Åpner for å koronateste flere

Folkehelseinstituttet (FHI) åpner nå for testing av flere personer med symptomer på koronavirus enn tidligere.

Såfremt det er kapasitet lokalt, vil nå alle personer med luftveissymptomer med feber, hoste eller tungpustethet kunne vurderes for test.

– Vi jobber med å kunne øke testkapasiteten i tråd med det nasjonale myndigheter har signalisert, og tester nå så mange vi får til, som tilfredsstiller kriteriene, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

Kommuneoverlegen presiserer at det må være symptomer på akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet, før det er aktuelt med test.

Den prioriterte listen til Folkehelseinstituttet for testing av covid-19 ser slik ut:

1. Pasient med behov for innleggelse.
  1. Pasient/beboer i sykehjem eller annen helseinstitusjon.
  2. Ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid.
  3. Person over 65 år, eller voksen med underliggende sykdom*.
  4. Person som er i karantene pga nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19, eller etter reise.
  5. Ansatt, barn eller elev i gjenåpnet barnehage, skole eller skolefritidsordning.
  6. Ny kategori: Andre med mistenkt covid-19.

Personer i kategori 6 og 7 bør fortrinnsvis se det an hjemme i 2 døgn før test vurderes.

Personer med mildere symptomer enn øverst beskrevet, vil normalt ikke tilbys test. Alle som utvikler symptomer på øvre luftveisinfeksjon skal umiddelbart holde seg hjemme og være hjemme én dag til etter at de har blitt friske.

Kontakt uansett lege ved behov for helsehjelp. Kontakt med koronatelefonen (69 38 11 08) dersom det er grunnlag for testing, for å avtale om tidspunkt for test.

Les mer på FHIs sider

Sist oppdatert: 30. april 2020