Studenter på vegetarbuffet i hjertet av St. Croix-huset

To studenter har blitt faste gjester på St. Croix-huset på torsdager. Da er det middagsbuffet – helt uten kjøtt.

I hjertet av St. Croix-huset har det igjen blitt torsdag, og dørene åpnes til den ukentlige vegetarbufféen. Ute i kafeen venter flere sulte gjester. De spør om det ikke snart er klart. Det er spesielt to som har gledet seg. De er blitt kjente fjes på huset. Kim og Mona er begge studenter ved Høyskolen i Østfold og har siden sommeren kommet fast på torsdager for å spise før de skal på quiz i byen.

Spennende smaker

– Det er få torsdager vi går glipp av, sier Kim. De har nå gått den lange disken i kaféen med ulike retter og forsynt seg. På bordet foran dem bugner det av ulike smaker.

– Vi pleier å smake på alt, ta litt av hver ting på tallerkenen, forklarer Mona. Couscous-salaten og paien er deres favoritter. Og begeistringen er stor for kjeksen med ostesmak som var der forrige torsdag.

– Det finnes jo så mye vegetarmat, sier Mona. De har begge fått øynene opp for vegetarmat, og innser at man ikke behøver kjøtt til enhver tid. Kim er klar på å bli vegetarianer, og forteller at dette også var et ønske da han var ung. Det var vanskelig å leve det ut på den tiden. De søker nå begge inspirasjon, og ønsker å lære mer om vegetarmatens verden.

Deler opplevelsen

– Det er dessuten en bra pris med tanke på all dem maten man får her, sier Mona.
De sitter ved et rundt bord de er blitt spesielt glad i som står oppe på kaféscenen. Der er det plass til flere. Et eldre par spør om de kan sette seg ned, og begynner å prate.

– Smakte det godt, spør Kim. De nikker.

– Når man finner noe bra, så vil man gjerne dele det, sier Mona, og forteller at de tok med sine familier på vegetarbuffeen til tross for mer tradisjonelle matvaner.

– De virket positivt overrasket, forteller Mona, og spesielt barna synes det var spennende å smake på flere ting.

God atmosfære

Mona og Kim tar en runde til innom buffeten, før de går til dessert og kaffebordet, som også er inkludert i prisen.

– Man blir så mett, sier Mona. De slår seg så ned i sofakroken.

– Den stua her er en fin kontrast til hvordan tingene «skal» være: kaldt, og minimalistisk. Her er den dype røde fargen, varme og fløyel, legger Kim til. De pleier å sitte flere timer å spise, og slappe av etter at de andre gjestene har gått.

Kaféen på St. Croix-huset serverer kun vegetarmat. Onsdag er det vegetar-lunsjbuffet og torsdag vegetar-middagsbuffet. De andre dagene er det pai eller suppe, salater, påsmurt, toast og kaker. Se åpningstider og priser

St. Croix-huset er en del av Kulturetaten i Fredrikstad kommune. I tillegg til St. Croix-huset, består etaten av Kulturkontoret, bibliotekene, Fritid i Fredrikstad, Kulturskolen i Fredrikstad, Fredrikstad Kino, Blå Grotte og virksomhet idrett med Kongstenbadet. Kulturetaten i Fredrikstad kommune jobber for å skape en bra by, og å gi folk som bor her et meningsfylt liv.

St. Croix-huset selger også gavekort til buffeten. Det kan kjøpes i kaféen.

Sist oppdatert: 27. november 2019