Min side Meld fra
Kontakt oss

Til Fredrikstad for å lære om demokratiguider

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Rundt 20 elever og lærere fra Drammen videregående skole var i dag på besøk i Fredrikstad for å lære om kommunens ordning med demokratiguider.

Fredrikstad kommune var først ute i Norge med demokratiguider. Fredrikstad kommune har hatt demokratiguider ved både stortingsvalget i 2021 og lokalvalget i 2019, og er nå i gang med rekruttering av demokratiguider til årets lokalvalg. Andre kommuner som har vedtatt å jobbe med demokratiguider er Drammen, Oslo, Lørenskog, Sarpsborg og Tromsø.

Prosjektet går ut på å bruke unge voksne til å spre informasjon og å øke motivasjonen til å bruke stemmeretten. I forkant av lokalvalget 2019 engasjerte Fredrikstad kommune 12 unge demokratiguider, etter inspirasjon fra Sverige. Målet var å øke valgdeltakelsen, spesielt blant målgruppene unge og innvandrere, i de to bydelene med lavest valgdeltakelse ved lokalvalget 2015.

– Det er utrolig gledelig å se at vårt initiativ med demokratiguider har fått så stor oppmerksomhet og interesse fra andre kommuner. Vi er stolte av å være pionerer i dette arbeidet, og håper at flere vil følge etter for å styrke demokratiet på lokalt nivå, sier prosjektleder for demokratiguidene i Fredrikstad kommune, Erik Lindbæk Kruse.

Valgdeltakelsen økte i de to bydelene hvor prosjektet ble gjennomført i lokalvalget 2019. Siden da har Fredrikstad kommune også hatt demokratiguider ved stortingsvalget 2021. Fredrikstad kommune er nå i gang med rekruttering av demokratiguider til årets lokalvalg.

I 2019 var valgdeltakelsen på 58 prosent. Valgansvarlig i Fredrikstad kommune, Dick Ekeroth, påpeker at det er rom for forbedring.

– Det er viktig å sørge for et levende lokaldemokrati og gi innbyggerne muligheter til å delta aktivt i kommunale beslutningsprosesser. Vi må legge til rette for åpenhet og gjennomsiktighet i kommunens virksomhet og involvere innbyggerne i beslutningene som tas, sier Ekeroth.

Søk om å bli demokratiguide i Fredrikstad kommune her:

Bildecollage fra samling på St.Croix-huset. Prosjektleder for demokratiguidene i Fredrikstad kommune, Erik Lindbæk Kruse.Valgansvarlig i Fredrikstad kommune, Dick Ekerot. Oransje fleecevester med påtrykk "demokratiguide". Demos-pastiller. Gruppebilde av ungdommer fra Drammen videregående skole.
Bildecollage fra samling på St. Croix-huset. Øverst t.v. prosjektleder for demokratiguidene i Fredrikstad kommune, Erik Lindbæk Kruse, med valgansvarlig i Fredrikstad kommune, Dick Ekeroth, bak. Oransje fleecevester med påtrykk «demokratiguide».  Nederst til venstre: Gruppebilde av ungdommer fra Drammen videregående skole. Demos-pastiller.

 

Sist oppdatert: 12. mai 2023