Når et byjubileum nærmer seg slutten er håpet at man sitter igjen rik på minner, møter og opplevelser. Dette er opplevelser man tar med seg inn i et nytt år og som man kan bære med seg i lang tid etterpå. Lokale krefter har vært med på å arrangere og produsere konserter, forestillinger, idrettsarrangementer, foredrag, vandringer, filmvisninger, utstillinger, kurs, festivaler og mye mye mer. I tillegg til dette er det også mange som har tatt pennen fatt og skrevet bøker av forskjellige slag som man med sikkerhet kan nyte godt av i tiden etter jubileumsåret. Dette er både større og mindre bokproduksjoner for enhver alder og smak, og viktig dokumentasjon for fremtiden.

Under vil vi presentere noen av produksjonene som har sitt utspring i jubileumsåret. Flere av disse har mottatt jubileumstilskudd.

Fredrikstad – forvandlingens by

Skrevet av Jan Ove Ekeberg, Trond Svandal og Tommy Tindlund, utgitt på Tindlund forlag.

Boka er en kortversjon av hele Fredrikstads historie på 180 sider. Boka tar med leseren på en historisk reise fra de to borgermesterne av Sarpsborg, Mads Haraldsøn og Jens Lang, fant bygrunn og fikk kongens godkjennelse til å reise en ny by i 1567 og helt frem til våre dager.

Boka kan kjøpes i alle byens bokhandlere.

Gatelangs i Fredrikstad – om samtlige gater og veier i Fredrikstad kommune

Skrevet av Svenn Poppe og Sten Walther Karlsen.

I Fredrikstad kommune fantes det ved inngangen av 2017 hele 1475 gate- og veinavn. Denne boka gir deg svarene på hvem gatene er oppkalt etter, hvem fant på navnene og når de ble vedtatt. Svarene på disse spørsmålene er en spennende innfallsport til byens historie.

Boka er på 623 sider og vil være til slags hos Johnsen;Libris, Fredrikstad Museum og direkte fra Fredrik Forlag ANS.

Fredrikstad forteller

Skrevet av 30 forfattere og illustrert av over 50 malere.

En historiebok der Fredrikstads historie blir fortalt i bilder og tekst. Over 100 «high lights» - historiske hendelser, kjente og mindre kjente steder og hverdagsliv formidles i boka. Ved å fortelle historien med figurative malerier, illustrasjoner og foto kombinert med tekster, er det lettere for å få barn, unge og voksne å interessere seg og huske byens historie.

Boka er på 304 sider og kan kjøpes hos Johsen;Libris og Visit Fredrikstad & Hvaler.

Fra Gamlebyen til Fredrikstad – mennesker og miljøer gjennom 450 år

Skrevet av Ulf Hjardar.

Som undertittelen antyder ser boka menneskers liv i relasjon til det psykososiale miljøet de er en del av. Har Fredrikstad en identitet? Hva slags by er vi? Dette er spørsmål forfatteren belyser med personlige betraktninger og kanskje også tankevekkende innfallsvinkler.

Boka kan kjøpes hs byens bokhandlere.

Natta, Fredrikstad

Skrevet av Unni Anita Skauen og illustrert av Andrea Rønsen.

En barnebok med fokus på kjente steder og landemerker i Fredrikstad med høy gjenkjennelsesfaktor hos barna. Her sies det natta til hver av stedene med en liten tekst og en illustrasjon, noe som kan være en fin avslutning på dagen for barna.

Boka er på 40 sider, utgitt på eget forlag og trykket på Møklegaards Trykkeri. Den kan kjøpes hos Johnsen;Libris.

450 folk i Fredrikstad

Dette er den trykkede versjonen av Fredrikstad Blads prosjekt «450 folk i Fredrikstad» som har vært en føljetong i avisen gjennom jubileumsåret. Her kan man lese historier fra livene til 450 innbyggere i Fredrikstad, til inspirasjon og ettertanke.

Boka er ikke for salg i butikkene, men ble delt ut til mange lag og foreninger som selger boken.

På Hengende Håret – Fra Fredrikstads barber- og herrefrisørhistorie

Skrevet av Arild Karlsen og Sven Skahjem.

En lokal historiebok som tar for seg frisørfaget fra dets spede begynnelse med barteskjæring, amputasjon, årelating og trekking av tenner til dagens moderne frisørfag. Boken har kommet til ved hjelp av håndskrevne notater fra frisørlauget supplert med opplysninger fra historiske arkiver og samtaler med 30 til 40 etterkommere av frisørmestere.

Boken er til salgs i frisørsalongen i Farmanns gate og hos byens bokhandlere.

I natt, i natt – historien om Fredrikstad-operetten «Det hendte i den gamle by»

Skrevet av Jørn Enger

I sitt arbeid med en større bokproduksjon om Fredrikstads teaterhistorie tok Enger av liten avstikker og skrev bok om Fredrikstads egne byoperette med historie helt tilbake til 1920-tallet og frem til oppsetningen i jubileumsåret 2017. Boken er en interessant historie og oppslagsverk om en unik oppsetning mange i Fredrikstad har et nært forhold til.

Boken selges hos Johnsen;Libris og ved eventuelle foredrag av Enger.

MindreAlv XVII

Fredrikstad Museums årbok som samler en rekke artikler med lokalhistoriske temaer fra Fredrikstad og distriktet rundt. Denne utgaven har spesielt fokus på 450-årsjubileet og flere kapitler er viet både oversikts- og dybdestoff i den forbindelse. Artiklene er skrevet av fagfolk og lokale medarbeidere med stor innsikt på sine respektive områder.

Boken selges hos byens bokhandlere.

450 spørsmål om Fredrikstad – ren plankequiz

Skrevet av Dag Solheim.

Dette er en quiz-bok med 450 spørsmål om Fredrikstad hvor du kan teste deg selv og andre samtidig som du garantert lærer noe nytt. Passer for alle aldre.

Boken selges hos Johnsen;Libris, Europris-butikkene, Ark Østfoldhallen og Visit Fredrikstad & Hvaler.

Fra Fredagshølet til Isegran – historiene om de mest forunderlige stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde.

Skrevet av Lars Ole Klavestad.

Hva kommer de lokale stedsnavnene av? For første gang er historiene om de mest kuriøse stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde samlet mellom to permer. Her finner man navn fra skjærgården, byen, lokalsamfunnene, jordbrukslandskapet, skogen og marka. Her kan man lese om folketradisjonen som knytter seg til flere hundre navn og her kan får man vite det meste om navnenes faktiske betydning.

Boka selges hos Johnsen;Libris og Galleri F15 på Jeløya, Moss.