Min side Meld fra
Kontakt oss

Ble 16 år yngre på 16 uker

SFO-leder på Rødsmyra skole, Barbro Fjeld Iversen (48), opplever å ha fått bedre helse gjennom et prøveprosjekt for å få ned sykefravær.
STYRKETRENING: Barbro Fjeld Iversen (48) skyver og drar på en slede med 80 kilo oppå, inne på Friskis og Svettis. Her trener hun styrke to ganger i uka.
STYRKETRENING: Barbro Fjeld Iversen (48) skyver og drar på en slede med 80 kilo oppå, inne på Friskis og Svettis. Her trener hun styrke to ganger i uka.

– Jeg sover bedre, har mer energi og er mye blidere, sier Barbro Fjeld Iversen, SFO-leder på Rødsmyra skole på Kråkerøy.

På armen har hun en pulsklokke. Den inngår som en del av et innovativt prosjekt som hun har deltatt i, ledet av Motio Helse. Motio utvikler en ny digital helsetjeneste som kobler veiledning fra autorisert helsepersonell, etablering av nye vaner, fysisk aktivitet og en helhetlig tilnærming til arbeidstakere. Målet er varig livsstilsendring ved å etablere vaner som gir bedre helse og en mer aktiv livsstil.

Motio Helse har ledet prosjektet som støttes av Regionalt forskningsfond, med Høgskolen i Østfold og Aktive Fredrikstad i Fredrikstad kommune som samarbeidspartnere. Prosjektet har vært rettet mot kommunalt ansatte som sliter med å prioritere egen helse. Deltakerne har fått individuell oppfølging med fokus på å etablere nye sunne vaner.

SFO-lederen var ikke sykemeldt, men benyttet muligheten til å komme i gang med en mer aktiv livsstil, da tilbudet fra Motio Helse og Aktive liv i Fredrikstad kommune dukket opp.

Etter vinterferien begynte Barbro å trene regelmessig på Friskis og Svettis to dager i uken etter jobb, med løping på mølle og styrketrening i halvannen time per økt, i tillegg til å svømme én dag i uka. Hun sykler også til og fra jobben på Rødsmyra skole.

– Det er nyttig å prøve ut dette tiltaket, siden jeg er leder i kommunen selv, sier Barbro Fjeld Iversen.

Etablering av nye vaner

Prosjektet involverte 25 personer fra barnehage- og skolesektoren i Fredrikstad kommune. Oppfølgingen sluttet rundt St. Hans etter 16 uker.

– Det har vært en veldig fin gjeng å jobbe med, de er engasjerte, motiverte og interesserte i å gjøre en endring, sier Jørgen Høkeli Nilsen, naprapat og styreleder i Motio Helse AS.

Han brenner for fysisk aktivitet som medisin, og hvordan innovative løsninger kan bidra til å redusere sykefravær hos bedrifter.

Muskel- og skjelettplager er den fremste årsaken til sykefravær. Disse plagene skyldes ikke bare feilbelastning og ugunstige arbeidsstillinger, men også livsstilsfaktorer som inaktivitet, dårlig søvn, stress, røyking, overvekt og negative sosiale relasjoner. Arbeidsmiljøet spiller en viktig rolle, faktorer som manglende støtte, tidspress, og mangel på kontroll over arbeidsoppgaver, kan forverre plagene og øke stressnivået.

– Arbeid, privatliv, livsstil og helseplager må ses i sammenheng for å forstå hvor utfordringene ligger, og for å sikre riktig og effektiv veiledning, sier Høkeli Nilsen.

– Det er endring av vaner som er det sentrale i tjenesten, det er gjerne summen av gode vaner over tid som fører til god livsstil og helse. Det er det vi har hjulpet deltakerne med, påpeker naprapaten.

Motio Helse benytter en digital helseplattform for å kommunisere og motivere deltakerne, inkludert PAI-score. PAI, eller Personlig aktivitets-intelligens. PAI øker hver gang pulsen din stiger, og måles med pulsklokke. Denne kobles sammen med appen «Mia Health», som beregner kondisjonsalder.

Barbro Fjeld Iversens beregnede kondisjonsalder gikk ned fra 68 til 52 år, en nedgang på hele 16 år.

DELTOK: Rektor på Rekustad skole, Ole Jørgen Christiansen (42), ble mer bevisst på hvor fysisk aktiv han faktisk er.
DELTOK: Rektor på Rekustad skole, Ole Jørgen Christiansen (42), ble mer bevisst på hvor fysisk aktiv han faktisk er.

Legger bort mobilen

Ole Jørgen Christiansen (42) er rektor på Rekustad skole. Med idrettslinje og årsenhet i kroppsøving på CV-en, har Ole Jørgen hatt kunnskapen på plass. Likevel var det utfordrende å finne tid til trening en periode han fungerte som både rektor og undervisningsinspektør, og det også var travelt privat med en sønn på fire år.

Ifølge treningsappen er Ole Jørgens kondisjonsalder nå 35 år. Med appen fant han ut at han var mer fysisk aktiv enn han først trodde, samtidig som han nå er topp motivert på å jakte PAI-poeng. Ole Jørgen bruker nå erfaringer fra prosjektet til å rydde plass for mer strukturert trening over tid, og han ser en konturene av varige endringer. Han har også gjort endringer i sine daglige rutiner for å forbedre søvnen og tilstedeværelsen hjemme. Mellom klokken 17 og 19 legger han bort mobilen for å være «pålogget» på hjemmebane. For å sove godt, legges også mobilen bort etter klokken 21.30.

– Når det gjelder arbeidet med å få ned sykefraværet, har jeg mye mer tro på overføringsverdien fra prosjekter som dette, enn enkeltstående arrangementer i Kongstenhallen, sier Ole Jørgen.

Høkeli Nilsen understreker at veiledningen tilpasses den enkelte deltakers behov:

– Vi vet at framgang motiverer, og at konseptet med PAI og kondisjonsalder fenger mange. Men vi har ikke fokus på dette for alle deltakere, fordi ikke alle motiveres av tall. Vi bruker heller energi på å finne ut hva som motiverer, og er på jakt etter de iboende ressursene hos den enkelte deltaker, sier Høkeli Nilsen.

Ved Høgskolen Østfold har førsteamanuensis Hanna Ihlebæk og førsteamanuensis Kristoffer Cumming forsket på hvordan deltakerne i prosjektet opplever tjenesten.

– Målet er å skalere opp prosjektet i 2025 med mellom 250 og 300 ansatte fra Fredrikstad kommune. Deler av kommunen sliter med altfor høyt sykefravær, og deltakelse i slike og lignende program vil kunne ha positiv effekt, sier Anne Skauen, programleder i Aktive Fredrikstad.

Sist oppdatert: 15. juli 2024