Totalforbud mot bruk av åpen ild i skog, utmark og ved sjøen

Fremdeles stor skogbrannfare. Nedbøren som kom i går var ikke nok til å dempe den langvarige tørkeperioden. Totalforbudet fortsetter.

Engangsgrill med rødt kryssForbudet inkluderer bruk av alle typer grill- eller kokeanretninger og utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Forbudet gjelder også på tilrettelagte grillplasser.

Vi vil også henstille innbyggere og hytteeiere som har tomt i eller i nærheten av tørr vegetasjon til å utvise den største forsiktighet.

Værprognosene tilsier at det flotte sommerværet de nærmeste ukene vil vedvare. Brannvesenet vil selvsagt følge med på værprognosene gjennom hele sommeren, men det er viktig å understreke at det må komme mye nedbør over større områder før vedtaket om totalforbud kan oppheves.

Skogsdrift
I forbindelse med skogsdrift må stor forsiktighet utvises, og kjetting tillates ikke benyttet. Det tillates heller ikke bruk av ryddesager med stålkniver. Det er meget tørt, og kun små gnister skal til for å starte en brann.

Grilling hjemme
Vi får en del spørsmål om det er tillatt å grille hjemme og på hytta. Folk kan grille hjemme, på hytta og i båtene, men man må i denne sammenheng utvise ekstra stor aktsomhet. Grilling på terrasse og veranda er å foretrekke. Gassgrill er i denne sammenheng tryggere enn kullgrill.

Ild ved sjøen
Flere har stilt spørsmål om bålfyring og grilling ved sjøen. Vi har imidlertid vegetasjon langs hele kysten vår, og det skal svært lite til før man mister kontrollen selv med et lite kaffebål nær vannkanten. Det kan også nevnes at engangsgriller ved flere tilfeller har startet både små og større branner her i distriktet.

En takk til befolkningen i Fredrikstad og Hvaler kommune
Befolkningen på Hvaler og i Fredrikstad har så langt vært lojale mot vedtaket, noe vi i brannvesenet er veldig takknemlige for. Det har kun vært enkelthendelser som vi har fått melding om, og disse har vært lette å stanse. En stor takk rettes derfor til alle. Nyt sommeren og den flotte skjærgården vi omgås med, men hjelp oss til å unngå skog – og gressbranner ved å være ekstra forsiktige og oppmerksomme i sommer.

Erstatningsansvar og straffeansvar
Skader oppstått som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann kan medføre erstatningsansvar og straffeansvar.

Vi minner om at åpen ild i og i nærheten av skog og utmark er forbudt uten tillatelse fra brannvesenet (kommunen) i tidsrommet mellom 15. april og 15. september hvert år.

Sist oppdatert: 10. juli 2018