Usikker is i Fredrikstad-distriktet

Kommunen oppfordrer folk til å unngå å ferdes på islagte vann i distriktet. Isen er ennå ikke trygg.

Mange har i løpet av helgen tatt i bruk naturfrossen is på åpne vann. Her må man opptre varsomt. Finner du tykk nok is ett sted, så er det ikke sikkert at isen er like tykk et annet sted på samme vann. Søndag 10. januar gikk en mann gjennom isen på vollgravene ved Gamlebyen. Fredrikstad kommune oppfordrer nå folk til å vente med å ferdes på islagte vann i distriktet.

Fredrikstad kommune har sprøytet skøyteis på Værste og på Tollbodplassen.

Vi ønsker også å minne om at det ikke samler seg for mange mennesker på ett sted og at du holder god avstand til andre.

Her følger litt informasjon vi har hentet fra Norges Jeger- og Fiskerforund (www.njff.no):

Isvettregler

1. Ha respekt for isen​
2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd.
5. Hold deg på sikker is
6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk.
9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand.

Flere typer is

Det finnes forskjellige typer is - blant annet stålis, snøblandet is og stavis. ​

10 cm is er trygg is, bortsett fra stavis. ​Er isen gråhvit og porøs, må den være minst 20 cm tykk​​​.

Stålisen er sterkest, mens stavisen er svakest og meget skummel.
Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker.

Det er vanskelig å vurdere isforholdene, spesie​​lt når det er snø på isen og det blir vanskelig å lese isforholdene. Er man usikker, så gå sakte frem og bor mange hull. Da vil man også bli godt kjent på vannet.

Sist oppdatert: 10. januar 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.