Min side Meld fra
Kontakt oss

Spise ute i sommer? Dette må du vite i forkant

Lave smittetall, sol og sommer gjør at byen gradvis begynner å fylle seg opp. Se vår oversikt over hvilke anbefalinger som gjelder hvis du skal benytte deg av byens restauranttilbud.

- Det viktigste du kan gjøre er å holde deg hjemme hvis du er syk, selv om du bare er litt småforkjøla, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

Selv om samfunnet forsiktig begynner å åpne opp minner hun om å følge de grunnleggende smittevernrådene som å vaske hender og holde avstand. 

Hold avstand til personer utenfor egen husstand

  • Besøkende og personell på serveringssteder bør holde minst én meters avstand til personer i andre husstander. Venner/kollegaer teller ikke som medlemmer av samme husstand.
  • Det skal være minst én meters avstand mellom sitteplassene. Medlemmer av samme husstand kan sitte nærmere hverandre.
  • Ved bestilling av bord bør du oppgi hvem i følget som er i samme husstand, slik at serveringsstedet kan dekke på med riktig avstand.
  • Det kan være at ansatte på restauranten vil minne besøkende om å holde avstand – lytt til dette.

Oppgi kontaktopplysninger

Serveringssteder som har skjenkebevilling skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det. Det er tilstrekkelig å registrere opplysningene til én person i hver gruppe.

Med kontaktopplysninger menes informasjon som gjør det mulig å komme i kontakt med gjesten, for eksempel telefonnummer. Kontaktopplysningene skal kun brukes for å bistå kommunen ved en eventuell senere smitteoppsporing etter smittevernloven § 3-6. Ved forespørsel skal opplysningene utleveres til dette formålet. Opplysningene skal oppbevares forsvarlig og slettes etter 14 dager.

Vil du feire bursdag eller lignende på restaurant?

Mindre grupper av venner, familie eller kollegaer kan treffes på et serveringssted, uten at bestemmelsen om arrangementer skal gjelde.
Skal du feire bursdag eller lignende på restaurant regnes dette som et arrangement, en privat sammenkomst på offentlig sted. 

  • Ved privat sammenkomst på offentlig sted skal det utpekes en arrangør som følger opp de pliktene som hører med et arrangement. I tillegg til de smittevernfaglige krav til avstand og hygiene som serveringsstedet ivaretar, må arrangøren ha oversikt over hvem som er til stede og respektere antallsbegrensningen.
  • Dere kan avtale med serveringsstedet at de tar på seg arrangøransvaret. Det kan ofte være en praktisk løsning, ettersom kravene til arrangementer og serveringssteder er ganske like. Hvis dere ikke gjør en slik avtale, har både restauranten og den dere peker ut som arrangør et ansvar for at smittevernreglene oppfylles.

Ikke innslipp etter kl 24

Skjenkesteder kan ikke slippe inn nye gjester etter kl. 24.00.

  • Dette gjelder også hvis du har bestilt bord, men ikke vært gjest før kl. 24.00. Da får du dessverre ikke slippe inn.
  • Har du ankommet skjenkestedet før kl. 24.00, kan du for eksempel gå ut og røyke og få komme tilbake til bordet.
  • Har du gått for kvelden og forlatt bordet kan du ikke komme tilbake dersom klokken er over 24.00.

Ikke lenger krav om munnbind

- På grunn av lavere smittetall i Fredrikstad er det ikke lenger et krav om å bruke munnbind på offentlig sted, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

- Vi anbefaler å holde én meters avstand til hverandre, og ikke minst god håndhygiene. Sprit eller vask hendene når du ankommer restauranten, før du skal spise, hvis du har pusset nesen eller vært på toalettet, avslutter kommuneoverlegen. 

Sist oppdatert: 09. juli 2021