Vis koronavett på 17. mai

Kommuneoverlegen anmoder alle om å følge smittevernrådene også på 17. mai slik at vi unngår en smittebølge i kjølvannet av nasjonaldagen.

– Etter mange uker alene er det mange som nå ønsker å feire 17. mai sammen med venner og familie. Jeg forstår godt behovet for å treffe andre og gjøre hyggelige ting sammen. Vi skal feire og vi skal ha det hyggelig på 17. mai. Men det må ikke bli en ferie fra smittevernrådene, sier kommuneoverlege i Fredrikstad kommune Sofie Lund Danielsen.

Hold avstand og vær maks 20 i gruppeHun sier at kommunen er oppmerksomme på at det planlegges mange kreative måter å feire på rundt om i Fredrikstad når barnetog og skolegårdsfeiringer nå utgår.

– Det er fint at folk tenker kreativt og lager en fin dag for barna. Samtidig er det viktig at en planlegger dette innenfor smittevernrådene. Det er lov å samle 20 personer i privat regi, men alle, utenom egen husstand, skal til enhver tid ha minst en meters avstand. Det betyr at det ikke er innafor med lokale 30 – 40-personers 17.mai-tog nå. Det er heller ikke innafor å samles over 20 personer i hagen eller parken, sier Lund Danielsen.

– Og en meters avstand betyr at vi fortsatt ikke skal gi hverandre en klem når vi kommer og går. Den får vi ha til gode, presiserer hun.

Bekymret for økt smitte

Kommuneoverlegen sier at feiringen av nasjonaldagen i år måtte foregå redusert i antall og fysisk nærhet. Hun er bekymret for smitteutviklingen i Fredrikstad hvis folk ikke frivillig slutter opp under smittevernrådene.

– Jeg er bekymret for smittetallet i Fredrikstad etter 17. mai hvis mange «slipper opp» for mye denne dagen. Folk må fortsatt være nøye med smittevernrådene. Det betyr at du må holde en meter avstand til andre og ikke være sammen med veldig mange. Det betyr at du må være nøye med å vaske hendene ofte og grundig. Og det betyr at hvis du føler deg syk, selv om det bare klør litt i halsen, så må du holde deg hjemme – uansett hvor mye du har gledet deg til å gå ut. Jo mer av samfunnet som åpnes opp, jo viktigere er det å huske de grunnleggende tingene vi alle må bidra med for å beskytte risikogrupper og helsevesenet.

En fin dag for barna

Lund Danielsen sier at selv om mange av oss er vant til å feire nasjonaldagen med mange venner, og program fra tidlig morgen til sen kveld, kan en annerledes 17. mai også bli bra.

– En fin dag for barna trenger ikke bety at man må være så mange sammen. Barna kan få det veldig fint med en roligere feiring der dere gjør noe hyggelig sammen, sier hun.

– I familien, eller sammen med noen få fra klasse, nabolag eller lignende.

– Forsøk å forholde dere til de dere ellers er sammen med, og unngå feiringer på kryss og tvers av grupper, oppfordrer kommuneoverlegen.

Mens det er tillat med opptil 20 personer med en meter avstand privat, kan et mer organisert arrangement ha opptil 50 personer. Arrangementet må da ha ansvarlig arrangør. Det er strengere krav til en ansvarlig arrangør enn det er for samlinger i privat regi.

– Dette er regulert med lov. Så hvis det er aktuelt med et arrangement med opptil 50 personer der du skal stå som ansvarlig arrangør, bør du sette deg grundig inn i lovverket, sier Lund Danielsen.

– 17. mai i år blir annerledes og vi kan ikke være like mange sammen, og like tett, men det er fortsatt lov å kose seg og å ha det hyggelig. Det håper jeg vi kan få til også i små grupper og med litt avstand, sier hun.

Husk disse smittevernrådene på nasjonaldagen:

• Hold deg hjemme hvis du er syk, også småsyk
  • Hold minst en meter avstand til andre
  • Vask hendene grundig og ofte
  • Det er tillat maksimum 20 personer samlet i privat regi

Se regjeringens rammer for feiringen

Se det offisielle programmet for 17. mai i Fredrikstad

Sist oppdatert: 12. mai 2020