Min side Meld fra
Kontakt oss

Enighet om tomtekjøp på Værste

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Fredrikstad kommune og Viken fylkeskommune er enige med Værste AS om å kjøpe tomter på Værste i Fredrikstad med intensjon om å bygge ny videregående skole (Frederik II), interkommunal hall og ishall/multifunksjonsarena.
Fra venste Fredrikstads ordfører Arne Sekkelsten, fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje og administrerende direktør Trond Delbekk i Værste AS
Fra venstre Fredrikstads ordfører Arne Sekkelsten, fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje og administrerende direktør Trond Delbekk i Værste AS.

 Vi er glade for at tomtekjøpene på Værste nå endelig er gjennomført. Realiseringen av en ny videregående skole sentralt i byen er av stor betydning for Fredrikstad-samfunnet. Tomtekjøpet er også en milepæl for Arena-prosjektet på Værste. Det har vært en lang prosess fra 2018 og fram til i dag med reguleringsplanarbeid og tomtefradelingsprosess. Nå gleder vi oss til at den videre utviklingen av området kan skyte fart i årene som kommer, sier Arne Sekkelsten, ordfører i Fredrikstad kommune.

Det var i 2018 Viken fylkeskommune/Østfold fylkeskommune og Fredrikstad kommune inngikk tomtekjøpsavtale med Værste AS.

I mål før årsskiftet

Den opprinnelige avtalen om overtagelse av tomtene utløp 31.12 2022, men i fjor ble partene enige om å forlenge avtalen om overdragelse av tomteareal på Værste i Fredrikstad med ett år, til 31. desember 2023. Grunnen var blant annet at kommunens arbeid med å ferdigstille forslag til reguleringsplan på vegne av fylkeskommunen og Fredrikstad kommune, tok lengre tid enn forventet ved avtaleinngåelse, og dermed ble heller ikke tomtene fradelt. Nå er partene i mål med dette arbeidet, og tomtekjøpet gjennomføres som avtalt før årsskiftet.

Det er administrerende direktør Trond Delbekk i Værste AS glad for.

 Avtalene vil kunne bety mye for samfunnsutviklingen i Fredrikstad. Vi har nedlagt utrolig mye tid og arbeid samt nær 40 millioner kroner i opparbeidelse av tomter til de offentlige tiltakene, så det er godt at avtalene endelig kan gjennomføres, sier han.

– Et viktig steg

De siste ukene har partene blant annet jobbet med å få på plass avklaringer rundt planer for – og forskuttering av infrastruktur rundt tomta - etter at Viken fylkeskommune etterlyste dette i forrige måned.

– Jeg vil takke både Værste AS og Fredrikstad kommune for gode og konstruktive samtaler. Vikens intensjon har hele tiden vært å holde vår del av avtalen. For oss har det vært viktig å være ekstra grundige for å søke avklaringer knyttet til Frederik II da dette er noe som Østfold fylkeskommune vil overta og forvalte videre etter 2023. Disse avklaringene gjør oss trygge på at samarbeidet videre blir forutsigbart og godt når Østfold fylkeskommune nå overtar vår del av avtalen, sier Vegar Arndal, direktør for finans og administrasjon i Viken fylkeskommune.

Fornøyd fylkesordfører

Nyvalgt fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje i Østfold fylkeskommune mener tomtekjøpet på Værste-tomta kan bli et svært viktig bidrag i utviklingen av nye Østfold.

– Jeg er glad for at vi sammen har tatt et nytt steg i det som kan bli et svært viktig prosjekt for Fredrikstad- og Østfold-samfunnet. Østfold skal ha et attraktivt skoletilbud, og ny Frederik II vil være svært viktig i den sammenhengen. Tomtekjøpet har vært svært viktig for nye Østfold. Nå skal vi jobbe videre med finansiering, og for en løsning som er god og realiserbar, sier han.

Sist oppdatert: 20. desember 2023