Skryt til Fredrikstad i ny Fafo-rapport
– Fredrikstad har kommet lengst i å forstå og ta deltidskulturen på alvor, sier Fafo-forsker Leif E. Moland, som står bak den nye Fafo-rapporten «En ny vei mot heltidskultur» sammen med Ketil Bråthen, som ble lansert 12. juni. Se opptaket fra seminaret.
Rapporten består av resultater fra forprosjektering i åtte kommuner, en landsdekkende undersøkelse og en beskrivelse av Fredrikstads egne prekesjapper. Les mer på fafo.no.
Fra 2010 til 2018 er andelen heltidsansatte nesten doblet i Fredrikstad kommune, ifølge Moland.
– Vi har alle noe å lære av hvordan Fredrikstad jobber, sa Siv Karin Kjøllmoen, rådgiver i Fagforbundet fra talerstolen.
Bedre tjenester med heltid
De fleste kommuner har flere deltidsansatte enn heltidsansatte i store deler av tjenestene sine. Slik har det vært i flere generasjoner, skriver Moland og Bråthen i rapporten. Et flertall av de spurte mener at tjenestene vil bli bedre dersom flere ansatte jobber i store stillinger på mer enn 80 prosent og færre i små stillinger under 50 prosent.
Det var i 2017 at Fredrikstad kommune startet med Team heltid, som besto av Beate Midttun og Anita Bolghaug sammen med kommunens hovedtillitsvalgte og verneombud. Framfor å arrangere en serie foredrag ble teamet enige om å invitere ansatte i kommunen til Lykkeberg-villaen i Fredrikstad for å diskutere innenfor rammen av såkalte prekesjapper. I dag har mer enn 2000 ansatte deltatt i 150 prekesjapper.
Arbeidstidsforkortingen i 1987
Målet om heltidskultur forventes nådd ti år fram i tid, i 2029. Da vil ansatte som i dag sterkest motsetter seg å jobbe heltid, enten jobbe andre steder eller ha gått av med pensjon, ifølge Fafo-rapporten «En ny vei mot heltidskultur». Den nye rapporten kan du lese her.
– Dette er en systemfeil som har ligget der siden 1987. Man retter ikke opp 30 års feil i løpet av én natt, påpekte Arne Øren, Ap-politiker og leder for helse- og velferdsutvalget i Fredrikstad kommune.
I 1987 ble arbeidsuken kuttet ned fra 40 timer til 37,5 timer. Mange arbeidsplasser i pleie- og omsorgssektoren valgte å løse dette ved å redusere jobbing i helgene. Når det faste personellet gikk fra å jobbe tre helger på seks uker til to helger på seks huller, oppsto det huller i turnusen. For å dekke disse ble det opprettet en mengde små stillinger, skriver Moland i en annen rapport, Heltid-deltid – en kunnskapsstatus. Rapporten kan du lese her.
I 30 år har Leif E. Moland forsket på delttidskultur. Her med heltidshjulet fra Fredrikstad kommune, som er basert på nettopp Fafos forskning gjennom over 20 år.
Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.