Fredrikstad på Europakartet med sømløs og grønn mobilitet

Deltok på ITS European Congress 2025 i Sevilla

Tom Mauno, prosjektleder kommuneplanlegging for byutvikling i Fredrikstad kommune
Tom Mauno er prosjektleder kommuneplanlegging for byutvikling i Fredrikstad kommune.

Denne uka deltok Fredrikstad kommune på ITS European Congress 2025 i Sevilla – en av Europas største konferanser for innovativ og bærekraftig mobilitet. Over 3500 deltakere fra hele Europa var samlet for å dele kunnskap, erfaringer og nye løsninger for fremtidens transport.

Fredrikstad deltok som partner i EU-prosjektet SUM – Sustainable Urban Mobility, som arbeider for mer sømløs, brukervennlig og miljøvennlig transport i byområder. Prosjektet og deltakelse ved konferansen er finansiert gjennom Horisont Europa og legger til rette for testing og utvikling av løsninger som kan skaleres og tilpasses ulike europeiske byer.

To faglige innlegg i Sevilla 

Tom Mauno, prosjektleder i virksomhet Kommuneplanlegging, ble invitert til å holde to innlegg i såkalte Special Interest Sessions (SIS), som samler deltakere med spisskompetanse og særlig interesse for spesifikke temaer. Temaene for seksjonene var:

1. "Mobility data to improve new mobility services: Are we there?"
– Et innlegg om hvordan prosjektet i Fredrikstad har innhentet data gjennom undersøkelser og Co Creation aktiviteter for brukermedvirkning og økt innsikt.

2. "Impact of fleet elektrfication on urban mobility and sustainability"
– Et innlegg om elektrifiseringen av fergene i Fredrikstad og våre erfaringer med fergedrift som en del av byutviklingen, de siste 10 årene. I tillegg ble samarbeidet med Hyke og testruten mellom Bekkhus og Vaterland belyst med nyttige erfaringspunkter. 

Begge innleggene tok utgangspunkt i erfaringene fra SUM-prosjektet og de tiltakene som allerede er satt i gang i Fredrikstad.

Lærer og deler med Europa

– Det at vi blir invitert til å dele erfaringer på denne typen arenaer, viser at arbeidet vi gjør med grønn og sømløs mobilitet blir lagt merke til internasjonalt, sier Kari Halvorsrud, virksomhetsleder i Kommuneplanlegging. Hun deltok også på konferansen.

– Vi er stolte over å vise fram hva vi gjør i Fredrikstad, samtidig som vi får verdifulle innspill og inspirasjon fra andre byer i Europa.

– Det er viktig at vi får reell nytte tilbake til kommunen. Vi lærer mye, får bekreftet det vi gjør riktig, og ser nye muligheter for utvikling, legger Tom Mauno til.

– Vi knytter også verdifulle kontakter med andre europeiske aktører som jobber med de samme utfordringene. 

Samarbeid for å lykkes

– Det vi oppnår og presenterer hadde ikke vært mulig uten godt samarbeid og vilje til å tenke nytt. Vi har en positiv ledelse i Fredrikstad kommune og sterke fagpersoner i arbeidsgruppen. Her vil jeg særlig trekke frem fergesjef Runar Helgesen, arealplanleggerne Anne-Line Heksem Vatne, May Bjerk Lund og Eirik Berget. De har bidratt med faglige innspill og utfordret underveis, slik at vi etter beste evne leverer på det vi forplikter oss å gjøre, avslutter Tom Mauno med.

Fredrikstad er 9.–11. september vertskap for en konferanse under tema: Fredrikstad Water Metro Conference som inviterer deltakere og eksperter fra Norge og Europa for å diskutere aktuelle problemstillinger om hvordan vi bedre kan utnytte vannveiene tilknyttet bymobilitet. 

SUM prosjektet har en varighet frem til sommeren 2026

Publisert: 23. mai 2025 | Oppdatert: 23. mai 2025 kl. 15:46

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.