Fredag 8.september var det duket for den offisielle åpningen av Frederikfesten 2017, i en ekstra spesiell 450-års utgave med Hans Majestet Kong Harald som æresgjest.

Det hele startet med konferansier Alexander Hermansen, musikk og show med Johannes Lindrupsen som underholdt de fremmøtte på torvet i Gamlebyen. Været var heldigvis stabilt, og torvet var stappfullt med folk i alle aldre som ville se Kongen.

Klokken 11.30 ankom kongen i sin limousin, og ble vel møtt av fylkesmann Trond Rønningen, ordfører Jon-Ivar Nygård og politimester Jon Steven Hasseldal. Etter velkomsten ble Kongen møtt med kongesalutt avfyrt av Gamlebyens kanoner og blomsteroverrekkelse fra Cicignon-elevene Oscar Maktabi og Ellinor Grotle Odenbratt.

Etter å ha blitt ledsaget til plassen på scenen, fikk Kongen observere slagverksfanfare, velkomsttalen til ordføreren og barnehagebarnas fremføring av den nye jubileumssangen "Hurra for byen". Kongen hedret deretter grunnlegger Kong Frederik II ved å legge ned blomster ved hans statue.

Hvert år plantes det like mange krokusløker som det bor mennesker i Fredrikstad (ca. 80.000). De to elevene fra Cicignon fikk derfor æren av å plante noen av disse løkene i egne blomsterkasser foran Kongen.

Til sist ledet Kong Frederiks IVs Tambourafdeling og ordføreren kongefølget i retning kommandantgården. På veien fikk også en heldig tilskuer håndhilse på Kongen. Her spiste kongen lunsj med smakebiter av lokal mat. Kongen forlot så Fredrikstad cirka klokken 13.30.