(Foto: Bente Vold Klausen)

Marianne Solbrække har levert vinnerbidraget til konkurransen om å skape Fredrikstadgenseren 2017. Her finner du oppskriften.

12 bidrag ble levert til frist og vurdert av en jury bestående av representanter fra strikkefestivalen, byjubileumskomiteen og faglig kompetanse fra husflidsmiljøet. I tillegg ble det avholdt avstemming om folkets favoritt gjennom Fredriksstad Blad. Vinnerbidraget fikk flest stemmer i juryen og kom på 3 plass i folkeavstemmingen.

Last ned mønsteret på PDF. Mønsteret er M-damestørrelse. Det jobbes med å transkribere til andre størrelser.

I løpet av kort tid skal det også trykkes og kan da hentes på servicetorget, helt gratis.

Juryens vurdering

Genseren har klassisk og tidløs Raglandsfelling og flere typer teknikker er benyttet i designet/mønsteret. Genseren har moderne og oppdatert passform og viser til Fredrikstad som by og historien på en elegant måte, gjennom farge og mønster, uten at det blir prangende, eller for ett lukket publikum.  Fletten på armene anses å være et elegant grep som gir genseren en særegenhet, og samtidig viser flere strukturer. Genserens passform er nett og fin og kan fungere til begge kjønn og fargevalget kan endres på en enkel måte. Designet har nordisk preg, men likevel er det Fredrikstad som er representert sterkest. Genseren ivaretar alle kriteriene i konkurransen på en bra måte, og sammenlignet med andre innsendte bidrag har designet et mer tidløst og klassisk preg.

Gamlebyens festningsverk og vollgravene fungerer som grunnleggende element både fra fortid og nåtid, flettet inn i et tidløst mønster i bærestykket. I tillegg er en del av Fredrikstad sin arbeiderklassehistorie, og en del av dagens utsmykning langs elvepromenaden på Kråkerøysiden inkludert gjennom fletten på armene som representerer ankerkjetting.

Designer har levert gode beskrivelser av sine valg både med tanke på mønster og farger. Det er av juryens oppfattelse at den designet har potensiale til å være levedyktig også etter jubileumsåret, og kan leve opp til navnet «Fredrikstadgenseren».

Designeren av vinnergenseren, Marianne Solbrække, beskriver selv fargevalg slik: Det er lett å tenke blått for vann, grønt for gress og trær, og grått for brosteiner, men fargene symboliserer så mye mer enn det. Blått er vannet i vollgraven, men også et symbol for himmel og sjø, stabilitet, ro, harmoni, inspirasjon, kommunikasjon og læringskapasitet. Grønt er fargen for natur, vekst, eng og skog. Grått gir et rolig og mykt inntrykk. Symboliserer vennskap, trygghet og det klassiske. Blått, grønt og grått er farger som symboliserer mangfoldet i storkommunen Fredrikstad.

Prosjektleder for byjubileet Fredrikstad 450 år, Irene Østbø sier:

- Det var mange flotte bidrag til konkurransen, og på vegne av juryen ønsker vi å takke alle som leverte bidrag, og samtidig gratulere vinneren. Vi håper at mønsteret vil gi folk i Fredrikstad ett fint prosjekt i høst og at vi ser frem til å se Fredrikstadfolk bære denne flotte genseren neste år og årene som kommer etter det.

STRIKKEFESTIVALEN

Strikkefestivalen i Fredrikstad avholdes for første gang 22.-24. september 2016. Det vil være konserter, strikkekino, teater, utstillinger, kurs i strikking og håndarbeid, håndverk og husflid, foredrag, markedsplass, visninger og mye annet. Alt dette vil finne sted i rammene av Gamlebyen, og det er ventet masse besøk både lokalt og tilreisende. Se www.strikkefestivalen.no for mer informasjon om festivalen.