Min side Meld fra
Kontakt oss

Stortingspresidenten besøkte demokratiguidene

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Stortingspresident Masud Gharahkhani var i Fredrikstad onsdag 23. august for å hilse på demokratiguidene.
I GÅGATA: Stortingspresident Masud Gharahkhani med demokratiguide Las Luqman (19), demokratiguide Solveig Conradi-Eriksen (16) og Erik Kruse, prosjektleder for demokratiguidene. 
I GÅGATA: Stortingspresident Masud Gharahkhani med demokratiguide Las Luqman (19), demokratiguide Solveig Conradi-Eriksen (16) og Erik Kruse, prosjektleder for demokratiguidene. 

Stortingspresident Masud Gharahkhani møtte tre av demokratiguidene – og fikk prøve seg som demokratiguide i oransje vest, for første gang i sitt liv.

– Kult, sa stortingspresidenten om sin nye erfaring.

Fredrikstad kommune har nå ansatt personer som skal fungere som demokratiguider under kommune- og fylkestingsvalget høsten 2023. Målet er å øke valgdeltakelsen.

Ulik valgdeltakelse

Demokratiguidene har nå satt i gang med sin viktige oppgave med å spre informasjon om stemmeretten og hvordan man stemmer. De vil være synlige ute i utvalgte valgkretser og i sentrum, klare til å dele informasjon og kunnskap og bidra til økt bevissthet om valget. Gjennom å stå på stands, snakke med innbyggerne og distribuere informasjonsmateriell om hvor, når, hvordan og hvem som kan stemme, skal de bidra til å øke valgdeltakelsen.

Aldri har så mange demokratiguider jobbet for å øke valgdeltakelsen blant innbyggerne i Fredrikstad kommune. Erik Kruse, prosjektleder for Demokratiguidene, påpeker at forskjellene i valgdeltakelse er store i Fredrikstad.

– Unge voksne og personer med innvandrerbakgrunn er blant dem som i snitt har lavest valgdeltakelse. Vi tror at de som selv er en del av disse gruppene, er best rustet til å drive dette informasjonsarbeidet, sier Kruse.

Først i Norge

Fredrikstad var første kommune her til lands med å bruke demokratiguider. Ved valgene i 2019 og 2021 ble det ansatt ungdommer og unge voksne som demokratiguider for å øke valgdeltakelsen. Bruken av demokratiguider, sammen med en del andre tiltak, hadde en positiv effekt på valgdeltagelsen som økte fra 53,7 prosent i 2015 til 58 prosent ved kommunevalget i 2019. Tiltaket har nå inspirert mange andre norske kommuner som Oslo, Drammen, Sarpsborg, Lørenskog m.fl. til å bruke demokratiguider for å øke valgdeltakelsen.

Årets demokratiguider er: Maria Gleditsch, Dangi Remme, Mo Jalal, Rida de Mello Hussein Tahir, Ibrahim Abukar, Jaweyriya Abukar, Hibak Mohodin Omer Abdi, Luka Tasetovic, Mathieu Tshaba, Julia Hannam-Larsen, Warjin Kemal, Filmon Berihu Woldemariam, Saleban Warsame, Silje Duong, Shahd Burhan Abdullah, Las Luqman, Ismail Jama, Solveig Conradi-Eriksen, Alma Ofelia Lodalen, Heda Saltymuradova, Jane Ameerah Ibrahim og Sakariye Warsame.

Sist oppdatert: 29. august 2023