Villa Lykkeberg farget oransje

Under "oransje dager" fra 25. november til 10. desember er Villa Lykkeberg farget oransje i anledning kampanjen "Avskaffelse av vold mot kvinner og jenter".

Lykkeberg oransje dager

Det er første gang Fredrikstad er med på kampanjen. Det ble markert søndag 25. november utenfor rådhuset med appeller fra ordfører Jon-Ivar Nygård, Fredrikstad Soroptimistklubb ved Rita Walter og Borge Soroptimistklubb ved Annette Thorsø Mohr. Deretter fortsatte arrangementet i Byhallen med informasjon, enkel servering, utstilling av kvinnesko og filmen "Phønix" med Maria Bonnevie på kinoen. Kvinneskoutstillingen varer i en uke.

Apeller oransje dager Villa LykkebergDet er Borge Sorptimistklubb og Fredrikstad Soroptimistklubb som har tatt initiativ ovenfor Fredrikstad kommune til å lyssette et signalbygg i anledning denne internasjonale kampanjen. De er en del av Soroptimist International (SI), en verdensomspennende organisasjon som arbeider for å bedre levekårene for kvinner og barn.

Det er FN som har lansert kampanjen «UNITE to end Violens against Women and Girls», som er ment å øke bevissthet og kunnskap om vold mot kvinner. Målet er å samle sterkere politisk vilje til å gjøre mer med dette problemet. For å skape oppmerksomhet om saken er det stadig flere land og byer verden over som fargesetter kjente bygninger og landemerker oransje. Pyramiden i Egypt, Eifeltårnet i Paris og Tower Bridge i London er slike eksempler. I Norge er Slottsfjellet i Tønsberg ett av signalbyggene soroptimistene har tatt initiativ til å lyssette. Nå er også "Den lille verdensbyen" Fredrikstad med, noe man håper skal bli en tradisjon.

Fakkeltog i Oslo 10. desember
Villa Lykkeberg vil være opplyst til 10. desember, som er dagen for utdeling av Nobels fredspris i Oslo. Nobels fredspris for 2018 går til den kongolesiske legen Denis Mukwege og til IS-overlever Nadia Murad. De deler prisen for sin kamp mot seksualitet mot vold brukt i krig og væpna konfliketer. Soroptimistene applauderer denne fredsprisen og mange reiser til Oslo for å gå i fakkeltog og sympatisere med saken. De oppfordrer flere til å melde seg på turen til Oslo, slik at det blir mange som viser sin støtte fra Fredrikstad.  

Bakgrunnsinformasjon
Seksualisert vold mot kvinner er brudd på menneskerettighetene, men likevel er dette fremdeles utbredt i vår tid. Statistikken viser at i Norge blir èn av fire kvinner i løpet av livet utsatt for vold i nære relasjoner. Volden rammer på tvers av klasse, religion og etnisitet. Det er en menneskerett at kvinner og jenter skal kunne bevege seg fritt og trygt, uten redsel for å bli misbrukt. Gjennom økt bevisstheten, innsikt og fokus, ønsker soroptimistene i Borge og Fredrikstad å bidra til oppmerksomhet og fokus på temaet "Avskaffelse av vold mot kvinner og jenter". For oss er det meningsfullt å stå samlet opp for denne saken. Dette gjør vi gjennom bevisstgjøring og påvirkning og vi bidrar til å styrke kvinnens kunnskap og selvbilde. Et aktuelt prosjekt i regi av Norgesunionen er fortellerteateret «Valgt Det» som setter søkelyset på menneskehandel og trafficking.  Forestillingen påvirker, skaper innsikt og refleksjon. SI Borge og SI Fredrikstad donerte en forestilling til Fredrikstad i september i år. Det var debatt og panel med politiet og krisesenteret etter forestillingen. Et engasjert publikum var til stede i Teglhuset i Gamlebyen. Norgesunionen har et eget utdanningsfond. Fondet utgjør innsamlede midler som benyttes til utdanning av kvinner i utviklingsland. Omtrent en halv million kroner disponeres til dette prosjektet hvert eneste år. Midlene administreres av soroptimister i landet der støtten gis og sikrer at pengene kommer helt frem. Kvinner er ofte bærebjelken i ulike samfunn. Bidrar vi til at kvinner styrkes med utdanning og kunnskap, bidrar vi også til samfunnsutviklingen.

Mer informasjon:
www.soroptimistnorway.no og www.unwomen.org

Sist oppdatert: 26. november 2018

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?