Min side Meld fra
Kontakt oss

Slik kommer du deg gjennom koronavinteren

– Det er tøffere tider for oss alle. Nå trenger vi å holde tak i hverandre, sier Ingeborg Anette Mjelde, etatssjef i kommunen med lang erfaring i arbeid med psykisk helse.  

Den 1. desember kom nyheten om det første registrerte tilfellet med omikron i Norge. På Lucia-dagen, 13. september, lanserte regjeringen mer inngripende tiltak. Samme dag ble omikronsmitte for første gang bekreftet i Fredrikstad. I tillegg til pandemi, preges nyhetsbildet av strømprissjokk og renteoppgang.

– Nå gjelder det å ta vare på de relasjonene vi har. Ring i stedet for å sende en SMS. Det er godt å høre stemmen til hverandre. Gå en tur sammen. Vi er alle under økt press nå, sier Ingeborg Anette Mjelde, etatssjef for Friskliv og mestring.  

– Husk på at de fleste reaksjoner vi får nå, er normale. Det å oppleve sinne, frustrasjon, sorg, tristhet og/eller bekymring er normale reaksjoner på denne svært unormale situasjonen vi nå lever i. Det kan være greit å la disse følelsene få lov til å ta litt plass en stund. Da vil følelsene lettere også passere, og senere gi rom til andre ting, som håp, mestring og tanker om muligheter, utdyper Mjelde.  

Kontakt Fredrikstadhjelpa  

Ingeborg Anette Mjelde er tidligere avdelingsdirektør for avdeling psykisk helse og rus i primærhelsetjenesten i Helsedirektoratet. Mjelde har festet seg ved to av rådene fra regjeringen: «Reduser antall nærkontakter, men ikke isoler deg» og «treff andre utendørs når det er mulig».  

– Vi mennesker er flokkdyr, og trenger å føle nærhet og tilhørighet. Det å være åpen med dem rundt oss om bekymringer vi har, kan gjøre de lettere å bære. Emosjonell støtte er viktig når bekymringene er store. Bare det å dele dem med noen, kan hjelpe. Dessuten kan det hende at andre kan hjelpe oss til å finne løsninger, der vi selv føler oss fortvilet og låst, sier Mjelde.  

– Sosial kontakt er fortsatt viktig, men vi bør redusere antall nærkontakter. Isolasjon er ikke nødvendig med mindre vi har fått påvist smitte. Når det er mulig, bør vi treffe andre ute, utdyper Mjelde. Friskliv og mestring har en rekke ulike tilbud. Etaten tilbyr bistand av fagpersoner på telefon. Det er også mulig å møtes for en tur utendørs.  

– Mange som har det vondt, har behov for noen å snakke med. Kontakt Fredrikstadhjelpa på 474 79 847 ved behov. Telefonen er åpen hverdager klokken 9–18. Tilbudet er gratis, og du trenger ingen henvisning fra lege, sier Mjelde.  

Kom deg ut  

Koronarestriksjoner, kulde og korte dager gjør at dørstokken kan føles ekstra høy også denne vinteren. Det å komme seg ut i frisk luft er viktig både for den psykiske og fysiske helsen vår. Utendørs er det også enklere å opprettholde anbefalingene om avstand. Mjelde oppfordrer derfor alle til å komme seg ut en tur hver dag.  

– Litt bevegelse hver dag er stressreduserende, og bidrar også til god nattesøvn. Én tur ut kan også være en kaffekopp på en benk når sola titter fram, eller å sitte ved et knitrende bål, påpeker Mjelde.  

Etatssjefen er opptatt av at vi ikke bare holder taket i hverandre, men også i oss selv. Rutiner skaper trygghet og forutsigbarhet. For å sikre nattesøvn, er det lurt å stå opp på samme tid hver dag, selv om du ikke skal ut av huset. Det å stå opp, kle seg og gjøre morgenstellet kan føles godt, selv om du ikke skal noe sted. Kostholdet er også viktig.  

– Sørg for regelmessige måltider og opphold mellom måltidene. Ha fokus på det du ønsker å spise mer av. Dette er også et hyggeligere fokus å ha, enn hva vi burde holde oss unna. Ved å spise mer frukt og grønt, fargerik og næringsrik mat, får vi vitaminer og mineraler som er viktige for oss.  

Økonomisk rådgivning hos NAV  

I Fredrikstad, som ellers i landet, har koronaen ført til flere ledige og permitterte enn normalt. Sist torsdag satte Norges Bank opp renten. Mjelde er opptatt av at økonomiske vansker gir økt stress og bekymring.  

– Det å stå i faresonen for å miste jobb, tar virkelig hardt på folk, noe vi har sett under pandemien, sier Mjelde.   NAV tilbyr økonomisk rådgivning til alle innbyggere i kommunen.  

– Om du sliter med å betale regninger eller gjeld, er det viktig å ta tak i det så raskt som mulig. Det kan være nyttig å snakke med en økonomisk rådgiver, som kan bistå med å få oversikt over situasjonen, sier leder ved NAV-kontoret, Lise Mette Paulsen. Paulsen understreker viktigheten av å ta tak i problemene før regningsbunken vokser og inkassokravene dukker opp.  

– Jo før, jo heller. Mange tar ikke kontakt før det har kommet til utleggstrekk i lønn. Dette kan ofte unngås hvis man tar tak i problemet før. Ikke vent med å kontakte oss, understreker Paulsen.  

NAV Fredrikstad kan kontaktes på flere forskjellige måter: Du kan ringe 55 55 33 33 for å komme i kontakt med økonomisk rådgiver hos NAV Fredrikstad. Du finner søknad om opplysning, råd og veiledning på kommunens nettside https://www.fredrikstad.kommune.no/tjenester/helseomsorgogvelferd/bolig/okonomisk-gjeldsradgivning. Søknaden sendes til Nav Fredrikstad, postboks 1405, 1602 Fredrikstad. Du kan også sende mail til nav.fredrikstad@nav.no. Det er også mulig å møte opp fysisk, NAV-kontoret i Fredrikstad har åpent hver ukedag mellom klokken 12 og 14.  

I tillegg har NAV sentralt en økonomi- og gjeldsrådgivningstelefon der du kan få generell råd og veiledning om privatøkonomi på telefon 55 55 33 39. Åpningstiden er hverdager klokken 09–15. Denne tjenesten er gratis.    

Sist oppdatert: 21. desember 2021