Korona: Strengere prioritering hos legevakten

– Gjennom koronatiden har mange fastleger tatt i bruk e-konsultasjon og videokonsultasjon. Det er derfor enklere for feriegjester å få konsultasjon med sin fastlege selv om de ikke befinner seg i samme by. Dette er noe vi kan anbefale innringere om det ikke er snakk om øyeblikkelig hjelp, sier Inger Marie Moksnes, legevaktsjef i Fredrikstad kommune.

– Er det snakk om øyeblikkelig hjelp, vil dette alltid prioriteres, understreker Moksnes.

«Grønne» henvendelser må vente

Vanligvis er det stor pågang på legevakten gjennom sommeren. Det forventer legevakten også i år når mange velger norgesferie. Koronasituasjonen gjør imidlertid at legevakten vil ha færre mennesker på venterommet om gangen. Legevaktens ansatte må derfor være enda tydeligere enn tidligere på hvilke henvendelser som skal håndteres av legevakten og hvilke som må håndteres av fastlege.

Legevakten kategoriserer alvorlighetsgraden på henvendelsen som rød, gul eller grønn. Hovedregelen er at alle grønne henvendelser kan vente til neste dag og skal håndteres av fastlege. Dette er vanlig for Fredrikstad og Hvalers innbyggere. Tidligere har ofte feriegjester kunnet få hjelp på legevakten selv ved grønne henvendelser, men nytt denne sommeren er at de i størst mulig grad må forholde seg til sin egen fastlege.

Råd rundt koronasituasjonen:
• Personer som har luftveissymptomer anbefales ikke å reise til hytta (nasjonal anbefaling)
• Personer som får symptomer mens de er på hytta, skal testes på kommunens Koronasenter – særlig hvis de tenker å fortsette å være på hytta i isolasjon. Dersom du skal testes, kan du ringe legevaktas koronatelefon på 69 38 11 08. Telefontid hverdager kl. 08.30–15.00, helg kl. 10.00–16.30.

• Hvis det at de får symptomer resulterer i at de vil dra hjem (kanskje fordi de er redde for å smitte andre på hytte e.l.), testes de helst i hjemkommunen.
• Personer som er uten symptomer, men som får beskjed om at de er nærkontakter, testes fortrinnsvis i hjemkommunen.

Sist oppdatert: 23. juni 2020