Min side Meld fra

Utvalg skal utrede Isegran sin framtid

Det nyoppnevnte Isegranutvalget har hatt sitt første møte. Nå starter arbeidet med en helhetlig strategi for utvikling og forvaltning av Isegran-området.

De siste årene har Fredrikstad kommune, i samarbeid med ulike aktører på Isegran, ønsket å bidra til å vitalisere Isegran som en sentrumsnær park og som arena for både kulturaktivitet og kulturbasert næring.

Med Isegran-utvalget skal kommunen nå finne en god retning for den videre utviklingen av øya. Utvalgets første møte fant sted 18.mars 2024 og startet med en historisk vandring på øya, guidet av utvalgets nestleder og historiker, Trond Svandal.

Medlemmene i Isegranutvalget er:

• Gunhild Vigdisdatter (Miljøpartiet De Grønne), leder
  • Trond Svandal (Venstre), nestleder
  • Hannah Berg (Rødt)
  • Knut Thomas Hareide-Larsen (Høyre)
  • Vidar Schei (Arbeiderpartiet)

Bredt samarbeid og mange interessenter
Isegran er i dag et viktig friområde og yndet utfartsmål for innbyggere så vel som besøkende. Øyas historie strekker seg tilbake til 1200-tallet og har blant annet vært base for både Mindre Alv og Tordenskiold. Da Fredrikstad festning ble etablert på 1600-tallet var Isegran også del av festningsverket rundt Gamlebyen, og Isegran er i dag regnet som et kulturmiljø av nasjonal interesse.

I første halvdel av 1900-tallet hadde Bjarne Aas sitt suksessrike båtbyggeri på Isegran. Den maritime arven er viktig på Isegran, og øya har et av de fremste og mest kompetente trebåtmiljøene i landet. Isegran har de siste årene også vært arena for store arrangementer som The Tall Ships Races og Idyll-festivalen.

Det er mange aktører og interessenter som nok vil ha innspill til den videre utviklingen og forvaltningen av Isegran-området. Nå skal vi i utvalget først skaffe oss oversikt over aktører og aktiviteter på øya, så vil det videre arbeidet bli lagt opp i dialog og samspill med både aktørene på øya, og andre interessenter – sier Gunhild Vigdisdatter, som skal lede utvalget.

Utvalget skal fremme et forslag til strategi for utvikling og forvaltning av Isegran for bystyret våren 2025.

Sist oppdatert: 09. april 2024