Tre aktører fikk kulturnattstipend

Kulturnattstipendet 2019 ble delt ut mandag 23. september. Tre aktører fikk hver et stipend på 50 000 kroner.

Kulturnattstipendet ble opprettet etter Byjubileet Fredrikstad 450 år. I 2019, 2020 og 2021 vil arrangører som melder seg på, og gjennomfører prosjekt under Kulturnatt Fredrikstad, være med i vurderingen av Kulturnattstipend.

I år mottok tre aktører stipend.

Glemmen Akropark (Foreningen Rå)

Glemmen Akropark (foreningen Rå) deltok som aktører på arrangementet «Den umulige reisen». Arrangører og produsenter bak arrangementet var Østfold kulturutvikling. Kulturnattstipend for 2019, på kr 50 000, tildeles direkte til Glemmen Akropark (Foreningen Rå) for deres bidrag inn i arrangementet.

Juryens begrunnelse: Aktørene brukte sitt bidrag til å overraske og vekke undring i byrommene på en spennende måte. Deres bidrag utgjorde en vesentlig del av arrangementet de var en del av, og bandt sammen det hele. Juryen la særlig vekt på dette i sin vurdering. Bidraget holdt høy kunstnerisk kvalitet, og juryen er spent på hva aktøren vil gjøre i samarbeid med andre, eller på egenhånd, under Kulturnatt i 2020. Glemmen Akropark (ved foreningen Rå) tildeles et stipend på kr 50 000 for sitt bidrag, som var en del av «Den umulige reisen».

Dansekunst i Østfold

Dansekunst i Østfold var under Kulturnatt Fredrikstad 2019 arrangører av to danseforestillinger i Gamlebyen kulturhus: «Les meg – en forestilling om ord» og «The Painting».

Kulturnattstipend for 2019, på kr 50 000, tildeles Dansekunst i Østfold.

Juryens begrunnelse: Dansekunst i Østfolds tilstedeværelse under Kulturnatt Fredrikstad løftet programmet, og arbeidet de gjør løfter også Fredrikstad som kulturby. Dansekunst i Østfold satte sammen to profesjonelle forestillinger med en visning av koreografier utført av utvalgte dansere fra Dansefabrikken. I den sammensatte forestillingen komplementerte utrykkene hverandre godt, og bidro til å bygge nytt publikum til Kulturnatt og til dansekunst. Dansekunst i Østfold har vist evne til å bidra i ulike typer rom i byen, og juryen ser fram til å se nye eller videreutviklede bidrag til Kulturnatt 2020.

Østfold Scene

Under Kulturnatt Fredrikstad 2019 arrangerte Østfold Scene Slam-night med Østfoldmesterskap i slampoesi på Litteraturhuset

Kulturnattstipend for 2019, på kr 50 000, tildeles Østfold Scene.

Juryens begrunnelse: Østfold Scene gjorde en god jobb med å organisere arrangementet. Det var god stemning i salen og tiltaket har potensiale til å løfte Fredrikstad som kulturby. Det var et godt bidrag inn i Kulturnatt. Arrangementet bidrog også til at alle innbyggere har mulighet til å delta i kulturaktivitet og at kunst og kultur kan brukes som utgangspunkt til å skape debatt. Det ble vektet positivt at arrangøren har stort potensial til å satse videre på dette feltet, og ta en posisjon på landsbasis. Juryen ser frem til arrangørens neste bidrag under Kulturnatt Fredrikstad 2020, og tildeler Østfold Scene et stipend på kr 50 000 for sitt bidrag gjennom slam-poetynight.

Kriterier for tildeling av stipend

1. Prosjekter/arrangementer som svarer til Fredrikstad kommunes kulturstrategier og planer, herunder kommunens kommuneplan, kommunens arealplan og kommunens kulturplan.

2. Arrangører som bruker kunst og kultur i byrommet til å overraske, vekke undring og debatt

3. Prosjekter av høy kunstnerisk kvalitet som løfter Fredrikstad som kulturby

4. Prosjekter som bidrar til at alle innbyggere har mulighet til å delta i kulturaktivitet

Juryen for 2019 bestod av:

• Atle Ottesen (leder for kultur- og miljøutvalget – leder for juryen)
  • Birgitte Magnus (Østfold musikkråd)
  • Margrete Kvalbein (dans/scene)
  • Ole-Henrik Holøs Pettersen (kultursjef)
  • Irene Østbø (kulturutvikler i Kulturetaten, sekretær for Kulturnattstipendet)

Sist oppdatert: 23. september 2019