Min side Meld fra
Kontakt oss

Vant i Returkartonglotteriet

Gerd Holm fra Kråkerøy ble nylig trukket ut som vinner av 10 000 kroner i Returkartonglotteriet. Det er faktisk andre gang hun vinner!

Da vi kontakter henne før jul kan hun fortelle at hun også vant i den aller første trekningen i Returkartonglotteriet. Det er så langt tilbake som i 1997. Hun er nå i gang med å rehabilitere en leilighet, og pengene kommer derfor veldig godt med, forteller hun. 

Slik deltar du

Neste gang kan det være din tur. Alt du må gjøre for å ha vinnersjanse er å kildesortere drikkekartongen din med navn og telefonnummer. Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe av drikkekartongene. Det holder med å skrive navn og telefonnummer på kartongene enkeltvis.  

 1. Skyll kartongen og brett den flat
 2. Skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne
 3. Legg kartongen i papirdunken hjemme

Drikkekartong er emballasje for drikke og flytende matvarer. De kan inneholde for eksempel melk, drikkeyoghurt, juice, bønner, knuste tomater, sauser og puddinger. I tillegg tilsvarende kartonger for flytende vaske- og skyllemidler.

Dette er Returkartonglotteriet

 • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, skoler, barnehager, musikkorps, kor, idrettslag, organisasjoner og lignende.
 • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner på landsbasis. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
 • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i papirdunken hjemme. Da har man ett lodd.
 • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.
 • Flere opplysninger og lotteriregler finner du på grontpunkt.no

Miljøet er den virkelige vinneren

- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

Visste du at…

 • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
 • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
 • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.
Drikkekartong på navn og nummer
Foto: Grønt Punkt Norge

 

Sist oppdatert: 27. desember 2023