Tips til hva barna kan gjøre hjemme

Det er mange timer som skal fylles med aktiviteter og innhold når skole og barnehage er stengt. Fredrikstad kommunes pedagoger og kulturarbeidere har noen forslag til ting dere kan gjøre!

Innelek

Lag dere en karantenebingo: Velg ut 4-5-6 eller flere av aktivitetene på denne lista og tegn bilder som kan illustrere aktiviteten på et ark. Klarer barna alle aktivitetene på en dag?

Bygg hytte: Lag en hytte under bordet, ved å legge for eksempel et laken eller duk over. Kanskje kan dere spise lunsj der inne?

“Kims lek”: Legg noen vanlige gjenstander på et bord, og la barna få litt tid til å se hva som ligger der. Legg et teppe over, og fjern en av gjenstandene. Fjern teppet, og spør barna hva som mangler. Gjenta leken, og legg til/fjern flere gjenstander for å gjøre det enklere/vanskeligere.

Gjette lukt: Sett bind foran øynene på barnet, og la de lukte på forskjellig mat eller gjenstander. (som kakao, tannkrem, såpe, eple og appelsin). Klarer de å gjette hva de lukter på? Du kan også leke denne leken ved å gjette smal, lyd eller form.

Spill bowling: Sett opp tomflasker som om de var kjegler, og rull en ball for å slå dem ned. Hvem klarer å slå ned flest flasker?

Gjemsel: En teller og resten gjemmer seg. «Den som ikke har gjemt seg nå den må stå!» Hvem har funnet det beste gjemmestedet? Den som blir funnet først må telle i neste runde.

Quiz: Hvem vinner familiequizen? Lag en selv eller finn en ferdig på google.

Foto: Lag en liste over ti ting barna må ta bilde av og la dem låne telefonen eller en ipad.

Dans og musikk

Danselek: Spill musikk og dans til rytmene. Stopp musikken, og stå helt stille frem til musikken er på igjen. Dere kan også gjøre varianter hvor man skal legge seg ned på magen, sitte på rompa eller ta armene opp i været når musikken stopper.

Sang: Syng sammen! Finn fram gamle sanger fra din egen barndom eller søk etter barnesanger på YouTube eller Spotify.

Lag musikk: Finn fram rytmeinstrumenter, kjeler, vannglass, eller klapp i hendene – og lag deres eget band.

Lesing og lytting

Foto: Finn frem fotoalbum/ bilder og se på sammen. Snakk sammen om historiene og de felles opplevelsene.

Lån en e-bok: Last ned appen: BookBites Bibliotek  og du kan låne lydbøker og digitale bøker fra biblioteket. Se et utvalg av bildebøker

Gratis lydbok om Brillebjørn: Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk. Tusen takk til forfatter Ida Jackson som har laget denne boka og gjort den gratis for alle.

Lydbok: Anne- Cath. Vestly har jubileum i år og vi feirer at det er 100 år siden hun ble født. Hør henne lese selv fra bøkene sine

Nyheter: La lese ukas nyheter formidlet til barn. Aftenposten Junior er gratis i denne hjemme-perioden. Last ned avisen

Forming

Gøy med papir: Nadine har ukentlige Gøy med papir-workshops på St. Croix-huset. Nå er hun på hjemmekontor og har laget en instruksjonsvideo til hvordan dere kan lage et fint hjerte av papir til å henge i vinduet.  https://youtu.be/JJCtbo43830

Lag et puslespill: Tegn en fargerik tegning og lim den på papp. Klipp opp i biter og se om du klarer å sette sammen til et bilde igjen.

Lage fuglemater: Ta en tom melkekartong, og kutt et hull/ en luke midt på langsiden. Mal og dekorer melkekartongen, og vipps har du en fuglekasse, eller en fuglemater du kan henge opp i treet utenfor.

Lag “hånddukker”: Finn noen gamle sokker – gjerne en som har mistet bestevennen sin i vaskemaskinen - tegne eller lime på øyne, hår og diverse pynt.

Trolldeig: Bruk 2 deler mel, 1 kopp salt og 1 kopp vann. Bland deigen så den blir smidig og fin. Dere kan feks lage dyr, dørskilt, støpe håndavtrykk eller støpe ut figurer med pepperkakeformer. Figurene tørkes siden i ovnen på 70-80 grader, tiden avhenger av hvor tykke figurene er - men det kan ta flere timer. Etter tørking kan de males. (Et tips er å ha litt hvit maling i deigen, da blir deigen ekstra hvit).

Dagbok: Oppfordre barna til å skrive eller tegne en dagbok av hva dere gjør og hvordan de opplever disse annerledes-dagene.

Påskepynt: Lag deres egen påskepynt. Her er noen ideer

Selskapsleker: Husker du de lekene dere hadde i barnebursdag da du var ung? Mange av dem passer også som familielek nå. Sjekk https://www.aktivioslo.no/info/barneleker/

Mat

Bakedag: Lag noe godt sammen som for eksempel hjemmelaget kjeks, boller eller muffins. Dere kan også pynte med melis eller noe annet fargerikt. Det er massevis av oppskrifter å finne gjennom google eller youtube.

Matkurs: Curtisen restaurant ved Fredriksten festning legger ut matkurs på Facebook. Tilbered en deilig middag sammen med barna https://www.facebook.com/curtisen/

Uteaktiviteter

Gå tur: Pakk med niste og spis lunsjen ute. Selv mammaer og papper og hjemmekontor må ha lunsj!

Hinderløype: Lag en hinderløype ute i hagen. Kanskje kan barna hoppe fra stein til stein, rulle på gresset, eller klatre i et tre. Bruk det dere har som kan krypes over, under og klatres på.

Turbingo: Tegn eller legg inn bilder fra nett på et ark av ting barna skal finne i nærmiljøet. Barna må krysset av for hver ting de finner. Klarer de full pott?

Alfabetbingo: Kan du finne noe i naturen som begynner på A? Jobb deg gjennom hele alfabetet. Det er en fin måte å kombinere læring og lek.

Fysisk aktivitet

Yoga: Strekk ut og bli avslappet og glad med Adriene og lær litt engelsk samtidig. Se på YouTube

Gymtime: Ta fram hoppetau, fotball, badminton og andre ting dere måtte ha og lag sirkeltrening der dere går fra aktivitet til aktivitet. Sett nedtelling på tre minutter og gjenta tre ganger.

Skjerm

Salaby.no en undervisningsside av Gyldendal Forlag. Siden er nå gratis og har aktiviteter tilpasset både førskole og barneskole.

Apper for barnehagebarn: Bukkene Bruse og Fantorangen, Sofie, syng, lek og lær, Glade Maur,

TV og serier: Nrksuper.no, Youtube for kids

Film: Senk skuldrene og se en film sammen, hele familien.

Foreldretips

• Barnehage.no – ligger det mange fine artikler å lese