "Togsang", fremføres det med smittende engasjement og glødende tilstedeværelse.

Moddi

Moddi har tidligere turnert verden med albumet Unsongs, forbudte sanger fra flere land. BBC omtaler musikken hans som «ren protest poesi». Han går på scenen med band i parken ved biblioteket lørdag 13. juli, under skutefesten.

– Moddi med sitt tydelige samfunns- og klimaengasjement er en veldig riktig booking for The Tall Ships Races. Hovedmålet i regattaen er økt forståelse på tvers av bakgrunn og kultur. Her i Fredrikstad vil vi løfte klimautfordringene spesielt fordi vi ser at valgene vi gjør på land påvirker livet i havet. Moddi har tonesatt og nytolket sensurerte låter fra en rekke land. Han takket også nei til nominasjon for et mangesifret stipend med bakgrunn i sitt miljøengasjement, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen.

Kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune mener dette er visepop som vil skape god festivalstemning på en helt ny konsertarena i byen. 

– Moddi har fylt arenaer og festivaler over hele verden. Nå inviterer vi ham til en helt ny scene i Fredrikstad. Vi tror hans tilstedeværelse og engasjement på scenene vil gi byen en unik og flott konsertopplevelse, sier hun.

Hun legger til at arenaen vil være et hovedmøtested under hele skutefesten.

– Parken ved biblioteket blir en av hovedarenaene for kulturprogrammet under The Tall Ships Races. I fire dager vil arenaen romme aktiviteter, verksteder, konserter og forestillinger som er åpne for alle, helt gratis. Det blir matboder og avslapningsområder. Her ender også mannskapsparaden, og det blir prisutdeling for mannskap og skuter. Dette er stedet der publikum vil få oppleve både lokalt kulturliv, forestillinger og større kvalitetskonserter som Moddi og bandet, sier hun.

Hele programmet til The Tall Ships Races Fredrikstad vil være klart i begynnelsen av juni.

 

Nyhet
Bypakke Nedre Glomma oppfordrer til å la bilen stå under skutefesten

 – Vi vil at Tall Ships Races skal være et arrangement hvor man lar bilen stå slik at det blir plass til alle menneskene, sier Eileen Bergstrøm, Kommunikasjonsrådgiver for Bypakke Nedre Glomma.

 

Bypakke Nedre Glomma er samarbeidspartner under Tall Ships Races og markerer sin deltakelse ved å blant annet pynte buss og ferge til arrangementet.

Foliert buss
Foto: Buss foliert med Tall Ships Races-pynt

 

– I år bidrar vi blant annet med foliering av én buss og én ferge, da vi vil markere at Tall Ships Races Fredrikstad er et arrangement som oppfordrer til å reise miljøvennlig, sier Eileen.

Eileen forteller at Bypakke Nedre Glomma skal sørge for at Sarpsborg og Fredrikstad blir en bærekraftig region hvor vi kan reise effektivt og miljøvennlig med kollektivtransport, sykkel og gange.

– Et såpass stort arrangement som Tall Ships Races vil trekke folk fra hele Østfold og vi ønsker å motivere besøkende som kan til å la bilen stå. Det blir tilrettelagt for sykkel ved fergeleiene på Gressvik, Gamlebyen, Cicignon og Kråkerøy og en bussbillett i Østfold vil koste kun 10 kroner de dagene Tall Ships Race arrangeres, forteller Eileen.

 

Ingar og bussen
Foto: Prosjektleder Ingar Guttormsen og ferdigpyntet buss

– Fergene er også nyttige sightseeing-verktøy som tar deg rundt på Glomma og forbi de store skutene fortøyd til kai. Gratis er de også! Sier Eileen, før hun legger til at dette gjør reisen inn til arrangementet en del av opplevelsen.


Se her for full oversikt over sponsorer av Tall Ships Races

Gå hit om du ønsker å sponse Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Kultur
Gateteater med smart-teknologi

Elever ved Sciencelinja på Greåker videregående skole har sammen med Studium Actoris og teknologiselskapet Nxtech utviklet teknologi som lar skuespillerne styre musikken med bare bevegelse.

Fra forestillingen Sweet Home on Wheels

Teknologien skal brukes under gateteaterforestillingen Sweet Home on Wheels, som du kan oppleve på ulike steder i byen under The Tall Ships Races Fredrikstad 11.-14. juli.

– Med løsningen Give and Get kan vi endre volumet på musikkfilter trådløst. Det betyr at skuespillerne kan bruke det til å kontrollere volumet bare ved å gjøre bevegelser, forteller Paolo Martini fra Studium Actoris.

Sweet Home on Wheels er en morsom forestilling om livet til et ektepar som må flytte fra sin store leilighet og inn i en campingvogn. Absurde og komiske situasjoner blir servert - med skuespiller Adrian Schvartzstein og Paolo Martini. Forestillingen er en co-produksjon mellom Fredrikstadbaserte Studium Actoris og Adrian Schvarzstein og skal spilles hele åtte ganger i løpet av skutefesten. Forestillingen blir gratis man trenger ikke billetter for å oppleve den.

Prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen og kulturutvikler i Fredrikstad kommune, Åshild van Nuys, synes det er et spennene prosjekt å ha med under skutefesten.

– Studium Actoris er en profesjonell og selvskreven aktør til å lage liv i byen under skutefesten. Så må vi ikke glemme at The Tall Ships Races egentlig først og fremst handler om ungdom. Alle skutene som er med, må ha ungdom om bord. Da er det ekstra morsomt når Studium Actoris går sammen med unge, dyktige elever, kobler på lokal teknologisk ekspertise og utvikler noe helt nytt, sier Guttormsen.

– For oss i kulturetaten i Fredrikstad kommune er dette en slags pilot på hva vi kan få til fremover. Det er gøy å se hvordan smart-teknologi kan brukes innenfor kunst og kultur, og veldig spennende å se at disse fagmiljøene jobber sammen, sier van Nuys.

Elevene som har utviklet teknologien går første året på sciencelinja på Greåker.

 

Elevene ved Sciencelinja på Greåker videregående skole

Nyhet
PwC skal måle ringvirkningene av Tall Ships Races Fredrikstad 2019

 

Fredrikstad-patriotene Linda Arvesen og Hege Solgård fra PwC vil undersøke hvordan Tall Ships Races påvirker Fredrikstad kommune og Østfold.


Linda og Hege
Foto: Linda Arvesen og Hege Solgård fra PwC

PwC er sølvsponsor av Tall Ships Races Fredrikstad 2019 og kommer til å utføre en ringvirkningsanalyse av arrangementet i sommer mellom 11.-14. juli.

Å få en ekstern, objektiv aktør til å evaluere oss var en av de første oppgavene vi satt på arbeidslisten, forteller prosjektleder Ingar Guttormsen, og fortsetter, - at vi fikk PwC til å ta oppdraget er vi veldig fornøyd med, da de har god erfaring fra tilsvarende evalueringer fra en rekke tidligere vertskapsbyer av TheTall Ships Races.

I samarbeid med Innovasjon Norge har PwC utviklet en arrangementskalkulator som de benytter seg av under en ringvirkningsanalyse. Verktøyet har blant annet blitt benyttet under tidligere Tall Ships Races i både Bergen, Kristiansand og Stavanger.

– En ringvirkningsanalyse innebærer blant annet å finne ut av hvor publikum kommer fra, hvor mye penger de legger igjen og hvilken effekt det har på næringslivet i byen. For å finne ut av disse opplysningene kreves det flere operasjoner; foruten å innhente omsetningsdata for næringsdrivende, besøkstall og lignende, kommer vi til å intervjue opp mot tusen besøkende under Tall Ships Races Fredrikstad, sier Linda Arvesen, Partner i PriceWaterhouseCoopers AS.

Intervjuene vil gjennomføres under arrangementet med hjelp av studenter fra bl.a. Høgskolen i Østfold.

–Intervjuspørsmålene dreier seg rundt tema som hvor man bor mens man er i Fredrikstad (hytte, hotell, sove hos venner etc.), hvor mye penger man har brukt under arrangementet, om man hadde dratt til Fredrikstad hvis det ikke var for Tall Ships Races, og eventuelt om Fredrikstadbeboere hadde blitt hjemme i Fredrikstad i ferien om det ikke hadde vært for Tall Ships Races, sier Linda.

Fredrikstad-patrioter

Fredrikstad-damene Linda Arvesen og Hege Solgård kommer fra PricewaterhouseCoopers sitt Østfoldkontor og har ansvaret for PwC sin ringvirkningsanalyse av Tall Ships Races, samt for en egen PwC-stand under arrangementet.


Linda og Hege "vil litt mer"
Foto: Linda og Hege "vil litt mer" når skutene kommer til byen vår

 

–Vi planlegger å stille oss til disposisjon så folk kan stille oss spørsmål og bli bedre kjent med PwC, i tillegg vil vi ha det moro med konkurranser og lignende forteller Linda, og legger til at de kommer til å være godt synlige med tanke på at firmafargene til PwC er rød, gul, oransje og rosa.

–Både jeg og Hege er veldig glad i plankebyen, og vi gleder oss til å ta tempen på stemninga under Tall Ships Races, avslutter Linda.

 

Se listen over alle sponsorer av Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Ønsker du å bli sponsor? Se hvordan her

 

Nyhet
Varmer opp for Kjartan Lauritzen

To lokale Jypling-finalister skal varme opp for Balestrand-rapperen Kjartan Lauritzen under The Tall Ships Races Fredrikstad i sommer.

Jypling-finalistene som skal spille før Kjartan

Celine Johannessen (16) og bandet Vrengt er plukket ut til å spille på Isegran under skutefesten. Celine Johannessen stakk av med førstepremien i musikkonkurransen Jypling og fikk med det singelkontrakt med Universal Music. Vrengt var også med i finalen og skal, i tillegg til å spille under The Tall Ships Races, stå på scene under Idyll.

– Vi forventer tusenvis av mennesker til byen under The Tall Ships Races Fredrikstad og synes det er en flott mulighet til å vise frem noen av de unge talentene i området, sier Åshild van Nuys, kulturutvikler i Fredrikstad kommune.

Hun sier Celine og Vrengt skal på scenen før Kjartan Lauritzen.

– Vi har booket Kjartan til konserten vår for ungdom. Han har vært nominert til både P3 Gull og Spellemannsprisen 2017 og er kjent for å lage skikkelig show når han har konsert. Vrengt leverer også på feel-good og masse energi og sjarm, mens Celine treffer publikum med sine egenskrevne låter og følsomme uttrykk.  Vi tror det blir en perfekt match å få Celine og Vrengt på scenen i forkant av Kjartan, fortsetter hun.

Celine kommer fra Fredrikstad. Hun skriver egne sanger og er blant annet inspirert av Louis Armstrong og jazz.

Vrengt kommer fra Moss og består av Magnus Vold Rygge (gitar og vokal), Jakob Palmer Kværndokk (gitar), Eskil Roos Mangrud (keyboard), Truls August Ulriksen (bass) og Simon Lee (trommer). De møttes på skolen og har spilt sammen i to år.

Kjartan Lauritzen skal spille på Isegran i amfiet torsdag 11. juli. Konserten er gratis og det er fri aldersgrense.

 

Nyhet
Ta bussen for 10 kroner til TSRF19

– Du kan reise til den store skutefesten i Fredrikstad i sommer fra alle kroker av Østfold for bare ti kroner, sier markedssjef i Østfold kollektivtrafikk Kjetil Gaulen.

Østfold kollektivtrafikk, Bypakke Nedre Glomma og The Tall Ships Races Fredrikstad går sammen om å tilby bussreisende i Østfold billetter for en tier under The Tall Ships Races Fredrikstad 11.-14. juli.


– Vi som jobber med skutefesten er veldig bevisste på at valgene vi gjør på land, får store konsekvenser for livet i havet. Et ganske enkelt valg er å nyte skutefesten i sommer uten bil. Vi er veldig glade for at Østfold kollektivtrafikk gjør det enda enklere for folk ved å sette ned prisen på bussbilletter under arrangementet, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen.

Illustrasjonsfoto av buss

(Foto: Østfold fylkeskommune / Fredrik Norland)


Bypakke Nedre Glomma sier dette også er et helt naturlig samarbeid for dem.


– Vårt mål hele året er å få folk til å velge miljøvennlige reisemåter. Fredrikstad har gratis ferge og mange gode sykkelveier. Billig buss er et godt tilskudd under skutefesten, sier Eileén Bergstrøm, markedsansvarlig i Bypakke Nedre Glomma.


The Tall Ships Races samler over 70 skuter fra hele verden i Fredrikstad. Skuter som allerede har bekreftet at de kommer er blant annet Christian Radich, Sørlandet, Statsraad Lehmkuhl, Cisne Branco fra Brasil og Cuauhtemoc fra Mexico.


– Det blir et flott skue å vandre opp og ned elva i Fredrikstad. I tillegg til de fantastiske skutene, legger vi opp til masse deilig mat og et spennende kulturprogram, forteller Guttormsen.


Han sier at arrangementet vil ha to eller tre scener, og en egen maritim opplevelsespark på Isegran spesielt for familier.


–  Ti kroner for buss så kan man gå rundt og nyte alt dette. Det tenker jeg er sommerens feriekupp! sier Guttormsen.


TSRF19-billetten vil bli tilgjengelig i Østfold kollektivtrafikks billettapp og på bussene under arrangementet.

Nyhet
Opplev folkefesten fra skutedekket! – Book en skute

Når de flotte seilskutene kommer til Fredrikstad 11.-14. juli, kan du invitere familie, venner, kollegaer eller forretningsforbindelser om bord for å oppleve de fantastiske skutene fra innsiden.

Underholdning på et skutedekk

Under Tall Ships Races Fredrikstad 2019, kan man booke både store, mellomstore og små skuter til ulike arrangementer. Kanskje du vil holde en privat middag, eller en mottakelse? Feire et jubileum eller en bursdag? Eller kanskje du vil bruke skutedekket til noe helt annet?

Forslag til hva kan du gjøre:

 • Mottakelser
 • Middag i skipets salong
 • Familiedager for ansatte
 • Bryllupsfest – også vielser!
 • Jubileumsfeiringer
 • Bursdager
 • Feiring
 • Utstilling/ aktiviteter for publikum
 • Sjørøverdag for barn

For å booke en seilskute legger du inn dine ønsker i registreringsskjemaet til Visit Hvaler & Fredrikstad, så tar de kontakt for å avtale nærmere. Vår samarbeidspartner Visit Fredrikstad & Hvaler håndterer alt det praktiske rundt skutearrangementer. Ta kontakt med Renate Jacobsen i Visit Fredrikstad og Hvaler hvis du har spørsmål, renate@visitfredrikstadhvaler.com, telefon: 69 30 46 00 / 99 49 18 36

Alle avtaler gjøres med den enkelte skute, og alle inntekter går direkte til skuta. Enkelte seilskuter tilbyr egen catering og annen servering, mens andre ønsker at dette bringes om bord.

Se hvilke skuter som har bekreftet at de kommer

 

(Toppfoto: Trine Sirnes)

Nyhet
Fredrikstad Fotoklubb skal fotografere skutefesten

–Et ønsket motiv er å få fotografere noen som henger høyt i masta til en av de store skutene, sier styreleder i Fredrikstad Fotoklubb, Eileen Dalåmomo.

Styret i Fredrikstad Fotoklubb
Foto: Styret i Fredrikstad Fotoklubb

Fredrikstad Fotoklubb er samarbeidspartner under Tall Ships Races Fredrikstad 2019, og skal i den rolle forevige de store seilskutene og skutefesten.

– Da vi ble spurt om vi ville ta bilder under skutefesten var vi ikke i tvil, et samarbeid med Tall Ships Races og en sånn utfordring kunne vi ikke la gå fra oss, sier styreleder for Fredrikstad Fotoklubb, Eileen Dalåmomo.

– Det var mange i klubben som tok bilder under forrige Tall Ships Race i 2014 og det ga mersmak, så det er ca. 20 av våre medlemmer som skal ta bilder under Tall Ships Races i juli, fortsetter Dalåmomo.


Vil fange opp stemningen

The Tall Ships Races er ikke bare flotte seilskuter, det er også en stor folkefest som alle som vil kan delta på.

Folkeliv
Folkeliv under Tall Ships Races i 2014, Foto: Walter Schøfthaler

– Vi skal ikke bare ta bilder av seilskutene, vi vil også fange opp stemningen i byen og levere andre bilder enn alle andre. Vi vil fange opp barn som spiser is, mannskap og medseilere, ungdom som koser seg, og ikke minst, alle menneskene som deltar under folkefesten, sier Dalåmomo og legger til; 

– Vi vil også ta bilder av alle forberedelsene til arrangementet, og få dokumentert hvor mye arbeid som ligger til grunn for et såpass stort arrangement, slik som frivilligarbeid, rigging av scener, matforberedelser, sikkerhet og tilrettelegging, sanitetsarbeid med mer.

Eileen forteller at det ikke alltid er like lett å fotografere store motiver slik som en A- eller B-klasse skute, noe Fredrikstad Fotoklubb er forberedt på:

– Utfordringer knyttet til å ta bilder av såpass store objekter gjelder først og fremst avstanden til skutene. I gågatene i sentrum vil det være vanskelig å få stor nok avstand slik at man får med hele motivet. Men vi planlegger selvfølgelig å få tatt bilder av skutene og elva fra utsiktspunkter og via andre punkter som er stengt for publikum, forteller Dalåmomo.

 

Alle er hjertelig velkommen

I tillegg til å forevige The Tall Ships Races via fotografier, har Fredrikstad Fotoklubb lyst til å stille opp med egen stand i sentrum.

– Vi ønsker å ha en egen stand under arrangementet hvor publikum kan komme og høre om klubben vår, samt få svar på spørsmål om fotografering, fortsetter Dalåmomo.

Eileen forteller at fotoklubben gjerne tar imot nye medlemmer: – Vi har jevnlige klubbmøter i Bombardersalen på Tøihuset i Gamlebyen hvor det bare er å møte opp, alle er hjertelig velkommen til å delta i Fredrikstad Fotoklubb, sier Dalåmomo, og legger til at man kan finne hele programmet deres på Fredrikstad Fotoklubb sine nettsider.

Når The Tall Ships Races Fredrikstad 2019 er over, vil man kunne oppleve bildene fra arrangementet som en naturlig del av Fredrikstad Fotoklubb sin utstilling til høsten.

– Vi vil holde en fotoutstilling til høsten hvor folk kan kikke på bildene vi har tatt i løpet av året. Her vil også bildene fra Tall Ships Races bli inkludert.. Vi hadde en fantastisk flott utstilling i fjor høst, og vi håper at utstillingen som inkluderer fotografier fra Tall Ships Races vil slå like godt an, avslutter Dalåmomo.

 

Her er en komplett liste over alle som sponser The Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Besøk nettsiden til Fredrikstad Fotoklubb

Besøk Fredrikstad Fotoklubb på Facebook

Nyhet
Marie er liaison for Bark EUROPA

Marie Davidsen (56) fra Rolvsøy ble satt til å arbeide som liaison for Bark EUROPA allerede i januar.

 Marie Davidsen
Foto: Marie Davidson er liaison for Bark EUROPA

– Jeg fikk først en nyttårshilsen fra Bark EUROPA i januar, men det var ikke før i februar at de begynte å sende meg forespørsler, sier Marie Davidsen.

En liaison skal være tilgjengelig for den skuta man er satt til, og sørge for at de får den bistand de trenger i forkant og under arrangementet. Det er frivillige som har meldt seg som liaisoner under Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

– Besetningen på Bark EUROPA lurte blant annet allerede i februar på ting rundt markedsføring og promotering av egen skute. Da tenkte de særlig på å få nok medseilere både mellom 15-og 25 år, samt at de har noen plasser til de over 26 år når skuta forlater Aalborg og kommer til Fredrikstad, og når skuta vender hjem igjen til Nederland, forteller Davidsen.

 

Hva er en liaison?

Knut Birger Nilsen fra Borg Havn
Foto: Knut Birger Nilsen fra Borg Havn snakker om livet om bord under liaisonmøtet på Onsøy rådhus 19. mars

 

Som liaison under Tall Ships Races blir man forpliktet til én skute hvor man skal opptre som en god vert for besetningen om bord. Det er en fordel å kunne snakke engelsk eller et av de andre språkene som snakkes på de forskjellige skutene som f.eks. polsk, russisk, spansk og portugisisk.

– Det å være liaison handler om å være et godt vertskap. Et vertskap som skal ta gjestene godt imot og som skal være et bindeledd mellom fartøyet og land. Det forventes at man har god kjennskap til byen, til severdigheter og kulturelle tilbud, samt til de aktiviteter som foregår under Tall Ships Races, forteller skuteansvarlig Bjørg Johnsrud Western.

Liaisonene vil få bistand fra helpdesken under arrangementet. Leder for helpdesken, Gunn Norum, forteller at de kan regnes som liaisonenes forlengede arm:

– Vi vil fungere som et hjelpesenter for liaisonene hvor de kan komme å få hjelp med ting skutene trenger, som f.eks. tollbestemmelser og papirer, vannlevering, drivstoff, strøm og båtutstyr, sier Gunn. 

 

Nye utfordringer

EUROPA
Fullriggeren Bark EUROPA fra Nederland, Foto: Sail Training International

Marie forteller at hun ikke visste helt hva det innebar å være en liaison, allikevel meldte hun seg opp til Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg meldte meg som liaison, men som Pippi Langstrømpe sier; «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert», sier Davidsen.

Marie har deltatt tidligere som publikum under Tall Ships Races i Fredrikstad, både i 2005 og i 2014.  


– Jeg ville bli med fordi jeg synes Tall Ships Races har vært så flott tidligere når det ble arrangert i Fredrikstad. Det var en skikkelig folkefest, og denne gangen vil jeg oppleve det fra innsiden ved å jobbe under arrangementet, avslutter Davidsen.

Har du lyst å jobbe som frivillig under Tall Ships Races? Meld deg her.

Nyhet
Kjartan Lauritzen til skutefesten

Balestrand-rapperen Kjartan Lauritzen lover et kjempeshow på Isegran når han kommer til The Tall Ships Races Fredrikstad.

Kjartan Lauritzen

 

Kulturetaten i Fredrikstad kommune har booket Kjartan til en egen gratiskonsert for ungdom.

– Vi får 2500 ungdom til byen som seiler med skutene. Vi vil gi dem og byens ungdom en egen konsert på Isegran under skutefesten, forteller kulturutvikler i Fredrikstad kommune Åshild van Nuys.

– The Tall Ships Races er egentlig en ungdomsregatta. Alle skutene som er med må ha ungdom om bord. Da vil vi også ha konserter og aktiviteter for denne aldersgruppen, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen. De forteller at konserten på Isegran vil være et sted ungdom kan nyte musikken, sommerkvelden og treffe andre unge fra hele verden.  

Kjartan Lauritzen har vært nominert til både P3 Gull og Spellemannsprisen 2017. I fjor sto han på Kongescenen under Slottsfjell og slippkonserten på Rockefeller i høst var utsolgt flere uker i forkant. Noen av hans mest kjente låter er: Havanna, Fredag, i vinter ga han ut den singelen La meg være i fred og 5. april slipper han en ny singel featuring Store P.

Kjartan Lauritzen skal spille på Isegran i amfiet torsdag 11. juli. Konserten er gratis og det er fri aldersgrense.

 

Nyhet
Unge talenter får spilletid under skutefesten


The Tall Ships Races Fredrikstad plukker ut to Jypling-finalister som får spille under The Tall Ships Races Fredrikstad. Frist for påmelding til Jypling er 16. mars!

Artister fra Jypling i 2018


Jypling er Østfolds egen talentkonkurranse i samarbeid med UKM Østfold, Idyllfestivalen, Universal Music og SpareBank 1 Østfold Akershus.


– Jypling kårer sine egne vinnere, men vi ønsker i tillegg å gi to av finalistene, som ikke nødvendigvis er vinnerne, til å spille foran publikum under The Tall Ships Races Fredrikstad. Tall Ships er en regatta for ungdom, der alle skutene som er med må ha unge i alderen 15-25 år om bord. Det vil skje masse spennende for unge og vi ønsker derfor å gi lokale talenter en ekstra mulighet til å vise seg frem denne helgen, forteller Ingar Guttormsen, prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad.


– Vi har ikke lagt den endelige planen for hvor og når disse skal få spille ennå, men vi er ganske sikre på at det blir en gratis konsert for ungdom på Isegran. Det er gode muligheter for at en av Jypling-artistene får plass på samme scene, sier Åshild van Nuys, delprosjektleder for kulturprogrammet under The Tall Ships Races Fredrikstad.
Det er to måter å komme til Jypling-finalen på. Man kan enten være med i UKM og vinne «gullbillett» derfra, eller melde seg på Jypling direkte.


Alle ungdommer som melder seg på UKM vil bli vurdert for en «gullbillett» av det lokale fagpanelet. Da får du en unik mulighet til å gå direkte til Jypling-finalen på St. Croix-huset i Fredrikstad 6. april 2019. I tillegg har du muligheten for å gå videre til den regionale UKM-festivalen i Østfold som dette året holdes i Moss. Fristen for å melde seg på til UKM gikk ut i januar.


Artister kan også melde seg på JYPLING direkte. Artister som ønsker det kan også sende video eller lydfil med sin opptreden og en begrunnelse på hvorfor de skal velges ut til: jypling@idyllfestivalen.no. Fristen for å melde seg på direkte er 16. mars 2019.


I år kåres tre vinnere i Jypling. Førstepremien er singelkontrakt med verdens største plateselskap, Universal Music og spilletid på Idyllfestivalen i Fredrikstad sommeren 2019. Andrepremien er spilletid på Idyllfestivalen. I år kåres i tillegg en Utviklingspris. Denne prisen blir delt ut til en person/gruppe som har et tydelig talent, men som ikke er helt klar for scenen ennå. Premien er studiotid hos en produsent for videre utvikling. En jury plukker i tillegg ut to av finalistene til å få spille under The Tall Ships Races Fredrikstad.


Kravene for å delta i denne konkurransen er at opptreden må være laget og skrevet av deltageren selv. Deltakeren må være mellom 15 og 25 år.  Låten kan heller ikke være utgitt tidligere på noen som helst plattform. På nettsidene til JYPLING kan du lese mer om betingelsene og faktisk også melde deg på UKM!


The Tall Ships Races Fredrikstad er 11.-14. juli.

Nyhet
Enda ei stor skute

Dagen etter at brasilianeren Cisne Branco meldte sin ankomst til Fredrikstad i sommer, kom påmeldingen fra den flotte A-skuta Shabab Oman II.

Fullriggeren fra Oman er hele 80,98 meter lang inkludert baugspyd og har med full seilføring hele 29 seil oppe. Skuta tilhører marinen i Oman og kan med full seilføring komme opp i en  topphastighet på 17 knop.

– Ansvarlig for skuterekruttering Bjørg Johnsrud Western har jobbet hardt for å få denne skuta til byen vår. Den litt mindre forgjengeren Shabab Oman I var her i 2005 og skapte en fantastisk god stemning både i elva og i mannskapsparaden. Skuta vant vennskapstrofeet i 2005, noe som er en ære blant de deltagende skutene. Det var jubel på kontoret da skuta endelig bekreftet sin deltagelse, forteller prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen.

Med Shabab Oman II er The Tall Ships Races Fredrikstad oppe i 71 påmeldte fartøyer til skutefesten 11.-14. juli.

Se oversikt over alle skutene som kommer

Nyhet
70 skuter påmeldt

Denne uka kom påmeldingen fra klasse A-skuta Cisne Branco fra Brasil

Cisne Branco
Klasse A skuta Cisne Branco kommer til Fredrikstad i sommer, Foto: Sail Training International

– Vi teller med det 70 påmeldte skuter hit til Fredrikstad, sier prosjektleder Ingar Guttormsen.  

Han forteller at det til nå er påmeldte skuter fra 18 forskjellige land, inkludert Norge.

– Mellom torsdag 11. og søndag 14. juli vil elva fylles opp med skuter fra både fjern og nær. Foruten Cisne Branco fra Brasil kommer bl.a. Schtandart fra Russland, Atyla fra Spania, Grossherzogin Elisabeth fra Tyskland, Cuauhtemoc fra Mexico og Kraken fra Frankrike.

mannskapsparade med Cisne Branco
Mannskapet fra Cisco Branco under mannskapsparade i Ålesund i 2015, Foto: Sail Training International

Cisne Branco
betyr «hvit svane» på Portugisisk og skuta er en del av den Brasilianske marinen, som er basert i Rio de Janeiro. A-klasse skuta strekker seg 88,4 meter inkludert baugspyd, og har med seg 67 profesjonelle mannskap om bord.

Cisne Branco er en av to påmeldte skuter fra det amerikanske kontinent så langt, og vi gleder oss til å ta de godt imot når de seiler inn langs Glomma til Fredrikstad, avslutter Ingar.

 

Gå hit for en full liste over alle skutene som kommer til Fredrikstad i sommer.

 

 

Nyhet
Fylkeskommunen tror Tall Ships Races gir god Østfold-reklame

Østfold fylkeskommune støtter Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Glomma full av seilskuter
Foto: Glomma full av seilskuter under Tall Ships Races 2014, av Walter Schøffthaler

– Vi ønsker å bidra til lokal stolthet og bidra til å bygge Østfolds omdømme. Derfor gir vi tilskudd til større arrangementer som kan profilere Østfold regionalt, nasjonalt eller internasjonalt, sier leder for næring og kulturkomiteen Andreas Lervik i Østfold fylkeskommune. 

Et slikt arrangement er Tall Ships Races i Fredrikstad. Østfold fylkeskommune gir 1,1 millioner kroner til gjennomføringen av arrangementet.

Når arrangement går av stabelen 11.-14. juli kan det forventes hundrevis, om ikke tusenvis av besøkende til byen. Det blir en gylden mulighet for å vise frem hvor flott Fredrikstad by og omegn er.

– Vi tror at ringvirkningene av et såpass stort og velkjent arrangement som Tall Ships Races vil komme næringslivet i Fredrikstad og Østfold til gode, og vil skape nye forretningsmuligheter i området, fortsetter Lervik.

PwC som er sølvsponsor av Tall Ships Races Fredrikstad 2019 kommer til å utføre en ringvirkningsanalyse av arrangementet, og vil fremskaffe konkrete tall på effekten et slikt arrangement har på byen og på Østfold.

– Det at vi får konkrete tall på ringvirkningene av arrangementet etter at Tall Ships Races er over, er glimrende. Vi har tro på at større arrangementer vil gi en positiv økonomisk effekt, og det blir spennende å få forelagt resultatet, avslutter Lervik.

 

Gå hit for å se hvem andre Tall Ships Races Fredrikstad 2019 samarbeider med

Har du lyst til å bli sponsor av Tall Ships Races Fredrikstad 2019?

 

Nyhet
Vil fortelle de spennende historiene i forkant, underveis og i etterkant av skutefesten

-Det skader ikke at arrangementet foregår i juli – alle vet jo at Fredrikstad er Norges beste sommerby, sier Daglig leder og filmprodusent i Lucky View, Christoffer Pettersen.

Lucky View er et produksjonsselskap som tilbyr tjenester innen film og konsepter, selskapet har utviklet videoer og materiale for blant annet NRK, difi, Spotify og Tine.

- Vi produserer filmer, oftest for publisering på nett - hvor idé, konsept og innhold har som mål å skape engasjement hos målgruppen. Vi ser at gode idéer til innhold er helt utslagsgivende i en hverdag der man blir overøst av inntrykk. Derfor baseres alle filmkonsepter vi utvikler og produserer seg på at de skal skape et engasjement og en følelse hos seeren, forteller Christoffer.

Sponser Tall Ships Races i hjembyen

Lucky View har i år valgt å stille som sponsor av Tall Ships Races i Fredrikstad når de store skutene kommer til byen mellom 11.-14. juli:

- Vi startet opp i Fredrikstad, men har nå flyttet kontorene våre til Oslo. Vi ønsker å beholde en sterk tilknytning til Fredrikstad og bidra der vi kan, derfor er det viktig for oss å hjelpe til når et så stort arrangement gjennomføres i hjembyen vår, sier Christoffer.

- Flere av oss jobbet med å dokumentere Tall Ships Races forrige gang det ble arrangert i Fredrikstad, og vi sitter igjen med utrolig mange gode minner og opplevelser. Vi kan ikke huske å ha opplevd Fredrikstad på en finere måte. Nå gleder vi oss til å være enda mer delaktig, og ikke minst få muligheten til å produsere innhold som foreviger alt det spennende som skal skje. Det skader ikke at arrangementet foregår i juli – alle vet jo at Fredrikstad er Norges beste sommerby!

Lucky View skal hjelpe til med å dokumentere Tall Ships Races når de store seilskutene kommer til byen mellom 11.-14. juli:

- Vi skal hjelpe til med å promotere Tall Ships Races via levende bilder, dokumentere selve arrangementet og bidra til å fortelle spennende historier i forkant, underveis og i etterkant av skutefesten. Vi vil nå ut til «folket» via sosiale medier, hvor vi har rettet oss spesielt mot ungdom mellom 18 til 25 for å friste de til å bli med som medseilere. Dette har vi blant annet gjort ved å fokusere på sosiale medier, og ved å produsere vlogger (videoblogger) fra tidligere seilaser der ungdommen selv deler sine erfaringer og opplevelser, avslutter Christoffer.

 

Har du eventyrlyst og er du mellom 15 og 25 år? Bli med som medseiler da vel!

Klikk her for å se alle sponsorene av Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Har du lyst til å sponse Tall Ships Races Fredrikstad 2019? Se hvordan her

Nyhet
Eline utlyser medseiler-stipend

Eline Kristiansen (23) har et brennende ønske om at flere ungdommer skal få muligheten til å oppleve livet på sjøen. Derfor utlyser hun to stipend for ungdom som vil teste ut livet som medseiler.

Eline utlyser stipendet gjennom sitt prosjekt Vitamin Sea Sail som har som hovedmål å gi ungdom muligheten til å oppleve livet på sjøen, samt å spre ordet om seiling og seiltrening. Stipendene dekker en seiltur med Statsraad Lehmkuhl fra Fredrikstad til Bergen, i tillegg til reisen til og fra havnene. Turen har en varighet på ti dager, fra 13-23 juli, og er en del av The Tall Ships Races.

Eline på brygga i Fredrikstad

Eline deltok selv på sin første seilas i 2011, hvor hun seilte fra Lerwick til Stavanger. Siden den gang har hun deltatt på The Tall Ships Races seks ganger, og går nå inn i sitt åttende år som medseiler. Hun er også Norges ungdomsrepresentant i Sail Training International Youth Council og sitter også som ungdomsrepresentant i NSTA.

For tiden studerer hun veterinærmedisin i Ungarn.

- The Tall Ships Races er et fantastisk arrangement hvor man utvikler seg veldig som person. Man får gjort seg mange gode erfaringer av å bo så tett på mange mennesker ombord på et skip, og dermed er også felleskapet er helt unikt. Jeg har fått venner for livet, og virkelig funnet ut hvor jeg hører til. Min generasjon blir ikke uten grunn kalt generasjon prestasjon, og vi blir utsatt for et stort press utenfra. Når man er på en båt så har man ingen dekning på mobilen, og man er tvunget til å fokusere på det som skjer der og da. Ingen bryr seg om hvilke klær du går i, eller hvor mange følgere du har på instagram. Du får være deg selv, akkurat som du er, forteller Eline.

Fakta om stipendet:

 • Ungdom fra 18 til 25 år kan søke om stipendet
 • Turen starter i Fredrikstad, og ender i Bergen
 • Turen starter 13 juli, og varer frem til 23 juli
 • Stipendet dekker turen med seilskipet Statsraad Lehmkuhl, i tillegg til reisen til og fra vertshavnene
 • Søknadsfrist er 15 mars, 2019

Søknadsskjema og mer info finner du på www.vitaminseasail.com

Du kan også melde deg som medseiler gjennom The Tall Ships Races Fredrikstad. Da betaler du en egenandel på 3500 kroner.

Kultur
Scandic City vil ivareta skipsbyen vår

- Hotellet har tatt del i Fredrikstads historie i over 60 år, og vi er stolte over å være en del av byens identitet. Vi er særskilt opptatte av å kunne bevare den lange skips- og sjøtradisjonen vi har her i byen, sier Salgs- og markedsansvarlig for Scandic City, Rune Solberg.

Scandic City har vært en sentral del av bybildet i Fredrikstad siden de tok imot sine første gjester i 1964, den gang som Hotel City. På den tiden kunne hotellet skryte av 53 hotellrom, i kontrast til de 110 gjesterommene hotellet drifter i dag.

Hotel City i 1965
Foto: Hotel City i 1965

- Vi ønsker å bidra til lokal aktivitet, og være et sentralt treffpunkt når byen tar imot besøkende fra hele verden under Tall Ships Races, sier Rune.

Hotellet ble kjøpt opp av Bøckmann Eiendom AS i 2005, et selskap drevet av Bøckmann familien fra Fredrikstad. Hotellet ble i 2006 et partnerhotell til Rica -kjeden som i 2015 ble en del av Scandic-kjeden - dermed Scandic City.

- Vi tror at byen vår hade vært fattigere uten det engasjementet vi får fra lokale eiere slik som Bøckmannfamilien, som bidrar til at byen stadig blir et enda bedre sted å bo og leve i, sier Rune.

Scandic City har gått inn som sølvsponsor av Tall Ships Races 11.-14. juli i Fredrikstad, og fremhever deres engasjement for lokalsamfunnet og byens historie som en del av motivasjonen.

- Vi går inn for å sponse Tall Ships Races fordi vi vil gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og vi vil være med videre i utviklingen av byen også i fremtiden. Vi ønsker også å utvide hotellet vårt enda mer, da det stadig kommer flere besøkende til byen, avslutter Rune.

 

Se hele listen over sponsorer av Tall Ships Races Fredrikstad her.

Gå hit for å delta som sponsor av Tall Ships Races Fredrikstad.

 

Toppfoto: Presteløkka ca. år 1900.

Bildene i denne artikkelen er tatt fra Fredrikstad kommunes historiske bildekart - Fredrikstad i tid og rom.

 

Kultur
Lokalavis heier på kulturlivet

Avisen som har informert, underholdt og oppfordret befolkningen i Fredrikstad til debatt i 130 år, er nå gullsponsor av Tall Ships Races Fredrikstad 2019

FB signerer sponsoravtale
Foto: Fredriksstad Blad signerer sponsoravtale med Tall Ships Races Fredrikstad (01.02.2018)

- Vi ønsker å være med på og oppmuntre til aktivitet, positivitet og engasjement i den flotte byen vår, sier sjefsredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen.

Dette er tredje gangen Fredrikstad arrangerer Tall Ships Races, og det kan også denne gangen forventes et yrende kulturliv, mangfold og aktivitet i den lille verdensbyen.

Folkeliv under åpning av TSR 2014
Foto: Walter Schøffthaler - Stort oppmøte under åpningsshowet av Tall Ships Races 2014

- Det er viktig å støtte opp under ting som skjer i Fredrikstad, og som er med på å promotere byen ut i verden. Det er tross alt en by vi kan være veldig stolte av, og vi i redaksjonen heier på kulturlivet, fortsetter René.

Prosjektleder for Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen, er begeistret for at Fredriksstad Blad er gullsponsor av arrangementet:

- Det å få inn en aktør som Fredriksstad Blad er storartet, det gir oss en unik mulighet til å kommunisere arrangementet. I tillegg vil det hjelpe oss å dele med verden hvor flott kulturliv vi har her i byen.

Lurer du på hvem andre som sponser Tall Ships Races i Fredrikstad? Se hele listen her.

Kunne du tenke deg å sponse The Tall Ships Races Fredrikstad 2019? Se hvordan her.

 

Kultur
Store opplevelser i den lille verdensbyen

– Når de store skutene kommer til sommeren, skal du virkelig få oppleve den lille verdensbyen, lover kulturutvikler Åshild van Nuys. Kulturetaten i Fredrikstad kommune har ansvar for å kulturprogrammet under skutefesten og har allerede lagt noen rammer.

– Det vi kan si så langt er at det blir en hovedarena i parken ved biblioteket og en på Isegran. På Isegran får vi en maritim opplevelsespark. Her blir det aktiviteter og opplevelser spesielt rettet mot familier, med fokus på Fredrikstads maritime historie. Ved biblioteket ser vi for oss essensen av den lille verdensbyen samlet rundt en scene, med matopplevelser, kunst og musikk, forteller hun.

Hun sier at man også flere andre steder i byen vil treffe på opplevelser og aktiviteter. Prosjektleder for Tall Ships Races Fredrikstad Ingar Guttormsen nikker bekreftende.

– Skutene skal som tidligere ligge langs elva på begge sider. Publikum skal få klokke inn noen skritt når de spaserer fra skutene ved Isegran på den ene siden, oppover elva forbi Glommen Brygge, Bjølstad og Værste, så over på bysiden og nedover elva igjen mot biblioteket og Tollboden, og så over til Gamlebyen. På hele turen kan man beundre vakre skuter og stoppe opp for kulturelle innsalg, opplevelser og kanskje en matbit, sier han.

– Kulturprogrammet utvikles i nært samarbeid med en rekke ulike aktører, føyer Åshild til.

For ungdom

Både Ingar og Åshild lover at skutefesten blir en fest for både barn, unge og voksne.

– The Tall Ships Races er først og fremst et ungdomsarrangement. Alle skutene som kommer har unge om bord. Vi legger til rette for steder i byen hvor Fredrikstad-ungdom kan få treffe disse ungdommene fra hele Europa som besøker oss. De skal få konserter, aktiviteter og steder der de bare kan være sammen, forteller Åshild.

Hun sier at de ikke har landet detaljene for hvor og når, men lover spennende steder der de unge kan treffe hverandre og kanskje få nye bekjentskaper fra helt andre postnumre. 

Åshild forteller at dessuten allerede er et samarbeid med St. Croix-huset, UKM og Jypling.

– Vi vil plukke ut to unge artister eller band fra Jypling-finalen som vil få anledning til å spille på en av hovedscenene under The Tall Ships Races, sier hun.

Åpning og parade

Til sommeren er det tredje gangen Fredrikstad arrangerer The Tall Ships Races. De som har vært med tidligere vil sikkert kjenne igjen noe.

– Vi kommer også denne gangen til å ha en åpningsseremoni der alle er velkomne, og det vil bli en fargerik parade gjennom byen der mannskapene fra skutene får vise seg frem for byen, forteller Åshild. Dette er tradisjonelt å sammenligne med et skikkelig karnevalsopptog. Detaljene i programmet kommer utover våren.

– Vi har mange spennende baller i lufta nå og alt skal lande i løpet av de neste månedene slik at vi får en skikkelig folkefest i byen i sommer, lover Ingar.

The Tall Ships Races Fredrikstad er 11.-14. juli.

 

Nyhet
Shantyinnslag på Frederikprisen

På lørdag 13. januar stilte Richard Burgess opp på Frederikprisen for å synge og lære bort shantysang til publikum.

En shanty er en type arbeidssang brukt av sjøfolk på havet. Særlig var det under arbeid som krevde at det var flere som tok i på samme tid, og i takt, at shantiene ble brukt. Richard Burgess valgte på lørdag å lære bort den kjente shantien Santianna til publikum.

Se hele innslaget på Fredriksstad Blad.

Har du lyst til å lære mer om shantysang? Bli med på shantykoret vi danner for å ta imot de store skutene når de kommer til Fredrikstad, med eget seminar ledet av Richard Burgess 1. juni!

Nyhet
Inviterer til shanty-seminar

Vi vil lage et eget shantykor når de store seilskutene kommer til Fredrikstad. Et shantykor synger sjømennenes arbeids – og visesanger, slik som sjøfolk ofte har sunget for å lette arbeidet på skutene.

Najaden

Foto: Najaden på Isegran av Walter Schøffthaler

Den 1. juni fra kl. 13-16 inviterer Kulturetaten i Fredrikstad kommune og Fredrikstad musikkråd til shanty-seminar på Najaden, som ligger fortøyd på Isegran. Folkemusiker Richard Burgess vil dirigere shantyseminaret, og ta dere igjennom klassiske shantysanger og viser.

Arrangementet er gratis, og passer for alle som vil lære seg shanty og delta i koret under The Tall Ships Races 11.-14. juli.

Påmeldingsfrist er 1. mai, og du melder deg på ved å sende en e-post til postmaster@fredrikstadmusikkrad.no

Bli inspirert av Statsraad Lehmkuhl

Se video her fra shantysang når Statsraad Lehmkuhl seiler inn mot land i Bergen etter 3 måneders tokt over Atlanterhavet.

Nyhet
Stor interesse for skutefesten

– Vi er den vertshavnen med flest påmeldte skuter når vi går over i det nye året. Vi har også fått mange søknader fra ungdom som ønsker å være med og seile, forteller Ingar Guttormsen, prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad.

Sommerens regatta går fra Aalborg til Fredrikstad, fra Fredrikstad til Bergen, og avsluttes i Aarhus. Skutene står fritt til å bare være med på deler av seilasen.

– De melder seg på til etappene og vertshavnene de vil delta på. Det er allerede 61 skuter som har meldt at de kommer hit til byen. Vi er den vertshavnen med flest påmeldte skuter, sier Guttormsen.

Sørlandet fra Norge

Foto: Sail Training International

Han teller 19 klasse A-skuter og til sammen 1,9 kilometer med båt inkludert baugspyd som vil ligge langs brygga i byen. En av de påmeldte skutene er Sjøspeiderne på Isegrans Kyrre.

Mange unge

The Tall Ships Races er en regatta som har som hovedmål å øke forståelse mellom ungdom fra ulik bakgrunn. Alle skutene som er med må ha ungdom om bord. Fredrikstad subsidierer plass til 150 unge i alderen 15-25 år slik at de kan være med som medseilere. Guttormsen sier at rekrutteringen av denne gruppen også er godt i gang.

– Vi har kjørt noen kampanjer i desember der de som melder seg på før julaften får ytterligere 500 kroner i avslag på egenandelen. Vi ser at det har gitt litt effekt så nå har vi fylt opp nesten halvparten av plassene, forteller han.

– Vi har snakket med noen som har sittet på gjerdet og tenkt at det er lenge til sommeren så jeg kan melde meg på senere, men vi kan faktisk ikke garantere at det er plasser igjen til påske så vi har sagt de bør bruke jula til å melde seg på, fortsetter han.

– Når det lillejulaften er 200 dager igjen til den store skutefesten, 11.-14. juli, er jeg trygg på at dette blir et arrangement med flotte skuter, herlig ungdom og masse spennende som skjer i byen, avslutter Guttormsen.

 

Vil du være med som medseiler neste år? Meld deg på her!

Nyhet
Ønsker frivillige!

- Vi trenger masse hjelp når vi skal ta imot tusenvis av medseilere, mannskap, skuter og besøkende. Scener må rigges, mannskapet og medseilerne skal tas vare på, mediene og publikum skal informeres, vi trenger et eget førstehjelpsteam og hjelp til vakthold. Lista er egentlig uendelig lang, sier Helge.

TSR 2014
Foto: Walter Schøffthaler

Helge Hammeren har deltatt tidligere under The Tall Ships Races, og er denne gangen ansvarlig for de frivillige i 2019.

- The Tall Ships Races trenger mange hender og hoder til å hjelpe oss med å arrangere Europas største seilskute-regatta. Sist gang i 2014 fikk vi hjelp av 350 frivillige, og vi trenger minst like mange i år, sier han.

Helge forteller at han tok en ringerunde til noen av de som har deltatt som frivillig tidligere under Tall Ships Races i Fredrikstad, for å høre om de kunne tenke seg å bli med igjen: - Jeg fikk utelukkende positive tilbakemeldinger med ønsker om å delta igjen fra alle 67 jeg kontaktet, sier han og legger til:

- I år har vi også fått på plass en egen frivilligportal i løsningen Mobilise, hvor man enkelt kan få oversikt over vakter og få informasjon om arrangementet.  Du registrerer deg gjennom våre nettsider, hvor du også finner informasjon om de forskjellige oppgavene vi trenger hjelp til.

Jørgen Schrøder Aanonsen har også deltatt som frivillig tidligere, og deler gjerne de gode minnene og erfaringene han fikk:

- Jeg var så heldig å være frivillig i 2014, hvor jeg hjalp skutene i land med trossene på morgenen når de ankom. Vi var en super gjeng som hadde tilhold i tårnet på kråkerøybrua. Vi møttes der tidlig morgen/natt og ble sendt ut til de ulike kaiområdene, sier han, og legger til:

- Vi lærte å håndtere store trosser og ulike teknikker for å få de store skutene trygt til kai. Vi hadde også kommunikasjon med tårnet og med lettbåter ute på elven.

I tillegg til å lære masse, minnes Jørgen om hvor flott det var å se Glomma fylles opp med skuter:

- Det var utrolig gøy å se de store skutene seile inn elva og komme seg på plass. Spesielt det å se området mellom kråkerøybrua og den nye Værstebrua fylle seg opp med store skuter var fantastisk!

Har du lyst på nye erfaringer og opplevelser? Bli frivillig da vel! Meld din interesse i vår frivilligportal, så tar vi kontakt med deg.

 

Julegavetips
Julegavetips til ungdom: Sommerferie på en skute

Lurer du på den perfekte gaven til ungdommen? Hva med å gi bort et vaskekte sjøeventyr?

All ungdom mellom 15 og 25 kan delta som medseilere under The Tall Ships Races. Eventyret foregår i sommerferien og alle som vil er hjertelig velkommen om bord!

– Denne gaven er en helt uforglemmelig reise på det store hav – en presang som gir glede, spenning, vennskap, opplevelser og ikke minst ny kunnskap og erfaring, sier Ingar Guttormsen, prosjektleder for Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

Man kan bli med som medseiler fra Aalborg til Fredrikstad, 6.-11. juli 2019, eller Fredrikstad-Bergen 14.-21 juli 2019. Som medseiler blir man en del av mannskapet om bord sammen med massevis av andre unge. Medseilerne får oppleve havet og samholdet om bord, og kommer hjem med nye erfaringer og vennskap.

– Dette eventyret blir desidert årets flotteste julepresang under treet, en gave man kan glede seg til og ha glede av resten av livet, sier Ingar.

En meedseilerplass koster 3.500 kroner. Dette dekker reise til og fra vertshavnene, samt kost og losji om bord på seilskutene.

– Prisen på 3.500 kroner er kun en egenandel, resten av avgiften dekker vi og våre samarbeidspartnere så dette er egentlig en reise og opplevelse verdt veldig mye mer, sier Ingar.

Meld på noen som medseiler

Bli med som medseiler!

Foto: Sail Training International

Les om Johannes' opplevelse som medseiler

Nyhet
Fornøyde kapteiner med ullsokker fra Fredrikstad

I helgen var det Tall Ships Races-konferanse i Sevilla, og Bjørg Johnsrud Western og Ingar Guttormsen kunne stolt presentere hjemmestrikkede ullsokker til kapteinene.

- De lo godt og ble veldig glade når de fikk flotte hjemmestrikka ullsokker fra den strikkeglade befolkningen i Fredrikstad, forteller Prosjektleder for Tall Ships Races Fredrikstad 2019, Ingar Guttormsen.

Ingar reiste til Sevilla i helgen sammen med Bjørg Johnsrud Western, som er ansvarlig for skuterekruttering. Sammen delte de ut de varme sokkene til kapteinene, innimellom møter, foredrag og presentasjoner.

Bjørg gir sokker til kapteinene
Foto: Bjørg kunne stolt rekke frem hjemmestrikka ullsokker til kapteinene under konferansen i Sevilla.

- Se hva jeg fikk! Hørte jeg flere kapteiner si stolt mens de viste frem de hjemmestrikka sokkene de hadde fått, sier Ingar med et smil, før han legger til:

- Både kapteinene og flere av de andre som skal være vertsby i 2019 synes hjemmestrikka sokker var et artig påfunn fra oss i Fredrikstad

Fornøyd kaptein

Lurer du på hvilke skuter som besøker oss i 2019? Se her for oversikt over alle som er påmeldt hittil.

Følg også med i vår adventskalender på Facebook – hvor du får en liten hilsen fra oss eller en av skutene som kommer til Fredrikstad 11.-14. juli.

 

Nyhet
Skute nummer 50 påmeldt

Det blir minst 1,6 kilometer med båt under The Tall Ships Races Fredrikstad i juli. Syv måneder før festen har 50 skuter bekreftet at de kommer.

– Denne uka fikk vi påmelding fra skute nummer 50. Silesia fra Polen bekrefter at de kommer og med det har vi 1686 meter med båt inkludert baugspyd, forteller Ingar Guttormsen, prosjektleder for The Tall Ships Races.

SilesiaKapteinen på Silesia sier han ser frem til å komme til Fredrikstad.

– Jeg gleder meg til å besøke Fredrikstad i juli. Jeg liker byen godt og har vært med på tidligere Tall Ships Races hos dere med en annen skute. Det blir Silesias første gang i Fredrikstad, sier kaptein Jakub Jedynak.

Ingar regner meter med skuterDet er totalt påmeldt 18 klasse A skuter til Fredrikstad. Av de norske har både Christian Radich, Sørlandet og Statsraad Lehmkuhl bekreftet at de kommer. Ingar er kjempefornøyd med at så mange har bekreftet at de kommer over et halvt år før arrangementet.

– At vi allerede nå kan si at folk i juli kan vandre i 1,6 kilometer og se på flotte skuter er vi ganske stolte av. Så håper vi selvsagt på å få på plass enda flere, sier Ingar.

Se oversikt over alle skutene som kommer

 

Nyhet
Avslutningskonsert - Rhapsody in Rock

Østfold Music Production avslutter The Tall Ships Race med Rhapsody in Rock.

I år har Robert Wells jubileum med sitt Rhapsody in Rock som har pågått i 30 år. Han har i tillegg 40-årsjubileum som artist. Han er derfor et av navnene som er med på konserten.

– Vi røper ikke samtlige artister enda, men allerede nå får dere vite at både Åge Sten Nilsen samt Cathrine Iversen er klar for å være med på denne festkvelden, sier dirigent Jon Harald Bjørnson.

– Hvis været tillater det så kommer vår Grand Finale med regissert fyrverkeri. Dette blir garantert årets julegave, fortsetter han. 
 

      

Robert Wells, er den yngste eleven som ble tatt opp ved solistlinjen, Musikhögskolan i Stockholm. Wells og Rhapsody in Rock har passert 1,9 millioner besøkende. Han er professor i musikk i Hangzhou, Kina siden 2006. Ble tildelt H.M.K medalje 2012 for sitt artisteri

Robert Wells

 
Cathrine Iren Iversen,
fra Fredrikstad, har bred erfaring fra ulike konsert- og teaterscener i inn- og utland. Hun har siden 2010 vært vokalist i Secret Garden, med flere turnèer i Europa, Asia og USA. Hun har deltatt i flere TV-produksjoner, som Melodi Grand Prix, Beat for beat, Allsang på grensen, Artistgallaen, og Desembertoner. Cathrine har medvirket på flere av Secret Gardens internasjonale plateutgivelser. Våren 2019 utgis deres neste album som inneholder hennes første originalinnspilling, sangen ”Sunshine”.

Cathrine Iversen

 
Åge Sten Nilsen
er en norsk rockeartist. Han er tidligere kjent som sanger i bander Wig Wam der han brukte artistnavnet «Glam». Wig Wam fikk sitt store gennombrudd da de deltok i Melodi Grand Pric. Åge Sten deltok i Det store korslaget hvor koret han, Team Åge, vant. Han har gjort stor suksess med musikkshowet The Show Must Og On – en hyllest til Queen. Nå blir det Oslo Spectrum på han med denne store suksessen.
Åge Sten Nilsen har i samarbeid med Gusty Uttderdahl vært produsent for en rekke store show i Norge.

Åge Sten Nilsen
 
Jon Harald Bjørnson,
fra Fredrikstad er utdannet trompetist og dirigent fra konservatoriet i Tromsø og Kungliga Musikhögskolan. I dag jobber han som dirigent og produsent for de store konsertene på Isegran, freelance samt i korps og orkestermiljøet. Kjent for sin sprudlende stil samt brennende engasjement for musikken.

Jon Harald Bjørnson

 

Kjøp billetter til arrangementet her. 


Vil du vite mer om hva som skjer under The Tall Ships Race? Følg med på programmet her, det vil oppdateres fortløpende.

 

Nyhet
Skoleferie på en skute

– Man sover tett i tett i hengekøyer på rad. Egentlig er det ganske deilig å sove i hengekøye, forteller Johannes Kolstad Olsen (17). Han var medseiler på Statsraad Lehmkuhl fra Esbjerg til Stavanger under The Tall Ships Races 2018.

– Det var god stemning selv om det var trangt, det er litt av opplevelsen, fortsetter han.

Johannes går medieproduksjon på Glemmen videregående skole og er lærling i Fredrikstad kommune. Han avfeier at hengekøya svinger veldig ute på havet.

– Egentlig er det skipet som svinger rundt køya. Du kan tenke på det som å være i orkanens øye. Det er stille i midten, men rundt deg raser stormen. Så det er bedre å sove med enn uten hengekøye, for du blir ikke med på svingningene fra bølgene. Dersom du er sjøsjuk hjelper det å legge seg litt i køya, forteller han.

 

Sammensveiset gjeng

Martin og JohannesSammensveiset gjeng

Foto: til venstre - Martin og Johannes, til høyre: gjengen fra Fredrikstad

Johannes dro fra Fredrikstad sammen med en gruppe på 14 medseilere, inkludert prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019, Ingar Guttormsen. De tilbrakte en uke på den norske skuta Statsraad Lehmkuhl under The Tall Ships Races 2018. Skuta har plass til 150 medseilere og 30 permanente medlemmer i crewet.

– Det var en av de største skutene som var med på Tall Ships og det var mange folk om bord. Det var stappa, stappa med folk, så det er mye mannskapet må holde styr på. Men crewet er profesjonelt, de har gjort det før, forteller han.

Alle unge i alderen 15-25 år kan søke om å bli med en skute som medseiler under The Tall Ships Races. Flere reiser sammen med en venn, men Johannes tok turen alene.

– Gjengen fra Fredrikstad ble samlet i buss her og reiste nedover til Danmark sammen. Da fikk jeg med en gang noen kjente og jeg kunne forholde meg til, og det var veldig kjekt. Jeg ble jo kjent med mange nye folk med en gang, så det er ikke noe farlig å reise alene, sier han.


Vaktlag og sjømenn 


 
Som medseiler er mann en del av mannskapet på skuta. Man blir en del av et vaktlag og gjør de oppgavene som må gjøres om bord.

– Hvordan en dag på skuta ser ut, spørs litt på hvordan vaktlaget ditt er. Det er stilt inn på tre vaktlag hvor man jobber f.eks. fra 8-12,12-16, 16-20 og 20-24, så gjentok det seg fra 00-04, 04-08 og så videre. Så du jobbet ca. fire timer hver vakt, forteller Johannes.

  Statsraad Lehmkuhl

Foto: Statsraad Lehmkuhl fra Sail Training International


Han sier at det var varierte arbeidsoppgaver om bord. Alle fikk prøvd seg på alt, og fikk god opplæring underveis av et erfarent mannskap.

– Vi sto opp og spiste frokost før arbeidsdagen var i gang. Da kunne vi jobbe på dekk med et vaktlag som enten måtte styre skipet eller holde utkikk, eller du var bauvakt eller brannvakt. Vi dro i tau for å gjøre om seil, for å få mest mulig vind i seila, og vi vasket på dekk og i byssa, forteller han.

Beat for Beat

Johannes sier det sosiale om bord var helt spesielt. Han tilbrakte masse tid sammen med sitt eget vaktlag, og traff ungdom fra flere andre land fra de andre skutene som var med på The Tall Ships Races.

– Det florerte jo egentlig av mennesker fra hele verden.

–Det beste med hele turen var å være med alle menneskene. Vi ble kjent med noen jenter fra Kristiansand som var veldig hyggelige. Så vi starta noe sammen som vi kalte Beat for Beat. Hun ene begynte å nynne en sang så skulle vi andre gjette hvilken sang det var, det ble det god stemning av, forteller han.


Han mimrer videre om en av de beste opplevelsene på skuta.

– Vi hadde allsang en av de siste kveldene. Det var en som spilte gitar, og så sang vi alle sammen på natta, det ganske magisk.

 

Oppfordrer flere til å bli medseiler

Johannes’ uke som medseiler var sommeren 2018. Sommeren 2019 kommer de store skutene til Fredrikstad for The Tall Ships Races. Han oppfordrer alle unge til å ta en uke av sommerferien og bli med på en skute.


– Når du seiler i land så henger alle i seila eller står på dekk. Så synger de sjantier mens skuta styrer inn mot land.

– Det er en opplevelse for livet, noe man bør oppleve. Det var utrolig kult, sier han og smiler av minnene.

siste middag

Er du interessert i å prøve deg som medseiler? Les mer her og meld deg på!

 

Tekst: Guro Ihler

Foto: Gjengen fra Fredrikstad

 

Nyhet
Multiconsult blir sølvsponsor

Multiconsult er et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgiving, og har nå gått inn som sølvsponsor av The Tall Ships Races i Fredrikstad 2019.

– Det er med stor glede at vi ønsker Multiconsult velkommen på laget, sier prosjektleder for The Tall Ships Races 2019, Ingar Guttormsen.

Selskapet går inn som sølvsponsor, og skal bistå prosjektet i form av arbeidstid fra rådgivende ingeniør Stefan Karlsson, som var involvert i The Tall Ships Races Fredrikstad både i 2005 og i 2014.

– Multiconsult skal hjelpe oss med å tilrettelegge infrastrukturen spesielt i forbindelse med strøm, vann og renovasjon til skuter og scener. I tillegg inneholder sponsoratet et kontantbeløp, forteller Ingar.

Multiconsult har røtter tilbake til 1908 og tilbyr i dag med hjelp av sine 2850 ansatte, tjenester innen multifaglig rådgiving, design, prosjektering, arkitektur, prosjektoppfølging, ledelse, verifikasjon og kontroll - både nasjonalt og internasjonalt.

Vil du vite mer om hvordan du kan bidra til The Tall Ships Races i Fredrikstad 2019? Bli med som sponsor, frivillig eller medseiler!

 

Nyhet
Ønsker strikkasokker til Tall Ships-kapteiner

Prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen, ønsker seg sokker fra strikkeglade Fredrikstadfolk som han kan gi kapteinene som kommer til byen neste sommer.


– Vi vil gi kapteiner som skal komme med skutene sine til Fredrikstad under The Tall Ships Races neste år et par sokker for å ønske dem velkommen til oss. Vi skal møte kapteinene i slutten av november på en konferanse i Sevilla og synes det hadde vært veldig hyggelig hvis vi kunne ta med oss skikkelig hjemmestrikka sokker fra folk i Fredrikstad til dem, sier Ingar.

Han forteller at han trenger i alle fall 100 par sokker slik at han kan dele ut både til de som har bekreftet at de kommer, og til kapteinene på de skutene som han håper vil komme til Fredrikstad 11.-14. juli 2019. Sokkene skal han merke med hvem som har strikket dem slik at kapteinene ser at dette er laget med kjærlighet.

Ingar sier at prosjektets miljøansvar også er en viktig grunn til at han ønsker strikkasokker og ikke en plastikkdings de egentlig ikke har bruk for.

– Vi satt og så på en produktkatalog og var klare til å bestille, men føler at vi har et ekstra ansvar for å ta vare på miljøet og ønsker derfor ikke produsere opp noe som bare blir kastet. Så da drodlet vi litt på hva som er typisk norsk og hva kapteinene har brukt for. Ullsokker, selvfølgelig, sier Ingar.

– Så hvis noen har litt restegarn liggende og tid til å strikke et par herresokker som de er villige til å gi bort, blir vi veldig glade, fortsetter han.

Sokkene kan leveres til servicetorget i kommunen innen 23. november. 

Nyhet
Samarbeid om offisielt magasin

Båtens Verden skal lage det offisielle The Tall Ships Races-magasinet med massevis av spennende lesning. 

– Jeg er veldig fornøyd med å få på plass denne avtalen, og jeg tror at Båtens Verden vil produsere et magasin fylt med interessant lesestoff om The Tall Ships Races. Det er morsomt å få jobbe sammen med lokale aktører som allerede er så gode på å produsere båtmagasin, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019, Ingar Guttormsen. I magasinet vil det blant annet bli artikler og bilder om arrangementet, og program.

Magasinet er mest sannsynlig klart i begynnelsen av juli, og det vil distribueres sammen med Fredriksstad Blad. I tillegg vil det bli tilgjengelig på cafeer og andre møteplasser i byen.

The Tall Ships Races kommer til Fredrikstad mellom 11-14 juli i 2019. Les mer på våre nettsider for å finne ut hvordan du kan bidra til arrangementet, enten som frivillig, som medseiler, eller som sponsor.

Nyhet
Mobilise - et nytt nettsamfunn for frivillige

Tall Ships Races 2019 tar i bruk verktlyet Mobilise for å organisere frivillige som vil jobbe for oss før, under og etter skutefesten.

- Mobilise er et nytt verktøy som vil gjøre det lettere for oss i The Tall Ships Races å fordele vakter mellom de frivillige, og for den frivillige til selv å holde oversikten over hvilke vakter de blir satt til, forteller Torill.

Torill E. Kristiansen har ansvaret for det nye nettsamfunnet og organiseringen av de frivillige frem mot The Tall Ships Races 2019.

- De som er registrert som frivillig vil få en egen «Min-side» hvor de kan se sine vaktplaner, både via mobil, nettbrett eller PC. Det er også her de vil motta beskjeder fra oss i The Tall Ship Races og finne all annen informasjon som er relevant for dem, fortsetter hun.

Prosjektleder Ingar Guttormsen stiller seg positiv til å prøve den nye løsningen til å organisere de frivillige på.

- Dette er et godt og gjennomprøvd verktøy som jeg tror vil bidra til å effektivisere organiseringen av frivillige, sier Ingar.

Har du lyst til å finne ut hvordan du kan bidra som frivillig under The Tall Ships Race? Les her om de forskjellige oppgavene på våre nettsider.

Har du spørsmål til selve registreringen, kontakt systemansvarlig Torill Kristiansen på tokris@fredrikstad.kommune.no  eller 918 55 079.

Har du andre spørsmål rundt det å være frivillig, kontakt frivilligansvarlig Helge Hammeren på helham@fredrikstad.kommune.no eller 958 38 584.

Nyhet
Følg Ragnhild og Denise på SnapChat

Lærlingene Ragnhild Ringsrød og Denise Saniei fra Medieproduksjonslinja på Glemmen VGS skal drifte SnapChat-kontoen TSRF19 før, under og etter The Tall Ships Races 2019.

- Sosiale medier og markedsføring er helt klart en stor oppgave før og under en festival som Tall Ships Races. Det at vi har fått lov til å jobbe med det, er sykt gøy! Jeg gleder meg masse til å jobbe videre med de sosiale mediene frem mot festivalen i juli 2019, sier Ragnhild.

Den store skutefesten nærmer seg sakte men sikkert, og jentene har planlagt å bl.a. produsere videoer for å fange publikum.

- Jeg gleder med til å se utviklingen av Tall Ships Races sin SnapChat konto, og Ragnhild og jeg vil gjøre vårt beste for å skape fine videoer som gir seerne og følgerene våre en god opplevelse, og et godt inntrykk av arrangementet, forteller Denise.

Utfordrende
Det kan være krevende å skulle styre innholdet i en plattform som SnapChat, men Ragnhild og Denise tar utfordringen på strak arm.

- Det å nå ulike målgruppe med budskap via sosiale medier, er en utfordring vi er klare for å gripe og gjennomføre. Jeg er glad i å utfordre meg selv og dette er en god utfordring for oss begge, sier Ragnhild.

Helt spesifikt hva slags innhold de vil satse på å dele på Snapchat-kontoen foruten video er de ennå litt usikre på:

- Vi ønsker å spille mest på humor, men det kan fort bli noe annet også, avslutter Ragnhild.

Legg oss til på snapchat

Kyrre påmeldt Tall Ships Races

1. Isegran Sjø Speidergruppe skal seile Aalborg-Fredrikstad.

Sjøspeidergruppa, som holder til på Isegran, stiller med skuta Kyrre fra 1925. Som alle andre skuter som er med på Tall Ships Races, skal de ha med seg unge medseilere om bord. Skuta har plass til ni personer så de satser på å reise tre voksne og seks medseilere.

Se alle skutene som kommer til Fredrikstad sommeren 2019

Nyhet
Scandic City inn som sølvsponsor

Hotellet Scandic City går inn som sponsor for the Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

Bli med som sponsor av Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Nyhet
Første skute påmeldt The Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Den britiske klasse A-skuta Lord Nelson er den første skuta som har bekreftet at de deltar i Fredrikstad i juli neste år.

– Dette er en milepæl for oss som jobber frem mot skutefesten i Fredrikstad i 2019. Det er selvsagt ekstra gøy at dette er en klasse A-skute, som betyr at det er en av de helt store båtene, sier Ingar Guttormsen, prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad 2019.

Lord Nelson er spesielt tilpasset for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Den har blant annet brede dekk for plass til rullestol, snakkende kompass slik at svaksynte og blinde kan styre skuta og hydraulisk styring for personer med begrenset styrke.

 Masta til Lord Nelson

Foto: Sail Training International

– Dette er en viktig skute å få til byen. I tillegg til at den selvsagt er spektakulær, sikrer den at Tall Ships Races Fredrikstad 2019 blir et arrangement for alle. På denne skuta vet vi at det både vil være greit for mennesker i rullestol å komme ombord for en titt under selve skutefesten, og vi har en perfekt skute for unge med nedsatt funksjonsevne å være medseiler på, sier Ingar.

For mer fakta om Lord Nelson

The Tall Ships Races kommer til Fredrikstad 11. – 14. juli 2019.

Ungdom som vil være med og seile kan melde seg på her.

Nyhet
Kronprinsessen besøkte Isegran

Kronprinsesse Mette Marit så byggingen av Håpets Katedral på Isegran og hørte om maritim forsøpling da hun besøkte Fredrikstad 15. februar.

Håpets Katedral er et initiativ til en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd.

 Kronprinsessen møtte blant annet møte representanter for det maritime miljøet på Isegran, Ordfører Jon-Ivar Nygård, Tall Ships Race-ansvarlig Ingar Guttormsen, barna fra Smertulia barnehage og mange flere.

Mette Marit besøker Isegran

– At katedralen skal bygges her på Isegran, bidrar til å gjøre prosjektet enda mer spesielt og verdifult for oss i Fredrikstad, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Isegran er på mange måter Fredrikstads maritime senter, spesielt når det kommer til vår maritime historie og videreføring av denne. Navn som Alv Erlingsson, Tordenskiold, Bjarne Aas og i dag Maritime Senter og Plus Skolen har bidratt til å gjøre Isegran kjent for sjøfarere helt siden 1300-tallet.

I 2019 ønsker vi igjen sjøfarere fra hele verden velkommen til Fredrikstad. The Tall Ships Race har tidligere besøkt oss i 2005 og 2014.

– Et av temaene for Tall Ships Races 2019 er «Rent hav». En åpning av «Håpets katedral» som del av Tall Ships Races vil bidra til å forsterke og å spre et veldig viktig budskap - «Gjør vi ikke noe nå står havet om noen tiår i fare for å inneholde mer plast enn sjødyr», sier ordføreren.

Mette Marit og Jon Ivar Nygaard

Nyhet
Tall Ships Races Fredrikstad signerer første sponsorat

Fredriksstad Blad går inn som Gullsponsor for Tall Ships Races Fredrikstad, og stiller til rådighet markedstjenester til en verdi av kr. 400.000.

Den første sponsoravtalen for Tall Ships Races Fredrikstad 2019 ble signert torsdag 1. februar.

 – Vi har samtidig etablert en kreativ dialog med Fredriksstad Blad om kommunikasjon mot ulike målgrupper fram mot den store skutefesten sommeren 2019. Det det er betryggende for oss å ha en så stor medieaktør i ryggen så tidlig i prosessen, sier prosjektleder Ingar Guttormsen.

Se hvordan du kan bli sponsor.