Min side Meld fra
Kontakt oss

To nye taxiholdeplasser i Fredrikstad

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Fredrikstad kommune har satt opp nye taxiskilter i Hollendergata og Storgata. Disse plassene gjelder på nattestid i helgene. Taxiskiltet i Farmannsgate er fjernet.
Ny midlertidig holdeplass i Hollendergatai Fredrikstad sentrum.
HOLLENDERGATA: Fredrikstad kommune har satt opp midlertidig taxiskilt. Her kan taxiene stå fra fredag klokken 21.00 til lørdag klokken 05.00 og fra lørdag klokken 21.00 til søndag klokken 05.00.

Det har vært trangt om plassen på grunn av taxi-køer i Farmanns gate utenfor Odds konditori og området rundt. Taxier har stoppet og parkert på fortau og i sykkelfelt, og de myke trafikantene har blitt presset ut i veibanen for å kunne passere. Bussene har også måttet slippe av passasjerer i veibanen, siden taxi har benyttet holdeplassene til venteområde. Dette har gått på bekostning av trafikksikkerheten.   

– Vi har fryktet at det skulle skje stygge ulykker som følge av at myke trafikanter må benytte seg av veibanen. Dessverre har vi ikke plass til en taxiholdeplass som både er sentral og hvor det er plass til alle drosjene. Dette er årsaken til at vi tester denne løsningen nå, sier Ketil Andersen, konstituert etatssjef for Etat for bydrift i Seksjon for teknisk drift i Fredrikstad kommune.  

Taxiskiltet i Farmanns gate er tatt bort. I Hollendergata og Storgata fra Hollendergata til St. Hans gate er det satt opp midlertidige taxiskilt. Ordningen testes ut med årets julebordsesong som prøveperiode. Taxiholdeplassene i Brochs gate og Gunnar Nilsens gate beholdes som før.

Ny midlertidig holdeplass i Storgata.
STORGATA: Her kan taxiene stå fredag klokken 21.00 til lørdag klokken 05.00 og fra lørdag klokken 21.00 til søndag klokken 05.00.

Forbud å stanse på fortau  

Trafikkreglene sier at det aldri er lov å stanse verken helt eller delvis på et fortau. Forbudet mot stans på fortau er gitt for å sikre både fremkommelighet og trygghet til de myke trafikantene og håndheves strengt. Parkering på fortau kan for eksempel få store konsekvenser for blinde, rullestolbrukere eller personer med barnevogn fordi man kan tvinge de myke trafikantene ut i veibanen og slik skape farlige situasjoner.

Dette betyr for eksempel at du aldri kan stoppe på fortauet fordi «du bare skal» hente noe, bære noe tungt eller slippe av eller på en passasjer. Forbudet gjelder også selv om du bare parkerer bilen din delvis inn på fortauet. Det er heller ikke tillatt å stanse eller parkere i sykkelfelt, her er all stans forbudt, skriver Statens vegvesen på sine nettsider. 

Initiativ fra politiet  

Det er politiet som tok initiativ til å se på utfordringene med avvikling av taxi-køer i Farmanns gate utenfor Odds og området rundt. Even Bae Klund, seksjonsleder for nærpolitiseksjonen i Øst politidistrikt ved Fredrikstad politistasjon, er glad for å ha fått på plass en løsning.

– Det ble vurdert som svært viktig at taxiholdeplass er på område som er nært utelivet, siden politiet er opptatt av at folk raskt blir fraktet ut av sentrum og hjem når utelivet stenger, sier Bae Klund.  

Den gamle «drosjetråkka» i O. P. Pettersens gate ble avviklet i 2013.          

Sist oppdatert: 15. november 2022