Sosial avstand og hygiene viktigere enn noen gang

– At vi gjenåpner samfunnet litt, betyr ikke fullt frislipp. Det er nå viktig at alle fortsetter å gjennomføre smitteverntiltakene som å holde avstand, vaske hendene grundig, og bli hjemme når vi er syke, sier Anne Kristine Nitter, kommuneoverlege i Fredrikstad kommune.

Kommuneoverlege Regjeringen har gitt klarsignal til at frisører, fysioterapeuter og psykologer kan begynne å åpne dørene igjen. Barn har fått komme tilbake til barnehagen, og elevene i småskolen starter opp på mandag. Statsminister Erna Solberg sier at samfunnet skal gjenåpnes «gradvis og kontrollert». Kommuneoverlegen understreker at gjenåpningen av næringsvirksomheter og skole-/barnehagetilbud til de yngste barna ikke betyr at alle kan slippe opp litt. Det derimot enda viktigere at hver og en holder fast ved de grunnleggende smitteverntiltakene.

– Jeg har forståelse for at folk er litt lei nå. Vi er lei av å holde oss for oss selv. Mange savner en tur på brygga med vennegjengen, storfamilien ønsker å samles igjen og syklubben lengter etter et treff. Men det er nettopp disse tingene vi fortsatt må holde igjen på hvis vi skal unngå en ny bølge av smitte, sier hun.

Viruset blir ikke borte

– Denne pandemien kan vare lenge i Norge og i Fredrikstad. Vi blir ikke kvitt viruset uten en vaksine (som tidligst er klar i 2021) eller at så mange har vært syke at vi oppnår flokkimmunitet, forteller kommuneoverlegen.

– At vi må leve med viruset en stund framover, er en viktig årsak til at vi nå kontrollert må slippe opp på noe, samtidig som vi holder hardt igjen på andre ting. Barn trenger rutiner, de trenger å treffe andre barn og de trenger god pedagogisk opplæring. Når vi ser at dette vil vare en stund, må vi også tillate en del næringsvirksomhet å starte opp. Vi må holde økonomien i gang. Alt dette skjer selvsagt under i en ramme av gode smitteverntiltak, fortsetter hun.

Beholde kontroll

Kommuneoverlegen sier at vi ikke kan bli kvitt viruset uten immunitet (motstandsdyktighet) i befolkningen, men at vi kan holde epidemien under kontroll.

– Skal vi klare det, er vi nå helt avhengige av frivillig oppslutning om smitteverntiltakene, sier Anne Kristine Nitter.

– Vi er avhengige av at folk holder seg hjemme når de er syke, vi er avhengige av at folk fortsatt holder to meters avstand til andre, at folk i hovedsak bare er sammen med egen husstand og ikke grupper på flere enn fem ute. Folk må også fortsette å være flinke til å vaske hendene og nyse i et papir. Klarer vi dette kan vi beholde kontrollen over viruset slik at barn fortsatt får treffe vennene sine i barnehagen, og frisører og psykologer kan holde åpent, forklarer hun.

– Selv om det er fristende å ta en tur ut med vennegjengen nå som vårsola titter fram, og å invitere til grilling i hagen, oppfordrer vi alle til å vente med dette, sier Nitter.

Dette må du gjøre for at vi skal beholde kontrollen over koronaviruset

• Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Vask hendene ofte og grundig
  • Nys og hos i et papir eller albukroken