Min side Meld fra
Kontakt oss

20 år med vegetarbuffet

I 20 år har Marit Frydenlund laget vegetarbuffet på St. Croix-huset.

 

Marit Frydenlund
– Vegetarmat er min lidenskap og store interesse, sier Marit Frydenlund. Hun startet opp med vegetarbuffet på St. Croix-huset for 20 år siden.

– Da jeg begynte her for tyve år siden, var det naturlig å starte med vegetarisk mat. Dyrehold og miljø er det viktig for meg, sier Marit Frydenlund.

Hun er ikke faglært kokk, men er vegetarianer selv.

«Vegetarkost» brukes ofte om et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, men som også inkluderer melk og meieriprodukter og i noen tilfeller egg.

– Vegetarmat er min lidenskap og stor interesse, forteller Marit.

Sjokkrosa hummus
Sjokkrosa rødbetehummus

Noe vegansk mat

Kulturhuset St. Croix er en offentlig virksomhet i Fredrikstad kommune. I hjertet av allaktivitetshuset har Marit hatt arbeidsplassen sin gjennom 20 år. Her er husets kafé med plakater i taket, rødmalt gulv, hjemmekoselige retro-møbler, lekerom for de minste, gang med kunstutstilling, og sunn vegetarmat for alle.

For kaféen serverer kun vegetarmat. Onsdag klokken 11 er det vegetar-lunsjbuffet og torsdag klokken 16.30 vegetar-middagsbuffet. De andre dagene serveres pai eller suppe, salater, påsmurt, toast, is og kaker. Vegetarkafeen prøver også å tilby noe vegansk mat, men det varierer fra uke til uke hvor mye vegansk som tilbys. 

Blåbærpesto
Blåbærpesto

Kaker og kaffe inkludert 

Til buffeten er den lange disken i kaféen dekket fat med retter fra ulike verdenshjørner. Marit lager mye forskjellig hver eneste gang. Nylig kunne hun friste med blåbærpesto. Fra før av er rødbethummus, tzatziki og parmesankjeks populære gjengangere. Inkludert i buffetprisen er også kaker og kaffe. 

Siden oppstarten av vegetarbuffeten i 2002 er antallet vegetarianere her til lands mer enn doblet. Også Marit Frydenlund forteller om økende interesse. Serveringen baseres på førstemann-til-mølla-prinsippet. Når dørene til middagsbuffeten åpnes klokken 16.30, er det lang kø utenfor

I mange år har St. Croix-huset også servert vegetarmat til besøkende artister, og under arrangementer. Nå følger Oslo kommune etter. Oslo kommune har bestemt at det serveres vegetarisk på kulturarrangementer. 

Våren 2016 innførte Fredrikstad kommune det internasjonale konseptet Kjøttfri mandag for en mindre del av organisasjonen.

Støttes av ernæringsfysiolog

Christina Huse Jøssund
Christina Huse Jøssund

Christina Huse Jøssund, klinisk ernæringsfysiolog i kommunen, påpeker at mer plantebasert mat er i tråd med helsedirektoratets anbefalinger.

– Det kan være store helsegevinster ved å ha et plantebasert kosthold. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Du bør være ekstra oppmerksom på at du får i deg nok av vitamin B12, D-vitamin og jod. Hvis du ikke får tilstrekkelig av disse næringsstoffene gjennom kosten, bør du ta kosttilskudd, utdyper Huse Jøssund.

Ernæringsfysiologen minner om at «fem om dagen» er en god huskeregel for at vi skal få i oss fem håndfuller med grønnsaker, frukt og bær i løpet av dagen.

– Grønnsaker og frukt bør inngå i alle dagens måltider, og halvparten av de «fem om dagen» bør være grønnsaker, sier Huse Jøssund.

PS: Det er mulig å kjøpe gavekort til både lunsjbuffet og middagsbuffet på St. Croix-huset.

Se film fra St. Croix-huset her: 

 

Sist oppdatert: 04. april 2022