Min side Meld fra
Kontakt oss

Kriseberedskap

Norge er et svært trygt land, men også vi kan bli rammet av naturhendelser, ulykker, sabotasje, tekniske problemer, terror, sikkerhetspolitisk krise eller krig. Selv om sannsynligheten for at vi blir rammet er lav, er det lurt å være forberedt.

For å styrke beredskapen i samfunnet oppfordrer DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) alle til å være forberedt på å klare seg selv i tre dager. Du kan lese konkrete råd på sikkerhverdag.no. Her finner du blant annet forslag til et beredskapslager for å klare deg hjemme i minst tre døgn. 

Jodtabletter ved atomhendelser

Er du under 40 år, gravid, ammende eller har barn som bor hjemme? Da anbefaler Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet deg å ha jodtabletter hjemme. 

Jodtabletter er et aktuelt tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod, for å beskytte mot kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter kjøpes reseptfritt på apotekene og skal bare tas etter råd fra myndighetene. 

Fredrikstad kommune har et lager av jodtabletter til personer mellom 0-18 år, gravide og ammende. Hvis en anbefaling om å ta jodtabletter kommer mens barn og unge oppholder seg på skole, barnehage eller institusjoner for barn, sørger Fredrikstad kommune for utlevering av tabletter.

Innbyggere utenom disse målgruppene kan kjøpe tabletter på apotekene.

Slik vil utdelingen foregå:

  • Hvis en hendelse skulle inntreffe på dagtid sørger kommunen for distribusjon av jodtabletter til alle skoler og barnehager.
  • Hvis en hendelse skulle inntreffe utenom åpningstiden til skoler og barnehager, vil de som har jodtabletter tilgjengelig hjemme kunne bli oppfordret til å ta disse.
  • Utenom åpningstiden til skoler og barnehager vil det være mulig å hente tabletter på definerte steder for dem som ikke har tabletter hjemme.
  • Dersom en hendelse inntreffer vil det komme presis informasjon om hvor man kan hente tabletter. 

Fredrikstad kommune innhenter nå samtykkeerklæringer for utdeling til barn og unge under 18 år.

Nyttige lenker 

Her finner du nyttige lenker til informasjon om bruk av jodtabletter: 

Sist oppdatert: 07. mars 2022