Min side Meld fra
Kontakt oss

Brannsjefen ber folk være ekstra forsiktige ved grilling og bruk av åpen ild

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Værprognosene fremover varsler fortsatt varmt og tørt vær uten nedbør, og dette betyr meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare både i Fredrikstad og ute på Hvaler.

Skogbrannfareindeksen er for tiden på rødt nivå, som tilsier spesielt stor skogbrannfare i tiden fremover (Skogbrannfareindeks, met.no). Derfor må det betydelige mengder nedbør til for at den store gress- og skogbrannfaren er over.

– Siden vi nå går inn i 17. mai helga og pinse hvor folk har planer om å grille og kose seg, oppfordres nå til ekstra varsomhet med bruk av åpen ild i og i nærheten av skog og annen utmark, sier brannsjef Stein D. Laache.

Det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september er selvsagt gjeldende og hovedregelen er at det er ikke lov med bål eller annen form for åpen ild i skog og utmark.

Brannvesenet vurderer fortløpende å innføre ekstraordinært og utvidet forbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark, og dette kan skje på kort varsel.

Mange lurer på om det er tillatt med bålfyring og grilling ved sjøen. Brannvesenet påpeker at det er vegetasjon langs hele kysten vår, og at det skal lite til før man mister kontrollen.

– Det kan også nevnes at engangsgriller ved flere tilfeller har startet både små og større branner her i distriktet sier Stein D. Laache, og anbefaler på det sterkeste å la dette være i den varmeperioden vi er inne i nå.

Dette må du uansett passe på:

• Sett alltid grillen på brannsikkert underlag. Bruk stein eller annet ubrennbart materiale for å bygge opp grillen 10–15 cm. Unngå stor varme direkte på fjell og svaberg.
• Forlat ikke grillen uten tilsyn.
• Slokk grillen. Bruk rikelig med vann når du er ferdig med å grille, ikke når du skal gå.
• Grillen skal ikke kastes i vanlige søppelbøtter; benytt grillcontainere.

– Husk at aktsomheten gjelder døgnet rundt og året rundt, enten det er bålforbud eller ikke. Det er alltid du som er ansvarlig dersom du tenner bål. Skader oppstått som følge av bruk av alle typer åpen ild eller annen aktivitet som fører til brann, kan medføre erstatnings- og straffeansvar, fastslår brannsjefen.

– Sammen skaper vi trygghet!

 

Sist oppdatert: 21. mai 2024