Store Råholmen fredet

Innhold

14. august ble Store Råholmen fredet for godt.

Tirsdag 14.august var riksantikvar, fylkeskonservator og andre inviterte til stede for å markere at restene av den unike steinhoggerhistorien på Store Råholmen i Fredrikstad nå vil få evig vern.

Kulturmiljøet på Store Råholmen utenfor Kråkerøy i Fredrikstad ble midlertidig fredet 23. oktober 2009 og er nå sluttbehandlet hos Riksantikvaren.

kari agerup jørn holme andreas lervikBildet til venstre: Til stede på fredningsmarkeringen var blant andre varaordfører Kari Agerup, riksantikvar Jørn Holme, Andreas Lervik fra fylkeskommunen og andre inviterte gjester og presse.  

Viktig historie

Stenhogging er en svært viktig del av Østfolds industri- og kulturhistorie. Kulturmiljøet på Store Råholmen er således en god representant for den lokale historien, samtidig som det har sterke referanser til verdenshistorien og andre verdenskrig.

På holmen finnes i dag ca. 260 ferdige blokker, fordelt på 30 ulike typer, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin. På holmen finnes også et særdeles godt bevart og representativt stenbruddsanlegg.

vognForuten selve bruddet med karakteristiske stenfyllinger, består anlegget av skinnegang, vogner, kran og bryggeanlegg for utskipning.

 

 

 

 

 

skinnegang

Sist oppdatert: 14. august 2018

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?