Min side Meld fra

Vaksine mot influensa, korona og pneumokokk

Barn, unge og eldre med underliggende risikofaktorer anbefales influensavaksine. Kommunen tilbyr også anbefalte vaksiner mot korona og pneumokokk. Sjekk hvem, hva, hvor og åpningstidene våre her. Fra 23. november tilbyr vi koronavaksine nr. 4 til alle i alderen 18-64 år.

Siste nytt: Regjeringen har nå åpnet for at alle i alderen 18-64 år kan få sin 4. dose med koronavaksine. Dette tilbudet vil være på plass fra onsdag 23. november.

Koronavaksine og influensavaksine kan tas samtidig. Det samme kan influensavaksine og pneumokokkvaksine. Men pneumokokkvaksine og koronavaksine kan ikke tas samtidig. Da må det gå minimum syv dager i mellom.

Sted:

Vaksinasjonssenteret, Kråkerøyveien 21 (det gamle kommunehuset).

Tidspunkter:

• mandag, tirsdag og torsdag kl. 08.30–15.00
  • onsdag kl. 12.30–19.00
  • fredager stengt

Parkering

Skal du til vaksinasjonssenteret og kommer med bil? Da anbefaler vi deg å finne en plass enten på innfartsparkeringen bak Kiwi/Shell eller ved krigsminnesmerket ved Smertu fergeleie.

Ved vaksinasjonssenteret (og helsestasjon) koster:

• influensavaksinen 200 kroner for voksne over 17 år.
  • influensavaksinen 100 kroner for barn til og med 17 år.
  • pneumokokkvaksinen 500 kroner.

Fastleger og apoteker kan ha andre priser.

På vaksinasjonssenteret kan du betale med både kort og Vipps.

Influensavaksine

- I år er det antakelig spesielt viktig med influensavaksine. Vi har en lavere generell immunitet i befolkningen etter pandemien, forteller kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen.

- Spesielt er nok barn i risikogruppene ekstra utsatt, så vi oppfordrer sterkt til å vaksinere seg for alle som er anbefalt dette, understreker Danielsen.

Influensasesongen starter sjelden eller aldri før uke 48-50, og stort sett ikke før ved jule-/nyttårstider. Selv om det tar 1-2 uker før vaksinen har full effekt, så holder det fint å ta vaksinen i ukene 45-46. Har man ikke rukket vaksinering i disse ukene, er det bare å  møte opp på drop-in i ukene etterpå.

- Det har effekt så lenge man får vaksinert seg en god uke før man blir utsatt for smitte, påpeker kommuneoverlegen.

Nytt av året er at barn mellom 2 og 17 år kan få vaksinen som nesespray dersom de ønsker dette fremfor sprøyte. Men vi må presisere at sprøytestikket normalt sett går veldig fint da dette er tynne sprøyter med lite innhold.

Risikogrupper

Risikogruppene er alle over 65 år, samt personer 6 mnd-64 år med underliggende risikofaktorer. I tillegg ønsker man at helsepersonell vaksinerer seg. I Norge tilhører om lag 1,6 millioner mennesker grupper med økt risiko for komplikasjoner ved influensa.

Andre grupper omfattes ikke av spesifikk anbefaling om vaksine, og omfattes dermed ikke av det offentlige vaksinasjonsprogrammet, da risikoen for alvorlig sykdom er lav og beskyttelsen ved gjennomgått sykdom er flerårig. Alle kan imidlertid ta kontakt med fastlege eller apotek for vaksine dersom de ønsker det.

Høyere smitte i år?

I gjennomsnitt blir 5-10 prosent av voksne og 20-30 prosent av barn smittet med influensa i løpet av en sesong. I større epidemiske år kan 10-30 prosent av befolkningen bli smittet. Og det er som nevnt grunn til å anta at årets influensasesong kan bli relativt omfattende på grunn av lavere generell immunitet i befolkningen etter sesonger uten influensa.

Influensavaksinen beskytter ikke mot koronavirus eller andre virus og bakterier, som også kan gi influensalignende symptomer.

For barn 6 mnd-5 år

Barn mellom 6 måneder til og med 5 år i risikogruppen kan få influensavaksine ved helsestasjonen fra 7. november og utover. Ta kontakt med din helsestasjon for timebestilling. Er du i tvil om ditt barn er i risikogruppen? Ta kontakt med fastlegen. Hos helsestasjonen kan du kun betale med Vipps.

Samtykkeskjema (under 16 år)

Alle barn under 16 år må ha med ferdig utfylt samtykkeskjema fra begge foreldre dersom barnet skal ha influensavaksine.

Pneumokokkvaksine

Folkehelseinstituttet har en ny anbefaling når det gjelder intervall for pneumokokkvaksinen. Anbefalingen nå er at denne fornyes hvert 5.-6. år (tidligere hvert 10. år). Denne vaksinen kan tas sammen med influensavaksinen, men ikke sammen med covid-vaksinen. Det må ha gått minimum syv dager mellom covid-vaksine og pneumokokkvaksine.

Pneumokokkvaskinen får du også på vaskinasjonssenteret på Kråkerøy fra 7. november.

Alle personer over 65 år eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, er anbefalt å ta pneumokokkvaksine.

Koronavaksine

Hvem anbefales vaksine?

Alle innbyggere fra 16 år og oppover er anbefalt å grunnvaksinere seg mot covid-19. Det samme gjelder for barn fra 5 år med risikotilstander.

Alle fra 45 år og oppover, samt innbyggere 18 – 45 år med risikotilstander, samt ansatte i helse- og omsorgstjenesten, er anbefalt en oppfrisknings-/boosterdose. Dette gjelder også 18 – 44 år med risikotilstander. Friske personer 18 – 44 år kan ta slik dose hvis de ønsker.

En andre oppfrisknings-/boosterdose (dose 4) er anbefalt til alle 65 år og oppover, 18 – 64 år med underliggende sykdommer, samt noen til. Friske personer 18 – 64 år kan ta slik dose hvis de ønsker det, med virkning fra uke 47.

Oppdatert covid-vaksine

Fra og med onsdag 5. oktober vil Fredrikstad kommune benytte den oppdaterte vaksinevarianten fra Pfizer for de som kommer for oppfriskningsvaksine (dose 4). Vaksine-varianten fra Pfizer er justert i forhold til de siste omikronvariantene BA.4 og BA.5, i tillegg til de opprinnelige. Det betyr at vaksinen fortsatt forebygger godt i forhold til alvorlig sykdom, men den vil antakelig også forebygge bedre mot smitte.

Sist oppdatert: 18. november 2022