Min side Meld fra

Victoria er lykkelig for ny lærlingordning

Utdanning og kompetanse er viktig, men tradisjonelle rammer passer ikke for alle. Derfor har NAV Fredrikstad og Fredrikstad kommune nå signert en avtale om ny og enda mer tilpasset lærlingordning.
Victoria Amundsen

– Det er den beste gaven jeg kunne få. Jeg er supermotivert til å fullføre, stråler Victoria Amundsen som er blant de 20 utvalgte lærlingene.

Mandag 20. juni ble samarbeidsavtalen formelt signert. Den er en oppfølging av bystyrevedtak i Fredrikstad om at kommunen skal ta større ansvar for mennesker som av ulike grunner har «hull i CV» og i større grad være med på å fange opp de som står i fare for å falle utenfor arbeidslivet. Formålet med tiltaket er å løfte ungdommer som har falt utenfor det tradisjonelle utdanningsmønsteret.

Levekårkartleggingen viser at utdanningsnivået blant ungdom i vårt distrikt er relativt lavt. Til enhver tid skal 20 personer få dette tilpassede lærlingløpet. Tradisjonelt er det to år på skole og to år i bedrift. I den nye ordningen vil hver enkelt få tilpasset et lærlingløp som passer for seg. NAV Fredrikstad og Fredrikstad kommune ved Lærlingordningen velger ut personene. Rundt 70 personer i alderen 19 til 30 år ble intervjuet om disse 20 tilgjengelige plassene.

- Helt fantastisk!

Victoria Amundsen er småbarnsmamma og samboer. Hun er blant de 20 utvalgte. Hun har blant annet kompetansebevis på utdanning innen helse og oppvekst, men manglet litt for å ha fullt fagbrev. Nå har hun fått muligheten til det gjennom praktisk opplæring hos SFO ved en skole i Fredrikstad.

- Jeg føler meg så privilegert over å få denne sjansen. Det er helt fantastisk! Nå kommer jeg over den siste lille kneika for å få fullført utdanningen og det fagbrevet jeg trenger. Å jobbe med barn og unge er drømmejobben for meg, sier hun.

Ettersom hun har fullført store deler av utdanningen på skole skal NAV Fredrikstad og Fredrikstad kommune kartlegge hva hun mangler for å bli ferdig. Da vil hun få opplæring i det hun trenger og så er hun ferdig utdannet.

- Det var veldig frustrerende ikke å være helt ferdig med utdanningen. Men nå har jeg fått en fantastisk mulighet og vet at jeg selv må legge min innsats i potten. Jeg er innstilt på å gi alt. Jeg gleder meg veldig hver dag.

Monica Johansen er ansatt i NAV Fredrikstad og koordinerer den nye lærlingordningen.

- Victoria er et godt eksempel på at vi tilpasser utdanningsløpet til hva hver enkelt trenger for å fullføre, sier hun.

Unikt prosjekt

Denne samarbeidsavtalen har allerede fått kallenavnet «Fredrikstad-modellen».

- Her går Fredrikstad kommune foran som et godt eksempel for å forhindre utenforskap i arbeidslivet. Alle lærlingene får sitt individuelle løp. Noen har en del teori fra skole allerede, mens andre starter helt uten teori. Det gjør prosjektet unikt og bra, sier Lise Mette Paulsen, leder ved NAV Fredrikstad.

- Vi er veldig glade for dette samarbeidet og at NAV stiller med ressurser til å koordinere prosjektet. Det er et viktig tilbud for å få flere til å fullføre utdanning, sier Mette Christin Strand Leistad, stabsdirektør for innovasjon og utvikling i Fredrikstad kommune.

HR-rådgiver Arne Morten Johannessen i Fredrikstad kommune er tydelig på at den nye lærlingordningen er vinn-vinn for alle parter.

- Ved å samarbeide tett med NAV vil lærlingene få en gullbillett inn i arbeidslivet. Fredrikstad kommune vil få dyktige fagarbeidere inn i sin framtidige bemanning, sier han.

- Uansett hvor mye vi tilpasser den tradisjonelle utdanningen for hver enkelt vil det være noen som ikke passer inn i det ordinære lærlingløpet med to år skole og to år praksis i bedrift. Derfor er det fint å kunne tilpasse enda mer ved å ha all utdanning i bedrift. Noen er kanskje usikre på hva de vil bli, noen kan ha mistet selvtilliten underveis fordi teori på skolen ikke passer for dem. Da er det bra å ha dette alternativet som kan hjelpe dem til å fullføre og å få dem inn i arbeidslivet, sier Shirin Wennerød ved NAV Fredrikstad.

Stabsdirektør i Fredrikstad kommune, Mette Christin Strand Leistad (t.v.) og leder av NAV Fredrikstad, Lise Mette Paulsen.

Sist oppdatert: 23. juni 2022